Hlavní obsah

Mladá architektka si zařídila malý, ale útulný startovací byt

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě jako studentka si zařizovala svůj malý startovací byt začínající architektka Tereza Šašková. S přítelem měli pouze omezený rozpočet, přesto však dokázala na malé ploše vykouzlit zázraky.

Foto: Archiv architektky (9x)

Jedna ze stěn malého bytu je vymalovaná sytou tyrkysovou barvou.

Článek

Architektka bydlí v širším centru hlavního města, v domě z roku 1937, její byt o ploše 33 m2 je orientovaný na jih a do vnitrobloku. I když je malý, pro dva lidi je dle jejích slov plně dostačující, akorát je nutné účelně nakládat s nábytkem a přemýšlet, jak využít každý čtvereční metr v něm.

Foto: Archiv architektky

v bytě se doplňuje bílá barva, s tyrkysovou a vše příjemně podtrhuje přírodní barva dřeva.

Foto: Archiv architektky

Hlavní úložné prostory představují bílé vestavěné skříně.

Byt je tvořen jednou velkou místností, jež slouží jako ložnice, pracovna, obývací pokoj a jídelna dohromady. Je přirozeným způsobem rozdělena do několika zón tak, aby se jednotlivé činnosti během dne nenarušovaly.

Foto: Archiv architektky

Barevné doplňky jsou vybrány tak, aby je případně bylo možné vyměnit.

Foto: Archiv architektky

Kvůli úspoře místa bylo třeba pečlivě promyslet každý detail.

V bytě mladá žena ponechala původní parketovou podlahu a vestavné skříně, interiér pak doplnila několika kusy volně stojícího nábytku.

Při jejich výběru akcentovala souznění každého kusu s celkovou atmosférou bytu, nezaměřovala se tedy jen na to, aby byl nábytek buď starší, nebo naopak výhradně nový.

Foto: Archiv architektky

S tyrkysovou stěnou ladí krabice sloužící jako skříňka a noční stolek dohromady, budík i povlečení.

Foto: Archiv architektky

Pro každou z činností je v malém bytě samostatná zóna.

Přednost dala nábytku v bílé barvě v kombinaci s dřevěným dekorem, aby se v každém kusu prolnula bílá barva výmalby s materiálem podlahy.

Oživující funkci má v bytě sytá tyrkysová barva, jíž je vymalovaná jedna ze stěn. K oživení slouží i několik barevných doplňků, záměrně vybraných tak, aby je bylo možné kdykoli vyměnit, když se třeba po čase okoukají.

Foto: Archiv architektky

Velice malá je také kuchyň. Přesto se podařilo zařídit ji vším potřebným. „Někdy se kvůli omezenému rozpočtu najdou právě ta nejlepší řešení,“ poznamenává mladá architektka.

Foto: Archiv architektky

Dispozice bytu

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Stavitel proměnil svůj dům v kočičí ráj

Když si kalifornský stavitel Peter Cohen koupil před 27 lety dům, získal spolu s ním dvojici koček, které pozemek obývaly. Nejprve žili všichni ve spokojené...

Výběr článků

Načítám