Hlavní obsah

Minidomek ve tvaru krystalu lze postavit kdekoli

Novinky, Jana Nesvadbová

Architekti dánsko-amerického studia bjarke ingels group - BIG navrhli minidomek s celkovou plochou 17 čtverečních metrů. Vyrostl v americkém státě New York, ovšem je navržen tak, aby jej bylo možno vybudovat prakticky kdekoli. Jeho nevšední tvar je odvozen od tradičních chatek stavěných do písmene A.

Foto: Matthew Carbone

Dům je navržen tak, aby jej bylo možné postavit prakticky kdekoli, bez nutnosti připojit jej k obecní infrastruktuře.

Článek

Návrh domku, jehož interiér i exteriér lze libovolně upravovat v závislosti na konkrétních požadavcích zájemce, vznikl pro společnost Klein. Ta se snaží soustředit větší počet minidomků od různých architektů tak, aby klientům mohla nabízet nejrůznější řešení úsporného života na malém prostoru.

Dům navržený architekty z Dánska a USA nese označení A45.

Foto: Matthew Carbone

Osvětlení v interiéru zajišťuje velké trojúhelníkové okno.

Stavba je odvozena od desetiletími prověřeného tvaru chatky, který připomíná písmeno A. Sedlová střecha s prudkým sklonem a šikmé stěny dobře odolávaly dešti i sněhu a zároveň byly snadné na sestavení.

Foto: Matthew Carbone

Stěny domu jsou z přírodního korku, kostra z borového dřeva a podlaha z douglasky.

Nový domek nabízí svému majiteli lepší možnost využití své plochy podlahy, která má čtvercový tvar. Zároveň je střecha vyzdvižena do výšky čtyř metrů a nemá již sedlový tvar. Tím se zvětšil vnitřní objem domku, který má momentálně spíše tvar velkého krystalu.

Foto: Matthew Carbone

Interiér lze podle přání zákazníka buď nechat otevřený, anebo jej rozčlenit.

Dům má kostru z borových trámů, prkennou podlahu z douglasky a upravitelnou sadu vnitřních stěn. Izolační zdi jsou z přírodního korku.

Pouze ve dřevě je provedena také malá koupelna. Její obložení je cedrové. Jednoduchý vnitřní prostor snadno vytopí kamna na dřevo, která jsou umístěna v jednom z rohů.

Foto: Matthew Carbone

Kuchyňka je opravdu maličká, to podstatné v ní ale je - sporák a dřez.

Dům je navržen pro provoz v režimu off-grid, tedy bez připojení k obecnímu vodovodnímu řadu, odpadu nebo rozvodu elektrické energie. Vybavení pro zajištění energií a zacházení s vodou je umístěno v zadní části domku.

Foto: Matthew Carbone

Výška stropu až 4 m umožňuje vytvořit loft, kde je možné jak odpočívat přes den, když není venku hezky, tak spát.

Roztomilým dojmem působí malinká kuchyňka, které ale nechybí nic ze základního vybavení. Nábytek předvedený v prvním domku je vyroben ručně. Stavba by měla být snadno produkovatelná sériově v podobě modulů, které se kompletují až na místě.

Foto: Matthew Carbone

Interiér koupelny je obložen cedrovým dřevem.

Dominantou domku, vyrobeného ze stoprocentně recyklovatelných materiálů, je bezesporu velké trojúhelníkovité okno tvořené sedmi díly.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Stavba není usazena přímo na zemi, je vyzdvižena nad povrch. Spočívá na čtveřici betonových pilotů. Díky tomu ji lze umístit prakticky do jakéhokoli prostředí a terénu bez potřeby používat těžkou techniku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám