Hlavní obsah

Matka s dcerou mají domov, kde mohou vést čilý společenský život

Novinky, nes

Dvě ženy, matka s dcerou, si od architektů ze studia Takashi Okuno Architectural design office nechaly na předměstí města Macujama na ostrově Šikoku navrhnout úzký dlouhý dům, ve kterém společně bydlí. Mísí se v něm prvky moderního bydlení i tradičního japonského stylu, pro nějž je příznačný akcent na okolní přírodu a prostor pro klidné rozjímání a relaxaci.

Foto: Shigeo Ogawa

Salón ve stylu ´doma´ má oproti zbytku domu sníženou podlahu. Úzká místnost vlevo od dvorku je vyhrazena pro kaligrafii, jíž se věnuje dcera, větší místnost s rohožemi pak využívá nejčastěji matka pro poetická setkání s přáteli.

Článek

Dům, jehož půdorys má takřka obdélníkový tvar a nabízí 142 m2 plochy, je rozdělen do dvou partií. Přední, na jižní straně, blíže ulici, slouží jako společenská místnost. Tam se odehrávají četné kulturní aktivity rodiny a jejích přátel.

Zadní část, na severní straně domu, směřující do zahrady, je soukromý oddíl, kde jsou v kompaktním útvaru shromážděny soukromé místnosti rodiny.

Foto: Shigeo Ogawa

Dům pro matku a dceru

Starší z obou žen, matka, vede velmi společenský život a se svými přáteli se s nadšením věnuje četbě a přednášení japonské a čínské poezie. K tomu jí architekti navrhli hned poblíž vstupu a blízko ulice tradiční japonskou místnost s podlahou pokrytou rohožemi a s nízkou lavicí ve výklenku.

Na stěnách je aplikovaná omítka s obsahem křemeliny a snížená část stropu je pokryta rákosem.

Foto: Shigeo Ogawa

Vstup do domu

Foto: Shigeo Ogawa

Tradiční japosnká místnost je určena pro setkávání matky s přáteli při společné četbě poezie. Nechybí v ní charakteristické prvky, jimiž jsou rohože, snížená část stropu a křemelinová omítka na zdi.

Zajímavost
V tradiční japonské místnosti lze objevit zónu, kde je snížený strop. Právě tato část je určena pro hosty. Ti usednutím pod sníženým stropem vyjadřují pokoru vůči svému hostiteli.
Foto: Shigeo Ogawa

Centrální místnost je plná světla a působí velice vzdušným důjmem.

Centrální část domu tvoří tzv. salónek zařízený ve stylu „doma”, což bývala v tradičních japonských domech místnost s podlahou z udusané zeminy. V tomto moderním domě udusanou zeminu nahradil přírodní kámen, andezit, přičemž široké spáry mezi jednotlivými kusy jsou vyplněny světlým štěrkem.

Na stropě je přiznaný krov. Salón je otevřeným prostorem určeným opět pro společenský život obou žen. Právě zde se mohou setkávat s přáteli a se sousedy.

Foto: Shigeo Ogawa

Salonek ve stylu místností zvaných doma je centrálním prvkem domu matky a dcery.

Foto: Shigeo Ogawa

Množství denního světla přicházejícího dovnitř domu je usměrňováno pomocí stínících prvků.

Foto: Shigeo Ogawa

Pracovní deska pro kaligrafii

Naproti, sousedící s malým dvorkem, vznikla malá místnost s nejnižším stropem v domě. (Je pouze 1,8 m vysoko.) Tu využívá mladší z obou žen, dcera, když se věnuje svému koníčku, jímž je pro změnu kaligrafie.

Foto: Shigeo Ogawa

Jako ve všech tradičních japonských domech i v tomto na první pohled zaujme více než střídmé zařízení nábytkem a úložnými prvky obecně.

Foto: Shigeo Ogawa

Moderní styl přebírá vládu zejména v kuchyni.

Předělem mezi společenskou a soukromou zónou domu je jídelna, již mezi sebou svírá kuchyň na východní straně domu a rohožová místnost na západní.

Z jídelny vede do nejzazší části domu chodba, do níž na jedné straně ústí šatna a na protilehlé ložnice s koupelnou a dalším zázemím.

Foto: Takashi Okuno Architectural design office

Uspořádání domu

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám