Hlavní obsah

Máte loď? Pak je tento dům stvořený přímo pro vás

Dům na nábřeží v anglickém městě Falmouth je místním velice dobře známý. Svým způsobem je totiž výjimečný. Je před ostatní jaksi předsunutý, jako by se jediný nebál moře. A aby to potvrdil, vystrkuje daleko nad jeho hladinu své vlastní soukromé molo. Tím se vskutku jiné domy v okolí chlubit nemohou. Je jako stvořený pro majitele vlastního plavidla.

Foto: Profimedia.cz

Výjimečný dům je možné objevit ve městě Falmouth.

Článek

Jak už historický vzhled domu Britons Slip napovídá, nestojí na vysunuté pozici právě krátkou dobu. Pochází ze 17. století. Z doby, kdy se Falmouth stal ústředím, kde se třídily balíky s poštou z ostrovů určené do Ameriky, Západní Indie a Středomoří. Dům sloužil jako skladiště těchto balíků.

Od poloviny 19. století, kdy ke slovu v dopravě i v poštovnictví přišla pára a Falmouth o své výsadní postavení poštovního centra přišel, se změnil i způsob užívání nábřežního domu. Obvykle zde bydlívali stavitelé lodí, dokaři a další lidé, jejichž zaměstnání nějak souviselo s loděmi a plavbami po moři.

Dům se díky své historii dostal do druhé kategorie na Seznamu budov zvláštního architektonického nebo historického významu. Jeho nejvýznamnější majitel z minulého století se proto při radikální proměně v roce 1987 musel, alespoň co se zachování zevnějšku budovy, držet zkrátka. Trojpodlažní stavbu ovšem proměnil v rezidenční objekt určený k soukromému bydlení.

A v této podobě dům zůstal dodnes. Oním majitelem byl kapitán Richard Cuckson.

Mohlo by vás zaujmout
Jak upřesňuje web CornwallLive, Richard Cuckson byl kapitánem slavné superjachty Nabila (délka 85,65 m), jejímž majitelem byl jeden z tehdy nejbohatších lidí světa, saúdský podnikatel Adnan Chášakdží. Loď pojmenoval po své dceři Nabile a v roce 1987 ji prodal Donaldu Trumpovi. Ten ji překřtil na Trump Princess. Cuckson sloužil na lodi za obou majitelů.

V domě s celkovou plochou podlah 372 m² nechal vytvořit v přízemí samostatný menší byt se dvěma pokoji určený k pronájmu. Vlastní domácnost se pak rozkládá ve dvou vyšší patrech. Do přízemí je situován jen zmíněný byt a pak pokoj s koupelnou využitelný pro hosty.

V nejvyšším, druhém patře je na volném plánu rozvržený obývací pokoj s jídelnou a kuchyní, což v exteriéru doplňují balkony. Právě odtud je nejkrásnější výhled na moře i na pobřeží.

Foto: Profimedia.cz

Z domu je neskutečně hezký výhled.

V patře, které je ovšem na úrovni zahrady za domem, jsou pak soukromé pokoje. Je zde hlavní ložnice s vlastní koupelnou a šatnou, plus další tři pokoje, jež se společně dělí o další koupelnu.

Vévodkyně Kate navrhla v Sandringhamu hřiště pro děti

Zahrada

K domu patří ještě samostatný dům, v němž se ukrývá oválný bazén doplněný saunou a šatnami. Na pozemek, který k domu patří, se vešla i menší zahrada s trávníkem, vyvýšenými záhony, a dokonce i skleníkem.

To, co ale dům zcela předurčuje pro majitele lodí, je vlastní molo, které žádný jiný rezidenční dům v okolí rozhodně nemá. Dle informací webu realitního makléře Jonathana Cunliffea si ovšem zájemce musí připravit 2,5 milionu liber, tedy v přepočtu 75 milionů korun.

Anketa

Líbil by se vám takový dům na nábřeží s vlastním molem?
Ano moc! A ani nemusím mít tu loď!
76,5 %
Asi ano... Snad tam není moc zima od vody...
6,1 %
Nevím, je mi to spíš jedno.
5,7 %
Tohle by pro mě moc nebylo.
5,3 %
Jenom to ne!
6,4 %
Celkem hlasovalo 489 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám