Hlavní obsah

Manželé si postavili dům podle vlastního návrhu, který hezky ladí s okolní krajinou

Novinky, Jana Nesvadbová

V Krušných horách si rodiče naší čtenářky Anety postavili dům podle vlastního návrhu. Krušnohorskou krajinu a její ráz si zamilovali už dávno. Proto, když přemýšleli, jak by stavba měla vypadat, snažili se ji do okolní přírody co nejlépe začlenit. Inspirací jim byla mj. i architektura z Alp, kam rádi jezdívají na dovolenou.

Foto: Archiv čtenářky (10x)

Majitelé se při návrhu svého domu inspirovali mj. i architekturou z Alp.

Článek

Dům stojí na ploše o velikosti 9,90 x 9,90 metru v nadmořské výšce 800 metrů. „Rodiče znají Krušné hory jako své boty. Jejich velkou vášní je stavět a plánovat, a tak se jednou rozhodli zakoupit parcelu se základy a na nich dostavět poloroubený dům,” napsala nám Aneta.

Foto: Archiv čtenářky

Dům stojí v Krušných Horách, do jejichž krajiny hezky zapadl.

Stavení v Tisové u Nejdku je trojpodlažní a má praktickým způsobem rozdělenou společenskou a soukromou zónu. Zejména společenská část, která zabírá přízemí a první patro, zaujme svým přizpůsobením rekreačnímu účelu domu. Zároveň o majitelích prozrazuje, že mají rádi zdravý a sportovní styl života.

Foto: Archiv čtenářky

Přízemí domu je vyhrazeno pro různé druhy sportovních a rekreačních činností.

Foto: Archiv čtenářky

Součástí vybavení domu je i sauna pro šest lidí.

„Ve spodním patře mají rodiče tzv. ´party´ místnost, kde je stůl na ping-pong, kulečník a také zahradní kuchyně pro přípravu pokrmů při grilování na venkovní terase s ratanovým posezením. Dále je tam prostorná finská sauna s osvěžením v ledové vodě v dřevěném sudu a sprcha. V přízemí je rovněž technická místnost,” popisuje dispozici přízemí Aneta.

Foto: Archiv čtenářky

Pracovní plochy v kuchyni zařízené v jemně rustikálním stylu osvětlují bodová světla.

Foto: Archiv čtenářky

Kuchyň s navazující jídelnou a obývacím pokojem sjou v prvním patře domu.

V prvním patře je velká kuchyň zařízená v kombinaci krémové a tmavě hnědé barvy. V jejím středu je menší ostrůvek, který ovšem slouží spíše jako odkládací místo a úložný prostor než jako další pracovní plocha.

Na podlahu majitelé použili praktickou keramickou dlažbu, která umožňuje snadnou a rychlou údržbu. Na kuchyň navazuje jídelna sloužící zároveň jako obývací pokoj. Její dominantou jsou velká kachlová kamna v lahvově zelené barvě, k nimž je připojen teplovodní výměník.

Foto: Archiv čtenářky

Hezkým prvkem zařízení interiéru obývacího pokoje s jídelnou jsou lahvově zelená kachlová kamna.

Foto: Archiv čtenářky

Ve druhém patře jsou čtyři ložnice, každá zařízená v jiné barvě. Dvě z nich mají vstup na balkón.

V domě jsou celkem tři koupelny, na každém podlaží jedna.

Foto: Archiv čtenářky

V nejvyšším poschodí jsou pouze ložnice.

Foto: Archiv čtenářky

Každá z ložnic v druhém poschodí je v jiné barvě. Když se v domě rodičů sjede všechno příbuzenstvo, každý má k dispozici tu svou.

Dům je zasazen do hezké, upravené zahrady, kterou majitelé zařídili jako rekreační.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

„V letních měsících není nic lepšího, než sedět na terase s výhledem do zahrady a lesa a pozorovat srnky, které nám chodí okusovat stromky na zahradu. Ačkoli, z toho už máme menší radost,” poznamenává s lehkou ironií Aneta.

Reklama

Související články

Zahrada, která potěší elegancí i úrodou

Už třiadvacet let pečuje o svou zahradu naše čtenářka Sylva. Nechybí na ní snad nic - v části pěstuje zeleninu a bylinky, část zabírá ovocný sad a skoro...

Výběr článků

Načítám