Hlavní obsah

Letošku vládnou odstíny žluté a šedé

Právo, Dana Jakešová

Institut Pantone již 20 let každoročně vyhlašuje barvu, která udává trendy v módě, designu i běžném životě. Pro letošní rok společnost Pantone udělala výjimku a zvolila odstíny hned dvou barev – šedé a žluté.

Foto: Alax

Křeslo Little Queen Of Love, inspirované italským barokním uměním, vás okouzlí svým elegantním designem, který propůjčí vašim prostorům špetku luxusu. Cena 8809 Kč.

Článek

Pandemie koronaviru zasáhla do všech oblastí našeho života, spousta věcí je najednou úplně jinak. I proto v Pantone Color Institutu přistoupili k volbě barvy letošního roku mimořádně. Volba padla na šedou (ve vzorníku barev má název Ultimate Grey) a jasně žlutou (Illuminating). Proč?

„Tyto odstíny vyjadřují spojení světla a stínu, přeneseně také vzájemnou ohleduplnost, které je ve společnosti v současnosti zapotřebí více než kdykoliv předtím,“ říká designér Jiří Širajch ze společnosti KARE Design.

„Žlutá nás má povzbudit a nabít energií, šedá zase přináší jistotu a odolnost.“

Foto: Alax

Designová židle Substance je klasikou, která snad nikdy neomrzí. Židle disponuje polypropylenovým sedákem a podnoží z jasanové překližky.

Hoďte interiér do gala!

V těchto úžasných kontrastních barvách nemusí jít pouze o nábytek či bytové doplňky. Kdo se nebojí pustit do výraznější změny, může barvy roku použít i na stěny.

„Pro žlutou, která působí povzbudivě a symbolizuje sluneční sílu, je ideálním prostorem kuchyně,“ doporučuje Tadeáš Tenkl, odborník oddělení barev v Hornbachu.

„Šedá může být vnímána jako formální, neutrální, důstojná. V obývacím pokoji bude světlejší odstín působit elegantně a vzdušně, navíc opticky zvětší prostor.“

Barvami roku 2021 jsou světle šedá a oslňující žlutá

Tipy a trendy

Řešení se nabízí také pro ty, kteří chtějí stěny nechat více „rozehrát“. Dobře za tím účelem poslouží např. omítky s různými efekty.

Nekonvenční struktura a vzhled kamene, betonu, břidlice či metalického nátěru bezpochyby dodají interiéru originalitu a charakter.

Anketa

Líbí se vám kombinace žluté a šedé?
Ano, je pěkná.
79,4 %
Ujde...
5,6 %
Nevím.
1 %
Moc ne.
10,1 %
Je otřesná!
3,9 %
Celkem hlasovalo 8120 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Designové kousky roku 2020

Chcete si v novém roce pořídit domů, na zahradu nebo do firmy něco nového, mimořádného? Nemusí to být ani příliš drahé. Nechte se inspirovat zajímavostmi,...

Buďte styloví i v kuchyni

Ozdobou kuchaře během přípravy jídla jsou jeho pomocníci – kuchyňská zástěra, která ladí s chňapkou, stylová podložka pod hrnec a také utěrka na nádobí.

Výběr článků

Načítám