Hlavní obsah

Kvůli pandemii přišel o penzion, tak si na jihu Čech postavil vlastní domek v korunách stromů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlatá Koruna

Pandemie tvrdě dopadla zejména na turismus a české hoteliéry. Ivan Arsov tak pověsil na hřebík svůj penzion v Českém Krumlově a u nedaleké obce Zlatá Koruna postavil vlastníma rukama domek v korunách stromů neboli treehouse.

Muž si během pandemie sám postavil dům na stroměVideo: Novinky

 
Článek

Dům stojí na svahu a podpírají ho dva silné duby. Pro jeho exteriéry i interiéry využil majitel a zároveň stavitel smrkové dřevo. Vlastní obytný prostor se nachází 9 metrů nad zemí a je rozdělen do dvou podlaží.

V prvním host kromě postele objeví i kuchyňku, ve druhém pak rozkládací pohovku a terasu s plynovým grilem. Celý domek pohodlně ubytuje až čtyři lidi.

Treehouse je sice bez přívodu elektřiny a plynu, je ale připojen k nádrži, ze které se čerpá voda čerpadlem. Kuchyňka disponuje také plynovým hořákem, chemický záchod a tlaková sprcha jsou oddělené a umístěné několik metrů od domku. Veškerý odpad majitel pravidelně odváží, aby neznečišťoval les.

Foto: Novinky

Dvoupatrový treehouse má 50 metrů čtverečních.

Ke stavbě domku v korunách stromů donutila našeho hostitele covidová situace.

„Před pandemií jsme měli v pronájmu penzion v centru Českého Krumlova, ale bohužel turisté přestali jezdit, tak jsem dumal nad tím, co vlastně dělat dál,” vysvětlil s tím, že dnes už by znovu do pronájmu nešel.

Z bývalé likérky v centru Vamberka vznikl minidomek

Bydlení

Když pak na YouTubu sledoval prohlídky podobných stromových domků, měl jasno, že něco podobného chce postavit i on. Zkušenosti měl přitom jen z několika brigád na stavbě, spoustu věcí si tak musel vyzkoušet poprvé.

Od návrhu až po stavbu – všechny práce udělal téměř sám, s použitím aku vrtačky a ruční pily. Pouze se základní deskou a ukotvením do stromu mu pomáhal otec.

Foto: Archiv Ivana Arsova

Stavba trvala Ivanovi Arsovovi zhruba rok.

„Nejdřív jsem musel najít vhodný pozemek, tedy les, kde budou velké stromy. Minimální průměr musel být nějakých 50 centimetrů, což tyto dva duby, na kterých domek stojí, splňují,” vysvětlil s tím, že nemusel žádat ani o stavební povolení. Díky tomu, že treehouse nestojí na pevných základech, stačilo jen ohlášení na úřadě.

„Nejobtížnější bylo pracovat na žebříku, měl jsem k tomu horolezecký postroj. Musel jsem na tom tahat i čtyři metry dlouhé palubky. Navíc mám celkově strach z výšek, takže když třeba zafoukal vítr, bylo to nepříjemné. Ale řekl jsem si, že když jsem to začal, tak to za mě nikdo nedodělá. Bylo to náročné, zhubl jsem několik kilo a nabral pár svalů,” popsal s úsměvem.

Při budování základů přitom nešel klasickou cestou, kdy domek podpírají zkřížené trámy, jež tlačí na kmeny stromů. Místo toho využil pro stromy citlivější variantu za pomoci speciálních TAB (Treehouse Attachement Bolts) šroubů. Ty po zavrtání strom nepoškozují, kmen může postupně šrouby obrůstat.

Při stavbě bylo ale nakonec třeba využít i nosných trámů. Tíhu přibližně osmi tun celého domku by jen stromy samy nezvládly.

Foto: Novinky

Treehouse drží na stromech díky speciálním TAB šroubům, které jsou ke kmenu šetrnější.

Skelet domku je ze smrkových KVH hranolů, na něž jsou přibité OSB desky s difuzní fólií a roštem.

„Zevnitř jsou na roštu palubky. Je to celé zateplené deseticentimetrovou minerální vatou,” říká majitel s tím, že tento rok plánuje přidat i kamna, aby bylo možné domek užívat celoročně.

Maximální komfort na minimálním prostoru, to jsou mobilní domy

Tipy a trendy

Palubky v interiéru doplňuje korkový strop a laminátová podlaha. „Vše je ošetřené proti hmyzu a plísni, vevnitř je bílá lazura s UV filtrem a venku je hnědá lazura na bází oleje,” dodává.

Foto: Novinky

Treehouse se nachází v tichém lese nedaleko Zlaté Koruny na jihu Čech.

Náklady na domek, jehož stavba trvala přibližně rok, vyšly nakonec přibližně na půl milionu korun, a to zejména díky tomu, že si vše stavěl vlastníma rukama.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Dnes majitel svůj treehouse využívá jako náhradu za penzion a pronajímá ho zájemcům. Jedna noc pro dvě osoby zde vyjde na 3500 korun, kromě domku mají hosté k dispozici i rozlehlý pozemek okolního lesa.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám