Hlavní obsah

Kvalitní klimatizaci lze využívat v létě i v zimě

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pracovat u počítače v horku není nic příjemného. Okno otevřít nelze, protože bychom vpustili do místnosti ještě více tepla, ale my se necítíme dobře. Jsme unavení, výkon se snižuje. Řešením je klimatizace, díky níž si můžeme nastavit správnou teplotu a příjemnou vlhkost vzduchu po celé léto.

Článek

Kdo si vzpomněl na výrazně horké dny loňského července a srpna, možná právě uvažuje o nákupu klimatizační jednotky. Ta jednoznačně vytvoří komfortní prostředí, některé kromě požadovaného chladu a odvodu vlhkosti umí i topit (na jaře a na podzim s nimi lze přitápět). Na trhu je mnoho typů klimatizačních jednotek, které se liší výkonem, použitím, hlučností a samozřejmě cenou. Zorientovat se v nabídce můžeme celkem snadno.

Vybíráme vhodnou klimatizaci

O výkonné klimatizaci by měli vážně uvažovat zejména ti, kteří bydlí v podkrovním či mezonetovém bytu orientovaném převážně na jih. Jim se investice do zařízení určitě vyplatí. V první řadě se zamyslíme nad tím, co od klimatizace vlastně požadujeme.

Kromě chlazení umějí moderní jednotky mnohem více (topit v chladných dnech, odvlhčovat, filtrovat a čistit vzduch) a lze je využívat celoročně. Pokud nechceme příliš investovat, ale jen přežít pár horkých dnů v roce, můžeme si pořídit mobilní jednotku s menším výkonem, kterou zapojíme jen v létě.

Podle vlastních potřeb se pak rozhodneme, jaký typ jednotky vybereme. Možnosti jsou dvě:

  • kompaktní jednotka (mobilní, okenní) nebo
  • tzv. split jednotky (dělené, podle umístění nástěnné, podstropní, kazetové, mezistropní atd.).

Mobilní jednotky pořídíme za částku kolem 5000 Kč, ale mají i své nevýhody. Není u nich vyřešen odvod horkého vzduchu z místnosti, a tak nám nezbývá nic jiného než vysunout hadici z okna ven (je tím ale trochu omezena mobilita zařízení, vzduch se vrací zpět). Některé kompaktní jednotky mohou být i hlučné, proto se v obchodě určitě na tichost provozu informujeme.

Větší uživatelský komfort máme s tzv. splitovou jednotkou. Ta se skládá ze dvou částí: vnitřní a venkovní. Venku je kompresor, kondenzátor a další vybavení (je za zdí třeba na stěně, balkoně, a není tedy slyšet). Vnitřní jednotka se skládá z výparníku a ventilátoru. Většinou se umisťuje pod strop, na stěnu, vhodná je nade dveře. Podstatné je, aby studený vzduch nemířil přímo na nás. Proto směr foukání směrujeme dolů, do stran, ke stropu.

Při používání klimatizace nastavíme teplotu, která je o 5, maximálně 8 stupňů nižší než teplota venku. Jestliže nastavíme 20 °C, neděláme dobře. Tělo snadno prochladne a nestihne rozdíly teplot zregulovat. Pak máme i v létě rýmu, kašel, bolení zad či krku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám