Hlavní obsah

Krytiny pro terasu umí být odolné i krásné

Toužíte po dřevěné terase, ale nechcete ji pravidelně natírat a mořit? Pak volte terasová prkna z WPC nebo z betonu, která napodobí rozmanité druhy dřeva, jejich odstíny, povrchy a žíhání. Kamenina, keramika a beton zase nahradí přírodní kámen, a to ve formě dlaždic i desek nepravidelných tvarů.

Foto: Woodplastic

Tmavá střešní terasa z WPC palubek přitahuje sluneční paprsky. Jejich design připomíná stará prkna.

Článek

Moderní technologie a nové materiály umožňují krytinám pro venkovní použití získat vzhled přírodních materiálů s benefitem větší odolnosti, delší životnosti a bezúdržbového provozu.

Vybere si také ten, kdo teskní po kontaktu s pravou přírodninou. Díky existenci speciálních ochranných olejů, vosků a impregnačních prostředků snížíme opotřebení a míru znečištění pravého kamene i dřeva.

Prkna z WPC i betonu

WPC prkna jsou trvanlivá, bezúdržbová, stačí je opláchnout vodou z hadice. Neztrácejí časem barvu ani tvar. Optimální složení dřevoplastu je 60 % dřevní moučky a 40 % polymeru HDPE.

Vzezření prken bez hrozby zadření třísky je dokonalé včetně barev, přirozeného žíhání, nechybějí různě široké drážky zvyšující bezpečnost pohybu na terase.

Mezi amatérskými kutily jsou oblíbené WPC dlaždice s click systémem ulehčujícím instalaci hlavně na menších plochách.

Je to garáž, terasa, nebo malé lázně? Všechno dohromady

Tipy a trendy

Betonová prkna propůjčují terase podobu rozličných druhů dřeva s výhodou prakticky neomezené životnosti, s vysokou protiskluzností i mrazuvzdorností.

Využívaná je také betonová dlažba s velkým výběrem barev a povrch napodobující řadu materiálů. Z betonu se vyrábí i zahradní nábytek.

Keramika a kamenina

Omezená schopnost přijímat vodu a přítomnost živce zvyšuje houževnatost dlaždic z jemné kameniny vůči vlivům počasí, proto se hodí do exteriéru.

„Kameninová dlažba je k dostání s glazurou či bez ní. U glazovaných produktů je barva dlažby určena barevnou glazurou,“ vysvětluje David Benda z oddělení zahrady v projektových marketech Hornbach.

V případě neglazovaných dlaždic se příslušná barva přidává přímo do materiálu. Při výrobě kameninových dlažeb je teplota vypálení a lisovací tlak výrazně vyšší než u pórovinových obkladů.

Foto: Hornbach

Terasová keramická dlažba Flairstone Grafit se vzhledem betonu vynikne u moderních staveb se střízlivými liniemi. Cena 708 Kč/m².

„Dlaždice z jemné kameniny se podobají přírodnímu kameni. Odolají zašpinění, kyselinám a louhům, jsou barevně stálé, mrazuvzdorné i protiskluzové,“ popisuje David Benda. Mají nízkou montážní výšku, zhruba 2 cm.

U keramické dlažby se o veškeré čištění postará déšť nebo koště. Nevýhodou při jejím celoplošném lepení je riziko odmrznutí či odskočení, když se pod dlažbu dostane voda.

Proto před pokládkou vyřešíme hydroizolaci terasy, dlaždice (slinuté, mrazuvzdorné) lepíme na flexibilní lepidlo a spárujeme nejlépe epoxidovou spárovací hmotou.

Chodníčky mají v zahradě své místo

Zahrada

„Povrch keramické dlažby by neměl být tmavý, protože absorbuje sluneční záření a na přímém slunci se rozpálí do vysokých teplot, takže je nepochozí pro bosé nohy. Nejen s vysokou teplotou souvisí roztažnost materiálu, která může způsobit odskočení či prasknutí keramické dlaždice,“ varuje David Benda.

Důležitá je také velikost samotné dlaždice: na terasy se nedoporučuje používat výrobky větších rozměrů než 30 x 30 a 40 x 40 cm.

Koberce všeho druhu

Kamenný koberec se skládá z říčních či mramorových oblázkových kamínků rozdílné zrnitosti (2–4 mm, 4–8 mm, 8–16 mm). Kamínky se smíchají s pryskyřicí a vzniklou směs hladítkem rozprostíráme po podkladu. Získáme bezespárý, estetický pevný povrch. Na trhu je k dostání také litá dlažba z oblázků.

Terasu zpříjemní a zútulní venkovní koberec. „Venkovní koberce se vyrábějí ze tří materiálů, které jsou odolné proti mokru a vlhku. Zastánci přírodních materiálů mohou volit koberec ze sisalu, bambusu či kokosových vláken,“ říká designérka Pavla Tvrdíková z obchodu Můj koberec.

Foto: Můj koberec

Venkovním kobercem zacelíme mezery mezi terasovými prkny, případně zjemníme dojem z tvrdé dlažby.

Širokou škálu vzorů a barev nalezneme u koberců vyrobených ze 100% polyprolypenu, což je materiál z umělé příze. „Takový koberec vydrží déšť i silné sluneční paprsky, vždy si zachová svou barevnost,“ dodává Pavla Tvrdíková.

Další možností je umělý trávník, jehož údržba je snadná, stačí ho vysávat, shrabat napadané listí či použít vysokotlaký čistič na odstranění hlubších nečistot. Hodí se k bazénům a na nezastřešené terasy. Stejně jako interiérové koberce jsou i ty exteriérové dostupné jako kusové i metrážové.

Věrnost přírodě

Kámen na terase vyniká ve svých světlejších odstínech, zaujme nepravidelnými tvary a odstíny jednotlivých kusů. Pro terasu jsou vhodné např. polygonální křemencové desky.

Údržba přírodního kamene není náročná, vystačíme si s vodou a s prostředky určenými přímo k ošetření přírodního kamene. Impregnujeme podle potřeby po dvou letech, vyhýbáme se chemickým a kyselým látkám.

Foto: Hornbach

Štípaný přírodní kámen s lámanými hranami je přirozený, robustní, mrazuvzdorný a vhodný i pro chůzi za mokra.

Dřevo bez povrchové úpravy časem získává patinu, oblíbené jsou zejména modřín, smrk i borovice. Bohužel prkna sesychají, čímž mezi nimi vznikají mezery, mohou je napadat škůdci.

Proto je napouštíme dvakrát do roka přírodními oleji, vosky, vytrácející se původní barevný odstín upravíme mořením.

Při návrhu terasy myslete na velikost aneb Jak si užít venkovní obývák od jara do podzimu

Tipy a trendy

Povětrnostní podmínky lépe zvládá tvrdé dřevo (dub, ořech, olše, buk, javor) a exotické druhy (teak, massaranduba).

Terasu ze dřeva chráníme před deštěm a poledním slunečním svitem přesahem střechy. Dřevěné prvky klademe s mírným spádem, aby se na nich nedržela voda.

Je dobré vědět
Terasu opticky zvětšíte, když ji propojíte se zbytkem zahrady a zakomponujete do jejího celkového stylu.
Rozměr terasy: Na terasu by se měl pohodlně vejít jídelní stůl, gril i slunečník. Příklad: 4 osoby + gril = cca 20 m2; 6 osob + gril = cca 25 m2
Chcete-li mít na terase lehátka, dekorace, rostliny, počítejte i s jejich rozměry.
Na terase orientované na jihozápad si sluneční svit užijete od pozdního dopoledne do večera.
Nejvíce hodin slunečního svitu získáte na terase situované na jih.
Severovýchodní poloha poskytne ranní slunce, odpolední stín a večerní hřejivý západ.
Vyvarujte se těsné blízkosti stromů, kvůli nim se častěji hromadí vlhkost.

Anketa

Jaký materiál je podle vás na krytinu terasy nejlepší?
Dřevo
19,9 %
Dřevoplast
45,4 %
Keramika
6,8 %
Kámen
17,6 %
Beton
7,2 %
Jiný
3,1 %
Celkem hlasovalo 1184 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Venkovní kuchyně je nejen kulinářským rájem

Příprava pokrmů na zahradě, terase či na balkoně má své kouzlo, navíc skýtá příležitost k posezení s rodinou a přáteli. Zahradní kuchyni postaví šikovní...

Výběr článků

Načítám