Hlavní obsah

Kouzlete s barvami a obklady na zdech

Chcete v interiéru udělat nějakou významnější změnu, ovšem bez nutnosti větších zásahů? Řešením může být nevšední úprava stěn. Možností se nabízí mnoho. Záleží jen na vašem vkusu a také odvaze.

Foto: Rako

Sérii Betonico tvoří slinuté glazované rektifikované dlaždice a obkladačky s motivem betonu doplněného o větší zrnka písku a kamene. Industriální charakter série zjemňuje dekor s ornamentálními motivy.

Článek

Bílá barva je stálicí. Často se dnes ale dělá bílý pouze strop a stěny se malují v barevných odstínech. Ty si lze vybrat z hotových výrobků. Nebo si můžete nechat vámi zvolené barevné odstíny přesně namíchat podle vzorníku barev. Takže třeba i šedá může mít nespočet odstínů. Pořád je to ale klasika.

Pokud uvažujete o něčem méně všedním, ale pořád o nátěrových hmotách, můžete to zkusit s moderními dekoračními stěrkami. S těmi snadno napodobíte třeba mramor či benátský štuk.

Do stěrek se dají promítnout i různé vzory, třpytivé efekty, obtisky nebo i 3D efekty. Snadno tak zvýrazníte některé prvky v domácnosti, třeba krb nebo část stěn v obývacím pokoji.

Trendem jsou i starší techniky, jako je válečkování a fládrování. Skutečný mistr fládrování dokáže napodobit kresbu dřeva, že ji běžný uživatel nerozezná od skutečného. Nebude ale zřejmě snadné někoho takového najít, neboť těchto skutečných mistrů ubývá.

Tapetování je opět in

Do módy se znovu vracejí rovněž tapety. Vybírat je skutečně z čeho. Tapet je dnes obrovská škála, ať už typů a jejich materiálů, ale i dekorů a barev.

Mezi základní druhy patří papírové, vliesové, vinylové, sklovláknité nebo přetíratelné tapety. Stěnu může ozvláštnit také fototapeta nebo tapeta s 3D efektem.

Foto: Lavmi

Tapeta Camp yellow z kolekce Kempink vám do interiéru vnese moderní grafický design spolu se svěžestí letního rána někde v přírodě. Je výjimečný, neopakovatelný, v jednoduchosti krásný.

Nejvíce oblíbené jsou vliesové tapety. Jsou vyrobené z textilního podkladového materiálu, který se skládá z jednotlivých vláken pokrytých pěnou. Výsledkem je hladký nebo strukturovaný povrch.

Vliesové tapety jsou prodyšné, odolné, částečně omyvatelné a zajišťují tepelnou i zvukovou izolaci. Barva a vzor tapet jsou pouze na osobním vkusu.

Koupelnám vévodí velkoformátové obklady

Tipy a trendy

Využít tapety můžete skutečně všude, a to bez nadsázky. Své místo mají v chodbách, ložnicích i obývacích pokojích. Celostěnové tapety je ideální sladit s ostatním vybavením interiéru.

Fototapeta i na míru

Stěnu může ozvláštnit také fototapeta. Vyrábí se v různých rozměrech, ze kterých bez problému vyberete ten vhodný pro vaši stěnu. A kdybyste si náhodou nevybrali, můžete si nechat vyrobit originální fototapetu.

„Stačí mít dobrý kreativní návrh a tapeta, která vydrží stejně krásná po mnoho let, je na profesionální digitální tiskárně dneška vytištěná během pár chvil,“ říká Eva Kučmášová z Canonu.

„Vybírat lze z mnoha typů materiálů, na který bude tapeta vytištěna, od klasického přes matný až po různé reliéfní vzory.“

Foto: Canon

Fototapetu si můžete nechat vytisknout na míru podle své předlohy.

Vytištěné tapety jsou okamžitě suché a připravené k použití. Pyšní se mimořádnou odolností, bezzápachovostí a stálostí barev i rozměrů.

Navíc jsou omyvatelné a chlubí se certifikáty zdravotní nezávadnosti, takže je lze použít třeba i v dětském pokoji.

Zkuste obklady z přírodního kamene

Další možností, jak elegantně proměnit interiér, je využití obkladu z přírodního kamene.

„Jeho obliba neustále roste, protože jde o druh obkladu, který působí originálně, luxusně a zároveň velmi přirozeně," vysvětluje Adéla Kadlečíková, odbornice z oddělení obkladů v projektových marketech Hornbach.

Pokud se však pro obklady z přírodního kamene rozhodnete, mějte na paměti, že se jedná o savý materiál! Abyste jej mohli udržovat v čistotě, neobejdete se tedy bez vrstvy laku a impregnace z přírodního oleje. To s sebou sice přináší větší výdaje, ale výsledný efekt za to opravdu stojí.

Dominantou bytu se staly drahé obklady i velmi netradiční reproduktory

Tipy a trendy

Obkladem z kamene můžete oživit třeba část stěny v jídelním koutě, v obývacím pokoji nebo kolem krbu. Živelnost ohně a žáru sálajícího z krbu dokonale podtrhne přímý protiklad věčného klidu a stálosti kamene. Obkladové pásky z přírodního kamene podtrhnou i vzhled koupelny nebo kuchyně.

Kámen není zdaleka jedinou variantou obkladů. „Největší novinkou, kterou aktuálně uvádíme na trh, a z Evropy víme, že velmi dobře funguje, jsou textilní čalouněné panely,” poukazuje na nový trend Radek Lávička, manažer nákupu Bauhaus. Dodává, že se hodí především do ložnic a dětských pokojů.

Obklady a mozaiky nemusí být tuctové

Roste také popularita přírodních materiálů, jako je dřevo. A spoustu parády uděláte i s klasickými keramickými obklady. Rozhodně se přitom nemusíte omezovat jen na koupelnu.

Foto: Bauhaus

Dřevěné panely Brix jsou z recyklovaného teakového dřeva s certifikací FSC. Ať už těmito dřevěnými obklady chcete obložit jen malou plochu, nebo celé stěny - vaší fantazii se meze nekladou. Cena 1450 Kč/m2.

Stejně tak budou interiéru slušet mozaiky. Nejběžnější jsou keramické a skleněné. Nabídka je ovšem mnohem širší. Tak třeba do haly či obývacího pokoje se bude hodit kameninová mozaika. Vyrábí se např. z mramoru či jiných dražších kamenů. Případná vyšší pořizovací cena je spolehlivě vykoupena perfektním vzhledem s nádechem luxusu.

Kovové mozaiky zase zušlechtí každý interiér, který se stylizuje do futuristické podoby. Zpravidla se vyrábějí z nerezu. Kovové mozaiky se hodí na stěny, kde mohou vytvářet neuvěřitelné obrazce plné efektů. Jsou totiž dodávány nejen v tradičním a spořádaném čtverci, ale i ve tvaru pláství nebo úzkých obdélníků kladených vedle sebe v řetězcích. Hezky vypadají i hliníkové obklady s kartáčovaným povrchem stříbrné barvy.

V designu mozaiky existují i vliesové tapety či samolepicí fólie. Ty lze použít mj. za kuchyňskou linku či jako ozdobný prvek do vytapetovaných obytných místností.

Anketa

Líbí se vám zdi obkládané mozaikou?
Ano, moc!
11,2 %
Docela ano.
12,2 %
Jak kde.
28,3 %
Spíše ne.
11,8 %
Ne, to mi nepřipadá hezké.
36,5 %
Celkem hlasovalo 706 čtenářů.

Reklama

Související články

Co se starými obklady v koupelně

Chystáte se rekonstruovat koupelnu a nechce se vám do bourání starého keramického obkladu? Zvažte, zda by nestačilo jen nalepit nové obkladačky na ty původní....

Černá v koupelně? Nebojte se experimentovat

Barva elegance a luxusu, to je černá. A platí to i v koupelně, jakkoliv se vám to může zdát netradiční. Kolik a jakých černých prvků v koupelně použijete,...

Výběr článků

Načítám