Hlavní obsah

Koberce zútulní byt a udrží více tepla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Investujte do koberců! Jsou skvělou tepelnou izolací, prodávají se v mnoha odstínech, stylech, vzorech a materiálech. Dokážou snížit potřebu vytápění až o dva stupně, prostor zútulnit, vytvořit pocit přívětivého domova.

Foto: WestwingNow

V interiéru severského stylu, kde jsou důležité přírodní materiály, lze položit koberce z juty nebo mořské trávy.

Článek

To, že se u nás pokoje spíše přetápěly, je známo. Zkusme se inspirovat v anglických domácnostech, kde jsou běžné koberce, teplý pléd a svetry. A teplotu stáhnout podle místností na 18 až 20 °C.

Regulací teploty o jeden stupeň snížíme energetické nároky domácnosti zhruba o 6 %. Velký vliv na teplotu v místnosti má i podlahová krytina a nejvhodnější je z tohoto pohledu určitě koberec.

Teplo od nohou

Když chodíme doma bosky, tvrdou a hladkou podlahu vnímáme jako studenější než jakoukoliv textilní, přestože absolutní teplota obou materiálů je stejná. Jestliže ale vnímáme teplo od nohou, navozuje to u nás celkově větší pocit tepla, díky němuž potřebujeme v místnosti až o tři stupně méně.

Koberec přitom nemusíme mít položený po celé místnosti, stačí kusový, položený třeba na plovoucí podlaze. Měkoučký kusový koberec s dlouhým vlasem lze pořídit i dětem do pokoje. Je příjemný na dotek, zahřeje a lze se na něm uvelebit s knížkou.

Koberec bývá také výrazně levnější ve srovnání s dřevěnou nebo vinylovou podlahou nebo dlažbou. Rozhodně je méně náročný na pokládku.

Tipy, jak si přidat pár stupňů k tepelnému komfortu

Tipy a trendy

Znáte shaggy nebo bouclé?

  • Koberce shaggy mají dlouhý vlas a jsou velmi příjemné na dotek, měkké. Platí u nich: čím vyšší hustota, tím je koberec měkčí. Jsou vhodné do ložnice, obývacího pokoje nebo prostor, kde není vysoká zátěž, ale chcete si dopřát pohodlí.
  • Koberce bouclé nemají smyčkový ani střižený typ vlasu, jsou hladké a pevné. Jsou nejjednodušší na údržbu, protože se na nich nic nezachytává. Jsou bytelné, kvalitní a nízké. Hodí se do obývacího pokoje na komunikační frekventovaná místa.

Koberce pro děti

Děti milují hrací koberce. Rozjasní jejich pokojíček, jsou vtipné, zábavné, pohodlně se na nich sedí, tepelně izolují. Oblíbeným typem koberce je tzv. koberec omalovánka. Koberec lze pomalovat fixami, na vybarvení čekají rozmanité motivy pro kluky i holky: princezny, zvířátka, dinosauři i mapy světa. Kreslicí koberce jsou z bavlny, lze je vyprat a vymalovat znovu.

Vtipný je i koberec ve stylu hry Člověče nezlob se. Děti se na podlaze pohodlně uvelebí, pozvou kamarády a hraje se. Součástí balení jsou samozřejmě i figurky. Na výběr jsou i různé kusové koberce s motivy jednorožců, kočiček, aut, pirátů a slonů. Mají nízce střižený hustý vlas, takže se dobře luxují.

Dělicí příčky prostor logicky rozčlení, skleněné dodají i světelný komfort

Tipy a trendy

Koberec a podlahové vytápění

Podle odborníků je mýtem, že koberec nepatří na podlahové vytápění. Většina je pro tento typ vytápění vhodná. Nesnižují prostupnost tepla, jsou uzpůsobeny k pokládce na podlahové topení, s odpovídající tepelnou vodivostí. Je ale pravda, že podlaha s kobercem se zpočátku nahřívá rozhodně déle. Při nákupu vždy hlídejte symbol, který označuje, že je daný koberec vhodný pro podlahové vytápění.

Jak položit koberec

Volná pokládka koberce: v místnostech do 20 m2 lze koberce s pěnovou rubovou stranou položit volně. U této velikosti stačí většinou jeden kobercový pruh. Jsou-li potřeba dva pruhy, seřízněte obě spojovací hrany. Položte druhý pruh koberce s přesahem na spojovací šev.

Oba díly současně pak ostrým nožem odřízněte podél ocelové lišty. Hotové pruhy spojte na rubové straně jednostrannou lepenkou tak, aby vznikla jednotná plocha.

Komody vnesou do interiéru styl a pevný řád

Bydlení

Koberec by se měl v místnosti aklimatizovat 12 hodin. Seřízněte ho z jedné strany jen zhruba a u jedné stěny zafixujte. Nalepte na podlahu oboustrannou lepicí pásku. Horní ochranný papír z lepenky zatím neodstraňujte. Nyní můžete koberec přitisknout k hranám stěny a seříznout ho.

Fixace koberce má výhodu v tom, že nedochází k ohýbání a deformace plochy působením kolísání vzdušné vlhkosti a teploty.

Vánoční přehlídka čtenářů – hledáme symbol Vánoc

V každé rodině symbolizuje Vánoce něco jiného. Někde vytáhnou ze skříně po generace uchovávaný betlém, tu vyzdobí okna, jinde zase zavěsí na dveře věnec s chvojím. Co je symbolem Vánoc u vás? Co musíte nachystat, abyste si mohli říci: „Tak, a jsou tu zase Vánoce.“ Podělte se o kousek své sváteční atmosféry v naší tradiční vánoční přehlídce!

Snímky s krátkým popisem a údajem, odkud pocházíte, zasílejte na náš e-mail: bydleni@novinky.cz.

Trendy sedačku si můžete sestavit na míru

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Řád v kuchyni? Kouzlo spočívá v detailech

Udržet v kuchyňských skříňkách a na lince pořádek, abyste v pravý okamžik vždycky našli přesně to, co potřebujete, nemusí být složité. Stačí k tomu pár...

Malou koupelnu zařizujte s rozmyslem

Menší koupelnu pocitově zvětší dostatek světla a neutrální chladnější barvy. Také se vyplatí, když vsadíme na lesklé povrchy a prosklení. Optimální je velké...

Výběr článků

Načítám