Hlavní obsah

Koberce tlumí hluk a drží teplo, vyniknou i jako originální dekorace

Koberce jsou jedinečný bytový doplněk, na který nedají mnozí dopustit. V celoplošném provedení pokrývají velkou část interiérové podlahové krytiny, s výjimkou koupelny a zádveří. V kusovém provedení jsou často dekoračním prvkem.

Foto: WestwingNow

Kusový koberec je solitér, který oživí podlahovou krytinu. Nezabírá celou plochu, snáze se udržuje a může být v místnosti dominantním prvkem.

Článek

Koberce spolehlivě zútulní domácnost, jsou příjemné a teplé na dotek, báječně se po nich chodí naboso, umí pohltit zvuky a udrží v místnosti o čtvrtinu více tepla.

Také se rychle a poměrně snadno pokládají, nevyžadují náročnou přípravu podkladu, nabízejí rozmanité varianty odstínů, vzorů, povrchu materiálu.

Prodávají se celoplošné v metráži i kusové. Jejich cena nemusí být vysoká, přesto udělají výtečnou službu. Při nákupu je dobré přesně vědět, kam je položíme, co od nich očekáváme a jaké musejí splňovat nároky.

Syntetické materiály

Koberce z umělých vláken mají mnoho výhod. Kromě nižší ceny je to tvarová stálost, dobré antistatické vlastnosti. V nabídce je navíc pestrá škála barev a vzorů, jež mají sytější barvy než ty z přírodních vláken. Tyto koberce jsou odolné proti roztočům, vhodné pro alergiky. Mají ale nižší životnost a je u nich možné poškození vlákna ve více zatěžovaných místech.

Polypropylen: Je to nejčastější materiál, z něhož se koberce vyrábějí. Nabízejí totiž nízkou cenu, příjemnou údržbu. Typickou vlastností je dobrá pevnost v oděru, vlákno je lehké a nemá tendenci se ohýbat. Koberec vydrží dlouho v původní podobě. Má dlouhou životnost, netvoří se na něm žmolky.

Nedrží se v něm roztoči a hodí se pro alergiky. Je dobře odolný i proti vlhkosti. Nevýhodou je nízká odolnost vůči tvarové deformaci, menší odolnost vůči UV záření.

Venkovní koberce jsou hitem. Exteriér se i díky nim stále víc podobá interiéru

Tipy a trendy

Polyamid: Má velmi dobré tepelně izolační vlastnosti, stejně jako akustické. Je odolný vůči oděru, ke kladům patří i pružnost. Zvládá různé typy znečištění, je stálý vůči chemickým činidlům. Koberec má rovněž skvělou tvarovou paměť, nabízí zajímavé barevné varianty.

Polyester: Jeho vlákno je ve srovnání s polypropylenem jemnější a lesklejší. Je velmi jemné na dotek, má rovněž vyšší odolnost, zejména vůči vodou rozpustným skvrnám. Snadno se čistí a nemá tendenci blednout vlivem slunečního světla. Je to kvalitnější materiál, a tedy dražší než polypropylen.

Foto: Hornbach

Kobercová krytina s krátkým vlasem je praktičtější, snáze se udržuje v čistotě, dobře se z ní odstraňují případné skvrny. Materiál polyester, velikost 160 x 230 cm, cena 3399 Kč.

Polyakril: Blíží se svými vlastnostmi kobercům z přírodních materiálů. Polyakrylové koberce jsou hřejivé a příjemné na dotek, mají výbornou stálobarevnost a dlouhou životnost.

Plusy a minusy přírodních vláken
Jsou příjemná na dotyk, mají skvělé izolační schopnosti, jsou odolná proti znečištění a zvládají i delší zatížení. Vlákno se dokáže vzpamatovat a vlas se vrátí do původního stavu. Jsou ale náročnější na údržbu a cena je vyšší.

Velikost koberce

Kusový koberec nabízí rozmanité tvary a velikosti, které se odvíjí od místa použití (vedle lůžka, pod konferenčním stolkem).

Celoplošný koberec naopak musí přesně pasovat, podstatné je přesné zaměření. Prodejci i tak doporučují přidat na každou stranu zhruba 5 cm skrze možnou dilataci koberce, kdy ořezem následně rozměr upravíme.

Při nákupu počítejte s rezervou 5 až 10 % u krytiny, jež je v roli. Při výběru koberce se nepočítá celkový rozměr krytiny v metrech, ale v tzv. běžných metrech (bm). Jeden běžný metr např. v šíři 500 cm znamená, že koberec má rozměr 500 x 100 cm.

Anketa

Máte raději koberce z přírodních, nebo umělých vláken?
Z přírodních
72,2 %
Ze směsi
15,9 %
Z umělých
11,9 %
Celkem hlasovalo 151 čtenářů.

Symboly nás zorientují

Odborník v showroomu vás navede ke správnému materiálu, provede pestrou nabídkou, vysvětlí rozdíly mezi jednotlivými materiály. Vy se pak už snadno rozhodnete, protože vám pomohou přehledné piktogramy. Najdete je na rubové straně, dozvíte se z nich o vlastnostech, mj., kam je koberec vhodný, jak je komfortní, jak je odolný, zda snese zátěž.

Reklama

Výběr článků

Načítám