Hlavní obsah

Klasické klozety už nejsou in, vsaďte na modernější varianty

Právo, Karolina Černá

V našich domácnostech vítězí mezi klozety stojící model s vnější splachovací nádržkou. Z prostorových důvodů se v menších koupelnách prosazují závěsné klozety se splachovací nádržkou zabudovanou v konstrukci stěny. Možnosti jsou přitom daleko větší.

Foto: ROCA

Polstrované opěradlo a sedátko ve stejné barvě mají klozet a bidet kolekce Khroma. Stojící klozet od 7120 Kč, sedátko s poklopem 3444 Kč, stojící bidet od 5860 Kč, poklop bidetu 2911 Kč. K dostání i v bílé, stříbrné, šedé a modré barvě.

Článek

Češi, jak ukázaly průzkumy, při výběru toalety myslí především na úsporu prostoru a drahé vody. I proto mezi ovládacími tlačítky splachování vedou dvě tlačítka na splachovadle, úspornější obvykle pro 3 l a druhé na 6 l vody. I tři litry se zdají někdy zbytečně moc, takže zlaté české ručičky instalují do splachovací nádrže PET lahev, která po spláchnutí jeden litr udrží v sobě.

Foto: JIKA

Typ kombi klozetu s hlubokým splachováním a s nádržkou patří mezi klasiku v českých domácnostech – Jika Olymp od 3186 Kč.

Zatímco se ale v mnoha zemích využívá k intimní hygieně po vykonání potřeby především voda, ať v bidetu nebo díky speciální trysce přímo v toaletě, u nás se tento trend prosazuje jen pomalu. Přitom vyšší cena nemusí být překážkou, vzhledem k tomu, co moderní toalety nabízejí.

Papírový národ a bidety

Pro intimní hygienu se v naší republice nejčastěji používá toaletní papír, případně vlhčené toaletní ubrousky. Rodiny preferující očistu vodou vsadily už dávno na bidet stojící nebo zavěšený v blízkosti toalety. Ovšem přesedat si z jednoho sedátka na druhé a přitom kdesi za zády regulovat teplotu vody není právě pohodlné.

Dá se ale dodatečně nainstalovat přídavné bidetové sedátko na stávající keramickou mísu. Technika jde kupředu, a tak trh nabízí různé modely elektronických sedátek, která reagují prakticky po dosednutí.

Foto: ROCA

Vybavení do malé koupelny – WC mísa kombi s hlubokým splachováním, s nádrží (od 3199 Kč) a stojící bidet (od 2979 Kč). Oba s délkou 60 cm.

K jejich základním funkcím patří omývání po stolici, omývání pro dámskou hygienu a sušení. Při omývání můžeme nastavit polohu trysky, tlak a teplotu omývací vody i různé režimy mytí. Stačí stisknout tlačítko ovládacího panelu po straně mísy nebo dálkového ovladače. Luxusní varianty nabízejí také předehřátí sedátka, odsávání pachu díky filtru s aktivním uhlíkem, které se spustí automaticky po dosednutí.

Výjimkou nejsou ani vodní masážní programy pro intimní partie, které např. umožňují předcházet hemoroidům. Existují i klozety se zabudovanou tryskou s různými funkcemi a ovladačem, který je hned po ruce. Ovšem za takové varianty už zaplatíme desetitisíce.

Jak vybíráme klozet

Máme-li k dispozici pár tisíc, spolehneme se na klozet s možností úsporného splachování, ať hlubokého nebo plochého, které je dáno konstrukcí mísy. Pro splachování je běžný tzv. otevřený splachovací okruh, kterým voda vytéká do celé mísy, takže je rovnoměrně čištěna, není-li mísa příliš velká. Otevřený okruh vyžaduje větší tlak vody při splachování.

Další typ klozetů je vybaven uzavřeným okruhem. Má po celém obvodu mísy drobné otvory, z nichž voda rovnoměrně vytéká. Existují také toalety kombinující tyto dva systémy, ale jsou spíše výjimečné. Při výběru klozetu myslíme na kvalitní glazuru, která brání nebo alespoň minimalizuje usazování nečistot a bakterií na vnitřních záhybech mísy.

Foto: GEBERIT

Módní sanitární modul Monolith skrývá splachovací nádržku za čelním sklem a vytvoří z každé koupelny designovou záležitost. Cena od 9391 Kč.

Sedátko pořizujeme s antibakteriální úpravou, např. duroplastové, jehož povrch je obohacen o antibakteriální látku s ionty stříbra, které během osmi hodin likvidují škodlivé mikroorganismy.

Pamatujeme i na to, že kolem stojícího klozetu se obtížně vytírá podlaha, proto je závěsná toaleta praktičtější.

Reklama

Související témata:

Související články

I malá koupelna hravě splní velké nároky

Čím menší prostor pro koupelnu máme, tím více musíme přemýšlet o jejím vybavení. Nabídka trhu je naštěstí k problémům malých koupelen vstřícná, a když pomůže...

Výběr článků

Načítám