Hlavní obsah

Kam doma s kočkou? Do skříně

Novinky, Jana Nesvadbová

Ojedinělý kus nábytku, který svým designem nepopudí téměř v žádném interiéru jakéhokoli stylu, navrhla uznávaná švédská designérka Eleonor Moschevitzová. Skříň s dvířky z příček není ale určena lidem. Jejími uživatelkami - a svým způsobem i majitelkami - mají být totiž kočky. I proto se skříň jmenuje Cat Flat, tedy Kočičí byt.

Foto: Henrik Nero

Tak vypadá nábytek určený pro kočky, který dobře zapadne do lidského příbytku.

Článek

Skříň v sobě ukrývá tři podlaží, jimiž se mohou kočičí majitelky volně protahovat, probíhat a proskakovat, přesně tak, jak to mají rády. K dispozici jim jsou různé druhy povrchů a samozřejmě i několik míst, kde si mohou obrušovat drápky.

Naleznou zde i několik hraček, jež zaměstnají jejich nenechavé tlapky, a především - všechna dvířka na všech podlažích jsou otevíratelná dokořán tak, aby bylo možné vnitřek kdykoli vyčistit. Anebo se prostě jen s kočičím obyvatelem pomazlit.

Samotné šprušle místo klasického celistvého materiálu dvířek vycházejí vstříc přirozené potřebě koček mít neustálý přehled o všem, co se v bytě, nebo alespoň v příslušné místnosti děje. Zároveň mřížování vytváří určitý intimní prostor, takže kočky mohou pozorovat, aniž by samy byly pozorovány.

Na nejspodnějším patře skříně nechybí budka, jíž mohou kočky využívat jako pelíšek. Naopak nejvrchnější strop má velice důležitý prvek, a tím je otvor umožňující prolézt ven a svrchu skříně pak sledovat pohodlně dění kolem sebe.

Foto: Henrik Nero

Otvory v mřížoví dvířek ponechávají zvídavým kočkám uvnitř nejenom dostatek vzduchu a světla, aby dobře viděly, ale především jim umožňují pozorovat dění v místnosti.

Snad žádný chovatel kočky se při pohledu na tuto elegantně řešenou kočičí prolézačku neubrání tomu, aby si do ní ihned nedosadil vlastního kočičího mazlíčka a nepředstavoval si, jak si nové území hned očichává a zkoumá.

Není divu. V tomto případě totiž zdaleka nejde jen o čistě designový prvek do domácnosti, který je „shodou okolností” určený kočkám.

Prolézačku a schovávačku navrhla designérka v úzké spolupráci se švédskou kočičí psycholožkou Susanne Hellman Molmströmovou. Ta během své praxe vytipovala a přesně pojmenovala nejdůležitější potřeby koček, mezi něž rozhodně patří vlastní, jasně vymezený prostor, které má mít zvíře k dispozici. Tato skříň ho poskytuje a spolu s ním i spoustu zábavy, v neposlední řadě rovněž tak úkryt.

Skříň Cat Flat na letošní přehlídce Stockholm Design Week 2020 (konala se počátkem února ve Švédsku) představila společnost 24Storage pronajímající skladovací prostory.

Jde o unikátní kus, jenž není v současnosti určen k širší výrobě. Společnost jím chce upozornit na fakt, že ve velkých městech bydlí lidé ve stále menších a menších bytech.

Metry, jichž se takto vzdávají, však někdy bývají už i na úkor potřeb jejich domácích mazlíčků. Ti ale ke svému životu určitý vlastní soukromý prostor potřebují, pokud mají být u svého majitele šťastní.

Anketa

Využili byste doma takovýto kus nábytku?
Já ne, ale naše kočka/y určitě
83,2 %
Možná
3,4 %
Nevím
1,1 %
Asi spíš ne, u nás se neujalo ani škrabadlo
3,7 %
Ne, je to k ničemu
8,6 %
Celkem hlasovalo 3016 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Mainská mývalí – kočka s tajemným původem

Jen málokdo zůstane po setkání s tímto kočičím plemenem chladným a nezamiluje si ho. Mainská mývalí kočka totiž v sobě spojuje vzhled divoké kočkovité šelmy...

Výběr článků

Načítám