Hlavní obsah

Mezi pět nejlepších evropských staveb patří i Z33 - dům pro současné umění, design a architekturu

Působivá přístavba muzea Z33 v belgickém Hasseltu je jednou z pěti evropských staveb, které se letos staly hrdými nositelkami velice prestižního architektonického ocenění - Mies van der Rohe Award 2022. Jde o dům určený pro výstavy současného umění, designu a architektury od studia Francesca Torzo.

Foto: Archiv soutěže Mies van der Rohe Award, Francesca Torzo Architetto

Z33 - dům určený pro vystavování současného umění, designu a architektury od Francesca Torzo Architetto.

Článek

Ocenění Mies van der Rohe Award je udělováno už od roku 1987 a nese název po slavném architektovi, kterým není nikdo jiný než Ludwig Mies van der Rohe, autor mj. brněnské vily Tugendhat.

Cenu uděluje Evropská komise a Nadace Miese van der Rohe. Soutěží spolu veřejné i soukromé stavby. Cena je udělována vždy jednou za dva roky nejlepším stavbám z evropských zemí. Letos se klání koná kvůli pandemii výjimečně až za dva a půl roku.

Jednou z nejlepších staveb je podle poroty i instituce Z33 - dům pro současné umění, design a architekturu. Jde o přístavbu muzea z roku 1958. Stejně jako ostatní budovy obklopující zahradu, má i přístavba dlouhou a téměř slepou cihlovou zeď směrem do ulice.

Fasády stavby mají dvojí charakter, jsou uzavřené směrem do ulice, a naopak otevřené do zahrady. Výstavní místnosti a tajné zahrady tvoří působivý prostorový labyrint vybízející návštěvníky k prozkoumávání místa. Výstavní plocha je rozsáhlá a má 4600 m².

Pocta České komory architektů patří Janu Bočanovi, in memoriam

Tipy a trendy

Místně používanými materiály byly hlína, beton, vápno. Tyto materiály se snažilo využít i architektonické studio. Nová budova má tedy jednoduchou betonovou konstrukci, zděnou fasádu z více jak 34 tisíc ručně vyrobených cihel a litý diamantový strop.

Foto: Archiv soutěže Mies van der Rohe Award, Francesca Torzo Architetto

Dominantou prostoru je netypický strop.

Autorský ateliér studia Francesca Torzo tvoří malý mezinárodní tým převážně mladých architektů. Sedmačtyřicetiletá architektka Francesca Torzová založila svůj vlastní ateliér v Janově v roce 2008. Pracovala pro slavného architekta Petera Zumthora, držitele Pritzkerovy ceny za architekturu.

Od roku 2017 je profesorkou na Bergen School of Architecture v Norsku a od roku 2020 na italské Accademia di Architettura di Mendrisio. Studio klade důraz na pochopení kulturního prostředí, ve kterém se budova ocitá.

Ve výběru nejlepších staveb Grand Prix architektů je několik děl od slavných autorů

Tipy a trendy

Projekt rozšíření Z33 v Hasseltu byl už v roce 2018 oceněn mezinárodní cenou Piranesi, v roce 2020 získal i Italian Architecture prize.

Foto: Archiv soutěže Mies van der Rohe Award, Francesca Torzo Architetto

Za pozornost stojí decentně dekorované zábradlí.

V aktuálním ročníku porota oceňovala zejména ekologičnost a energetickou soběstačnost staveb. Zaměřila se i na pečlivost architektonické práce z hlediska použití materiálů a detailů. Vítězná pětice staveb byla vybrána z 532 nominovaných architektonických děl.

Jedenáct pojedenácté. Soutěž Dřevěná stavba roku zná své letošní vítěze

Tipy a trendy

Slavnostní předávání cen a vyhlášení hlavní vítězné stavby se bude konat 12. května 2022 v pavilonu Mies van der Rohe v Barceloně. Následovat bude zahájení putovní výstavy, představení související publikace a dny otevřených dveří vybraných děl po celé Evropě.

Letošní vítězové Mies van der Rohe Award

  • Výstavba 85 jednotek sociálního bydlení, lokalita: Cornellà de Llobregat ve španělském Katalánsku, autor: architektonické studio peris+toral.arquitectes
  • Budova Frizz23, lokalita: Berlín, autoři: architektonické studio s názvem Deadline (Britta Jürgens + Matthew Griffin)
  • Železniční farma, lokalita Petite Ceinture v Paříži, autoři: Grand Huit architecture a Melanie Drevetová ze studia Paysagiste
  • Městský dům - Kingston University, lokalita: Londýn, autor: Grafton Architects 
  • Z33 - dům pro současné umění, design a architekturu, lokalita: Hasselt, autor: Francesca Torzo Architetto

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám