Hlavní obsah

Jako rozeklaná skaliska, tak vypadá nová zástavba s takřka 200 byty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako rozeklané skály tyčící se nad údolím vypadá nejnovější, převážně rezidenční budova, kterou v amsterdamské čtvrti Zuidas oficiálně otevřeli v minulých dnech. Autory neobvykle vyhlížející stavby jsou místní architekti z renomovaného ateliéru MVRDV.

Foto: Ossip van Duivenbode

Stavba v roce 2021 získala prestižní ocenění pro mrakodrapy Emporis Skyscraper Award.

Článek

Na ploše 75 000 mve čtvrti plné finančníků, kde sídlí Světové obchodní centrum Amsterdam, vyrostla budova tvořená trojicí věží, které mají zajímavý vzhled. Jako by si architekti hráli se zraky kolemjdoucích.

Na jedné straně se stavba snaží tvářit jako spořádaná, moderní, striktně hranatá a odpovídající důstojnému prostředí, do nějž byla umístěna. Ovšem co se děje v prostoru mezi věžemi a jaký vzhled nastavují vůči sobě navzájem, to už je jiná!

Právě směrem k sobě a do údolí pod sebou jsou jednotlivé věže jakoby rozbity a jejich neobyčejně členitý povrch je právě tím, co upoutá pozornost snad každého. Vše působí zdánlivě chaoticky, a tím velmi připomíná skutečnou skalní rozsedlinu vzniklou mezi ještě větrem nepříliš ošlehanými masivy.

Dojem přírodního útvaru posiluje i velké množství zeleně, která zde pokrývá všechny volné plochy. Stejný efekt má i rozdílná výška jednotlivých věží - 67, 81 a 100 metrů. Navíc, architekti nechali na fasády betonové budovy umístit na 40 tisíc kamenných dlaždic různých velikostí vytvářejících nejrůznější vzory.

Budova, jež vznikla pro developerskou společnost Edge, je víceúčelová. Jejím cílem je propojit místní obyvatele s těmi, kteří do Zuidasu jen dojíždějí za prací či za nákupy anebo jen jako turisté. Je v ní proto zakomponováno 198 nových bytů, ale také nové kanceláře, nejrůznější kavárny a restaurace a samozřejmě i nejrůznější kulturní zařízení.

Na rozdíl od jiných budov v Zuidasu, jak zdůrazňují architekti, Valley (Údolí) - jak se stavba jmenuje - není pro veřejnost uzavřena.

Zelená oáza

Naopak ono skutečné údolí, které se rozkládá mezi trojicí věží na úrovni čtvrtého a pátého patra, je přístupné všem, a to po dvou venkovních kamenných schodištích. Obyvatelé Amsterdamu se tak mohou procházet příjemným parkem, jehož podobu navrhl uznávaný krajinář Piet Outdolf.

Nová zástavba se jeho přičiněním stala domovem pro 13,5 tisíce květin a 271 keřů a stromů, které jsou v současnosti velice mladé. Už nyní jsou na nich ale rozvěšeny první ptačí budky a budky pro netopýry. Vše zavlažuje automatický systém.

Až veškeré rostlinstvo vyroste a rozkošatí se, bude zeleň na stavbě působit mnohem mohutněji a celá budova se tak stane hlasatelem myšlenky zeleného města, slibují architekti.

Architektonický „skalní útvar“ má rovněž svou jeskyni, Grotto, což je zastřešená ulička táhnoucí se na úrovni přízemí. Zde bude vbrzku otevřena centrála pro mladé vědce - Sapiens Lab.

S venkovním světem je jeskyně propojena dvěma velkými světlíky, které na úrovni údolí tvoří jezírka. Stěny uvnitř uličky jsou obloženy stejnými kamennými obklady jako fasády věží, aby tak návštěvník nepochyboval, že jde o jeden celistvý geologický útvar.

O to, aby všichni měli kde zastavit se svými vozy, se pak starají tři podzemní podlaží budovy, která zabírá parkoviště.

Každý byt má jiný půdorys

Jak architekti dále upozorňují, každý ze zmiňovaných bytů je umístěn a navržen tak, aby v něm bylo dostatek denního světla, hezký výhled, a má svůj unikátní půdorys - za to budova vděčí interiérovým designérům z ateliéru Heyligers Architects.

Architekti si dali záležet na tom, aby jejich nejnovější dílo nebylo jen zajímavé vizuálně, ale aby se mělo čím pochlubit i z hlediska udržitelnosti. Energetický výkon je o 30 % lepší, než žádají místní stavební regule, v domě jsou použity nejnovější chytré technologie, včetně spousty čidel sledujících míru jeho využívání na nejrůznějších místech (tedy kvalitu vzduchu, teplotu atd.).

Stavba budovy trvala čtyři roky, přičemž první obyvatelé a firmy se začali stěhovat už na konci roku 2021. Jedinečnost stavby, již místní média označují za oázu v kamenné poušti Zuidasu, potvrzuje i prestižní ocenění Emporis Skyscraper Award 2021, udělované každý rok nejlepším mrakodrapům, které zrovna vznikají.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Architekti

Reklama

Související témata:
Valley (Amsterdam)

Výběr článků

Načítám