Hlavní obsah

Jak mít doma vždy čisto i s domácím mazlíčkem

Jsou jako členové rodiny, jejich chlupy nás ale dohánějí k šílenství. Řeč je o milovaných domácích mazlíčcích, nejčastěji psech a kočkách. Jejich srst je zkrátka úplně všude - na zemi, sedačce, v posteli, na oblečení… Je vůbec možné tomu zabránit? Ano, jde to, když…

Foto: Sencor

Nový tyčový vysavač SVC 0725 TI typu 4 v 1 pokryje všechny potřeby domácnosti. Ve výbavě má i motorizovaný kartáč CAT & DOG MINI pro ruční jednotku sloužící ke zbavování povrchů od psí a kočičí srsti s UV-C dezinfekčním světlem. Hodí se i pro důkladné a hloubkové čištění čalouněného nábytku nebo autosedaček. Cena 7999 Kč

Článek

Kdo má doma psa, jistě to zná. Počasí se zkrátka neptá a pejska musíte věnčit, i když venku zrovna prší. Po otevření hlavních dveří pak většinou nastává boj o utření tlapek. Když ho prohrajete, můžete rovnou vzít mop a začít vytírat celý byt. Proto je dobré mít raději v předsíni připravený ručník a navlhčený hadřík. Nejprve pejskovi otřete špínu z tlapek a srsti mokrým hadříkem, pak ho ručníkem vysušte do sucha.

Je jasné, že pokaždé to nemusí klapnout a budete muset sáhnout po mopu.

Ovšem dejte si pozor, jaký přípravek na podlahu použijete! Chemikálie totiž mohou být pro zvířata nebezpečné. Když už, tak raději dejte přednost některému ze šetrnějších výrobků. Např. z ekodrogerie, které jsou přírodní, a tedy netoxické. Nejlépe určené přímo pro chovatele domácích mazlíčků. Variantou je také pořízení opravdu kvalitního mopu, který zvládne účinně uklidit jen pomocí vody.

Vyměňte koberce za hladké povrchy

Koberce různých tvarů, barev a materiálů sice v interiérech obvykle vypadají skvěle, s domácím mazlíčkem už tomu tak být nemusí. Pozornost si proto při úklidu zaslouží vysávání. A to nejen kvůli zvířecím chlupům, ale také alergenům.

Vhodný tak bude některý z moderních výrobků, který si nadstandardně poradí s částicemi prachu, bakterií a alergenů a dokáže je odstranit ze všech povrchů, tedy nejen z podlahy a koberců, ale i z pohovek či matrací, pokud váš domácí mazlíček rád odpočívá i tam.

Vhodným pomocníkem pro údržbu koberců bude i nástroj s tvrdým povrchem, ideálně kartáč na zvířata s ocelovými zoubky, jímž chlupy z koberce nahromadíte na jedno místo, odkud je snadno vysajete vysavačem nebo seberete.

Jak správně vybírat krmivo pro psa

Bydlení

Pokud byste se chtěli chlupům a zažrané špíně v kobercích vyhnout zcela, pokuste se je ve vaší domácnosti co nejvíce eliminovat. Hladké povrchy se zkrátka udržují snadněji.

Kromě koberců zkuste eliminovat i ostatní textilie, které zadržují chlupy. Úplným tabu by v tomto případě měly být třeba samet a hedvábí, ty jsou na ně doslova magnety. Místo toho kupujte raději doplňky a dekorace, na jejichž vyčištění postačí jen trocha vody - čalouněný nábytek stačí přejet navlhčenou latexovou či gumovou rukavicí po povrchu a chlupy jsou pryč.

Proč si pořídit čističku vzduchu

Šikovným doplňkem může být čistička vzduchu (může být kombinovaná i se zvlhčovačem), která dokáže zachytit nečistoty ze vzduchu, tedy např. prach, zbytky roztočů, výtrusy plísní, ale také části zvířecí srsti, dokonce různé bakterie a viry. Přístroje mají účinnost až 95 %, ty nejkvalitnější více než 99 %.

Aby ale čistička splnila svůj úkol takhle dobře, musí mít odpovídající vzduchový výkon. Ten by měl být alespoň 1,5× vyšší než objem místnosti, lépe ale 2,5×, alergici by měli volit ještě vyšší.

Anketa

Obtěžuje vás úklid po vašem mazlíčkovi?
Ne, je to přirozená součást úklidu doma. Nerozlišuji, po kom co uklízím.
67 %
Občas trochu ano...
22,6 %
Ano a pořádně.
7,2 %
Ne, protože žádného nemáme.
3,2 %
Celkem hlasovalo 1262 čtenářů.

O tom, jak je čistička vzduchu účinná, rozhoduje filtr, tedy přesněji u kvalitních přístrojů je to několik filtrů. To znamená, že takový přístroj využívá k čištění několik technologií, kdy každá z nich zachytí jiný typ nečistot.

Různí výrobci nabízejí různé sestavy filtrů. Zajímejte se rovněž o to, jak často je třeba filtry měnit, zda se dají jednoduše sehnat a kolik stojí.

Důležitá je i hlučnost čističky. Obzvlášť to platí v místnostech, kde spíte. Zde volte modely tišší než 30 dB.

Vánoční přehlídka čtenářů – hledáme symbol Vánoc

V každé rodině symbolizuje Vánoce něco jiného. Někde vytáhnou ze skříně po generace uchovávaný betlém, tu vyzdobí okna, jinde zase zavěsí na dveře věnec s chvojím. Co je symbolem Vánoc u vás? Co musíte nachystat, abyste si mohli říci: „Tak, a jsou tu zase Vánoce.“ Podělte se o kousek své sváteční atmosféry v naší tradiční vánoční přehlídce!

Snímky s krátkým popisem a údajem, odkud pocházíte, zasílejte na náš e-mail: bydleni@novinky.cz.

Podlahy pro psí a kočičí mazlíčky

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám