Hlavní obsah

Jak by mohla vypadat Eiffelova věž pro 21. století

Velkou pozornost si v posledních dnech získali architekti z japonského ateliéru Sou Fujimoto Architects svým posledním návrhem nového orientačního bodu pro čtvrt Čchien-chaj-wan v jihočínském městě Šen-Čen. Má podobu levitujícího talíře, z jehož okrajů jako kdyby padaly proudy vody. Tento návrh je i jejich odpovědí na otázku, jak by mohla vypadat věž pro 21. století, kdyby chtěla mít stejné kvality jako Eiffelova věž.

Foto: Sou Fujimoto Architects

Jak by měla vypadat věž pro 21. století, aby měla takový přesah pro další generace jako Eiffelova věž?

Článek

V uplynulých dnech představili japonští architekti návrh, s nímž soutěžili a zvítězili ve veřejné architektonické soutěži na nový architektonický útvar a široko daleko snadno rozlišitelnou stavbu ve čtvrti Čchien-chaj-wan v jihočínském městě Šen-čen. Její název zní New City Center Landmark, volně přeloženo tedy Nový orientační bod v centru města.

Navrhovaná věž má mít výšku 268 metrů a tvoří ji 99 dohromady propojených věžičkovitých prvků, které společně vytvářejí plošinu kruhového tvaru, která jako by ve vzduchu levitovala.

Při vytváření konceptu věže se její autoři zaměstnávali především otázkou, co znamená nová „věž” ve 21. století? A také, jak se může dále vyvíjet a zároveň přitahovat pozornost tak, jako to dělá Eiffelova věž? Když propojili odpovědi se stávajícím územním plánem dané části města, vyšla jim velice zajímavá odpověď v podobě návrhu stavby, která je jako náhrdelník z levitujících ostrovů, zároveň připomíná město ze vzdálené budoucnosti a nepochybně i obří fontánu zavěšenou ve volném prostoru.

Věž je vybavena vyhlídkovou plošinou, dále nabízí trojrozměrný výstavní prostor, návštěvníci zde naleznou také restauraci a kavárnu. Většina z 99 věžičkových prvků je s hlavní strukturou propojena jen nenápadně, takže vypadají, jako by se vznášely ve vzduchu.

Stavba má být vyrobena převážně z oceli, uhlíkových vláken, kevlarových lan a betonu, zatímco rovnováhu jádra udržuje obvodový ocelový příhradový systém s kevlarovými napínacími kabely. U paty věže je naplánovaný nekonečný bazén.

Eiffelova věž se poprvé rozzářila díky obnovitelné energii

Cestování

Plocha pozemku, pro nějž je věž určena, činí 75 tisíc čtverečních metrů, zastavěná plocha má činit 900 čtverečních metrů a samotná věž pak nabídne užitnou plochu o velikosti 13 tisíc čtverečních metrů.

Architektonická soutěž hledající podobu pro nový orientační bod a unikátní stavbu navazuje na mohutný rozvoj Šen-čenu v posledních letech a bezprostředně pak právě na rozvoj čtvrti Čchien-chaj-wan.

Organizátoři soutěže se nakonec nerozhodli udělit první místo, na tom druhém, s největším počtem získaných bodů, ovšem skončil právě japonský návrh, který se tak stal vítězem.

Anketa

Lákalo by vás prohlédnout si takovou věž?
Ano, to by bylo určitě překrásné!
79,4 %
Docela ano.
6,5 %
Ano, ale jenom z dálky...
2,3 %
Ani moc ne.
5,1 %
Ne, mě tyhle věci neberou.
6,7 %
Celkem hlasovalo 6368 čtenářů.

Nekonečný bazén

Nekonečné bazény neboli bazény se skrytým či ztraceným okrajem mají alespoň jednu ze stran na stejné úrovni s hladinou vody, která může (ale nemusí) přes ni přetékat. Obvykle jsou umístěny na vyvýšené ploše, takže při pohledu z bazénu vzniká dojem, že se hladina vody dotýká obzoru. Je „nekonečná“.

Výjimečně hezký efekt vzniká při umístění bazénu tak, aby „nekončící“ hladina měla pokračování ve vodní ploše na obzoru.

Reklama

Související články

V New Yorku vznikl vznášející se ostrov

Jako vznášející se ostrov vypadá nový park a multifunkční prostor, který byl v minulých dnech otevřen na jihozápadním pobřeží newyorského Manhattanu. Autory...

Výběr článků

Načítám