Hlavní obsah

Interiér obchodu vypadá jako vesmírná pevnost. Zboží, které nabízí, je jeho hlavní dekorací

Novinky, Jana Nesvadbová

Jako obrovská vesmírná pevnost vypadá interiér nově otevřeného knihkupectví v čínském městě Tu-ťiang-jen v jihočínské provincii S'-čchuan. Knihy zde pokrývají prakticky veškeré plochy, a to od extrémně vysokého stropu až k podlaze. Celkový dojem z obchodu, do nějž se v posledním listopadovém týdnu začali hrnout první zákazníci, je monumentální.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Číně otevřeli knihkupectví, které vypadá jako tajuplná pevnostVideo: Newsflare, AP

 
Článek

Nové knihkupectví nabízející svým zákazníkům prodejní plochu 973 čtverečních metrů se jmenuje Čung-šu-ke a jeho interiér navrhli architekti z šanghajského ateliéru X Living. Ačkoli očím Evropana může připomínat na první pohled pevnost, palác, či snad i hrad, ve skutečnosti autoři designu použili jako výchozí inspiraci Projekt na ochranu vody právě ve městě Tu-ťiang-jen.

Na druhý pohled – a s touto informací – je tak možné onu nevídanou záplavu knih opravdu vnímat. Architekti si při práci pohráli se zrcadly, která už beztak rozlehlý interiér obchodu zvětšují do kolosálních rozměrů. Zároveň knihy na některých místech jako by vytvářely nekonečné vodopády.

Právě práce s knihami je na celém interiéru nejvíce udivující. Architekti k tomuto předmětu přistoupili ne jako ke zboží, jež je prostě potřeba zákazníkům nabídnout, ale jako k ústřednímu a v podstatě také jedinému dekoračnímu prvku.

Knihy zaplňují veškeré regály v barvě ořechového dřeva, které se zdvihají do vysokých sloupů, vytvářejí prohnuté oblouky, a formují mezi sebou „kapsy”, v nichž návštěvníci knihkupectví naleznou klidná zákoutí k četbě.

Jako v každém knihkupectví i zde jsou fantaskní útvary ve skutečnosti funkčně rozdělené na zóny odpovídající rozličným účelům. Nedaleko od hlavního vstupu je tzv. fórum, kde se lidé mohou setkávat a bavit o knihách. V dětském oddělení, které má barvu bambusu, pak malé čtenáře uvítá motiv nejoblíbenějšího čínského zvířete – pandy.

Hlavním účelem cihlové stavby je zpomalit lidem v okolí život

Tipy a trendy

Prodejní zóna zabírá, logicky, největší část plochy obchodu, a právě tato část působí nejpodivuhodněji. S prodejní zónou pak sousedí poslední důležité místo v knihkupectví, a tím je kavárna. Návštěvníci zde mohou posedět, odpočinout si a kochat se pohledem na neobvyklé prostředí.

Jak informuje agentura AP, knihkupectví Čung-šu-ke otevřelo v Tu-ťiang-jen na třídě Ťin-jüe svůj už šestý obří obchod. Ty další naleznou turisté i místní v ulicích Pekingu, Šanghaje, Čchung-čchingu, Kuej-jang a Čcheng-tu.

Anketa

Lákala by vás návštěva takového knihkupectví?
Ano, moc! Škoda, že je to tak daleko...
82,6 %
Asi ano, zavítal/a bych, mít cestu kolem.
9,2 %
Nevím, asi bych si ani nevšiml/a.
1,1 %
Spíše ne. Neshledávám to zase až tak výjimečným.
2,2 %
Ne. To se mi vůbec nelíbí.
4,9 %
Celkem hlasovalo 834 čtenářů.

Vánoční přehlídka adventních věnců našich čtenářů

Také si rádi navozujete příjemnou dobu očekávání vánočních svátků zapalováním svíček na svém adventním věnci? Patříte dokonce k těm, kteří si jej nejprve sami vyrobili?

Pokud ano a rádi byste se s ním pochlubili, nebo prostě jen nabídli inspiraci ostatním čtenářům, pošlete nám fotografie svého adventního věnce orientované na šířku do 21. prosince s pár slovy na vysvětlenou. Z došlých snímků vybereme nejzdařilejší díla a uspořádáme z nich vánoční přehlídku.

Své snímky můžete posílat na adresu bydleni@novinky.cz.

Reklama

Související články

Ve Finsku vyrostla knihovna budoucnosti

Své největší a nejnovější knihovny se v minulém týdnu, u příležitosti oslav stého výročí samostatnosti země, dočkalo Finsko. Obrovská budova vyrostla v centru...

Výběr článků

Načítám