Hlavní obsah

Imitace dřeva jsou víc než jen pouhé kopie

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dřevo vytváří v interiéru hřejivou útulnou atmosféru, nabízí nadčasový design. Když nás od jeho pořízení odrazuje vyšší cena i náročnější údržba, sáhneme po jeho zdařilých imitacích. Kde a z jakých materiálů se imitace dřeva nejčastěji uplatňují?

Foto: Trachea

Skládaná dvířka T.segment s odolným LTD laminem na povrchu odolají například drápkům domácích mazlíčků či prudkým nárazům.

Článek

Díky současným výrobním možnostem a technologiím není problém na trhu vybrat imitace dřeva, které jsou často trvanlivější, a přitom působí naprosto realisticky.

Věrně napodobí povrchy mnoha druhů dřevin, a to nejen jejich odstíny, ale také unikátní plastickou strukturu, včetně vzhledu suků, vrypů, letokruhů.

Dvířka i stěny

Nábytkovým dvířkům z pevné MDF desky vdechne život dřeva kombinace hladkých povrchů nebo tvarů jemného i hlubokého frézování a dekoru zvolené fólie.

Ještě odolnější než fóliovaná jsou dvířka s povrchem z LTD lamina, které má své uplatnění na kuchyňském i koupelnovém nábytku, a dokonce na skříňkách do domácích dílen.

Foto: Trachea

Dvířka T.classic obepíná fólie s dekorem jasanu z pohledové strany i ze všech čtyř bočních stran, díky čemuž je vnější hrana dvířek chráněna před pronikáním vlhkosti i zanášením nečistot.

Laminování nahrazuje dražší dýhování, grafické možnosti nabízejí textury dřeva sotva rozpoznatelné od originálu. Pozor! Hlídáme kvalitu olepení všech hran, aby do desky nevnikala vlhkost.

Obkladový systém Efekta umožní zahalit do dřeva celé stěny, čímž do interiéru vnese ještě více přírodní atmosféry. Unese na svém povrchu obkladové desky z nejrůznějších materiálů, a to včetně odolných vysokotlakých laminátů HPL s realistickými dřevodekory.

V interiéru navíc nemusí mít pouze úlohu designového prvku. Díky nosnosti a možnosti uchycení poliček a nejrůznějších závěsných skříněk zároveň poslouží jako praktický úložný systém např. pro domácí šatny.

Sto let starému bytu vládne po rekonstrukci dřevo a bílé kazetové plochy

Bydlení

Pěkně od podlahy

Dřevěná podlaha je oblíbená pro pocit tepla na dotek, ale ze své podstaty je náchylnější na opotřebení, zvláště chybí-li povrchová úprava.

Dekor dřeva si můžeme do interiéru svého domu či bytu dopřát i s vlastnostmi, které přírodním materiálům nenáleží, ale které oceníme na chatě či chalupě, v koupelnách a v kuchyních, v nichž se střídají různé teploty a často se zvyšuje vlhkost.

Na pohled k nerozeznání od přírodních podlahovin jsou laminát nebo vinyl. Pro jejich volbu hraje příznivá cena i praktičnost. Jejich povrchy odolávají skvrnám i poškození, navíc nevsakují vlhkost a vodu.

Foto: Quick-Step

Podlahy Rigid Vinyl jsou extrémně pevné a příjemné na chůzi. Kopírují vzhled dřeva a vůbec jim nevadí vlhké koupelnové prostředí.

Desénu dřeva se nevyhýbají ani betonové nebo slinuté keramické dlažby určené do interiéru, napodobí třeba i vzhled dřevěných parket. Některé kolekce z keramiky mají speciální povrch s ionty stříbra. Tato úprava zabraňuje množení bakterií.

Aby dřevo zůstalo krásné, potřebuje důkladnou péči

Jak na to

Fasády, terasy a schody

Místo přírodní dřevěné fasády můžeme využít kompozitní WPC obklady ze směsi přírodního dřeva a vysoce kvalitního recyklovaného plastu. Dřevo dodává materiálu tvrdost a pevnost, plast zajišťuje rozměrovou stálost, odolnost proti povětrnostním vlivům a stálobarevnost.

Dřevoplastovou fasádu nemusíme kvůli životnosti a barevné stálobarevnosti opatřovat ochrannými nátěry. Totéž platí pro terasy z WPC prken, zahradní schůdky i plotovky vymezující linii pozemku.

Foto: WPC-Woodplastic

WPC obklady i prkna stačí pouze omýt čistou vodou. U silnějšího znečištění se doporučuje běžný saponát, u odolných skvrn přípravky s obsahem chloru.

Na zahradě i terase se uplatňuje také outdoorová keramická dlažba s dřevodekorem, případně speciálně upravený beton, který je od pravého dřeva téměř k nerozeznání, přitom je nesmírně odolný.

Anketa

Máte raději přírodní dřevo, nebo imitace?
Přírodní. A nic jiného!
26,4 %
Jak kdy, každé má svoje.
67,1 %
Je mi to úplně fuk.
2,4 %
Imitace. Přírodní dřevo je přežitek.
4,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 292 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám