Hlavní obsah

Hitem posledních let jsou masivní a účelné jídelní stoly

Během lockdownu si spousta domácností ověřila, že jídelní stůl musí být stabilní, bytelný a dostatečně velký na to, aby ke stolování mohla zasednout celá rodina. V menších bytech se zase uplatní stoly, které snadno přeměníte na pracovní. Nevěříte? Nechte se inspirovat!

Foto: Tchibo

Pro práci z domova je ideální stůl s vyklápěcí deskou.

Článek

Stále oblíbenější jsou stoly z dřevěného masivu, často vyrobené na míru, které vyniknou v moderním interiéru i na chalupě. Při správné péči vydrží desítky let. Případná patina jim dodává na kráse.

Do menších bytů pronikly díky vyššímu počtu pracovních hodin odvedených v domácím prostředí jídelní stoly, které v okamžiku proměníme na stůl pracovní.

Praktické jsou i verze se sklopnými okraji nebo rozkládací typy pro větší společnost.

Míry a tvary

Optimální výška stolu je zhruba 75 cm. Velikost stolní plochy odpovídá rozměrům pro pohodlné stolování jednoho člověka, tj. hloubka 40 x délka 60 cm. Dvojici stačí čtvercový stolek 80 x 80 cm, pro čtyři osoby je vhodný obdélník 90 x 160 cm.

Početnější rodině pořídíme rozkládací jídelní stůl pro šest až osm lidí, což je jídelní deska s mírami 100 x 200 cm.

Klasické obdélníkové a čtvercové tvary stolu opticky tzv. lícují s okolním nábytkem, v případě potřeby je přistavíme ke stěně. To oválné a kruhové stoly neumožňují. Působí jemněji, usadí se k nim větší počet lidí a nikdo neřeší, kdo sedí v čele. Stoly s oblými okraji však vyžadují větší volný prostor.

Foto: Tchibo

Pod deskou oválného stolu s výsuvem je vkládací deska, kterou vyklopíme a získáme 2 m dlouhou jídelní tabuli. Cena 8990 Kč.

U stolu s rozšiřující sklápěcí deskou/deskami dbáme, aby se dala automaticky uzamknout ve své pozici. Bezpečnostní zámek uvolníme snadným zatažením. Přídavná plocha rozkládacího stolu bývá uložena pod jeho deskou, obvykle v centrální části.

Skrytá pojistka zabraňuje v rozložené pozici vzniku mezer mezi přídavným dílem a deskou stolu a zároveň přidržuje přídavnou desku na místě. Přesah na koncích stolu zajistí také prodlužovací vysunovací deska, některé modely kombinují výsuvné i přídavné plochy.

Chcete stylovou židli? Inspirujte se ikonami

Tipy a trendy

O způsobu rozložení/rozšíření stolu a zacházení s pojistkami se informujeme v obchodě, protože některá řešení jsou skutečně dobře ukrytá a sofistikovaná! Kontrolujeme přitom kvalitu jednotlivých dílů, pantů i pojezdů!

Použité materiály

Dřevěné stolní desky vynikají originální kresbou letokruhů a suků. Nejčastěji se používá dubový masiv, akát, jilm, teak a další tvrdší dřeviny. Dřevu věnujeme doporučenou pravidelnou péči i přesto, že mnozí výrobci již přímo napouštějí surovinu přírodními oleji pro zvýšení její ochrany.

Na trhu nalezneme vedle produktů z celomasivu také tzv. masivní nábytek, u něhož při bližší prohlídce zjistíme, že z masivu je např. pouze podnoží. Stolní deska tak může být z dřevotřísky, kterou před opotřebením a vlhkostí chrání lak, dýha či fólie, poskytující nábytku finální vzhled.

Foto: Natoor

Stůl Vesuv s kovovým podnožím se pyšní rustikální deskou z dubového masivu, která bude sloužit dlouhá léta.

Některé domácnosti sázejí na desku stolu z bezpečnostního skla, umělého i přírodního kamene, většinou jde o designové záležitosti.

Při výběru jídelního stolu dbáme na houževnaté podnoží z tvrdého dřeva, které zvyšuje jeho stabilitu, a nohy (kovové, dřevěné) či jinou oporu stolní desky. Oválům sluší podnoží dostatečně širokého kuželovitého tvaru.

Vhodné židle

Trendem jsou odlehčené křeslové židle z ratanu, ale i čalouněné varianty. Platí, že zdravé sezení u jídla zajistíme židlí odpovídající fyzické konstituci jedince, s plnou oporou zad sahající nad ramena, mírně prohnutou v oblasti beder.

Relaxační koutky si nacházejí v domácnostech své nezastupitelné místo

Tipy a trendy

Příhodné jsou lehce zvýšené postranní lemy sedáku, které brání přepadání do stran. Kolena a sedák svírají pravý úhel, jemně zaoblený snižující se okraj šetří žilní systém.

Příjemné je měkké polstrování na sedáku i opěrce, plastové, dřevěné tvrdé sedáky opatříme textilními podsedáky s odolnou potahovou látkou a výplní ideálně z paměťové pěny.

Anketa

Máte rádi stoly z masivu?
Ano! Stůl z masivu, to je základ.
85 %
Obvykle se mi zamlouvají.
6,7 %
Jak které.
4,3 %
Ani moc ne.
1,2 %
Ne, to není můj oblíbený typ.
2,8 %
Celkem hlasovalo 4676 čtenářů.

Reklama

Související články

Školáci potřebují praktický nábytek

Dětský a studentský pokoj jsou multifunkční zóna. Vyžaduje důmyslné řešení na uložení oblečení, her, knih a učebnic. Místo na pracovní stůl se židlí, lůžko...

Výběr článků

Načítám