Hlavní obsah

Historický dům se spoustou přístaveb nefungoval, jak měl. Řešení muselo být radikální

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bolestí památkově chráněného domu z 18. století v anglickém Winchesteru byla spousta přístaveb a doplňků na zadní straně. Výsledkem byl nesourodý vzhled, který nepřinesl tolik místa navíc, kolik by mohl. Majitelé proto najali architekty z ateliéru AR Design Studio, aby dali vše do pořádku a dům rozšířili podle moderních metod, tj. elegantně a funkčně.

Foto: Martin Gardner

Nová přístavba spojila existující křídla na zadní straně domu.

Článek

V centru památkově chráněné oblasti Winchesteru stojí historický dům z červených cihel. Jeho zadní stranu donedávna hyzdila velká spousta neorganicky přidávaných přístaveb. Ty vznikaly s cílem porůznu zvětšovat vnitřní prostor stavby, ale výsledek za moc nestál. A vzhledu domu takové úpravy také nepřidaly.

Současný majitel, jenž je malířem, se proto rozhodl pozvat si na pomoc architekty z místního ateliéru, kteří mají s přístavbami k historickým objektům bohaté zkušenosti.

Ti při pohledu na nesourodou směsici navrhli radikální řešení v podobě stržení všech nepůvodních dodatků ke stavbě, čímž obnažili původní kamenivo a cihloví. Obojí přitom nechali v dále neupravené podobě v interiéru nové přístavby.

Když byly tyto práce hotové, pokračovali vytvořením nové přístavby, která vyplňuje prostor mezi dvěma křídly na zadní straně domu a zasahuje přitom pouze do výše přízemí.

Měla to být jen přístavba, nyní je srdcem celého domu

Tipy a trendy

Před přístavbou vytvořili novou terasu, kterou prostřednictvím prosklení stěn od země ke stropu s interiérem hezky propojili.

Podstatou návrhu přístavby je přitom citlivá volba materiálu, jejichž paletu záměrně udrželi jen na nezbytném minimu. Základem je maximální využití skla - část ploché střechy u domu tvoří velký světlík. I díky němu je přístavba plná světla po celé své ploše.

Čtyři kvádry a borovice. To není detektivka, ale rodinný dům

Tipy a trendy

Sklo pak doplňují nenápadné antracitové obklady z hliníku a stínicí prvky ze dřeva. Obojí, společně se světlou dlažbou terasy, je navrženo tak, aby si ani jeden z materiálů neuzurpoval pro sebe pozornost diváka a ten se tak mohl nerušeně kochat pohledem na většinu původní fasády.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám