Hlavní obsah

Firma vyrábějící doplňky do domácnosti navrhla kompletně zařízený dům

Novinky, nes

Jedním z posledních produktů, které ještě ve své nabídce neměla dánská společnost Vipp, byl kompletní dům. Veškeré další zařízení do domácnosti již po desetiletí svým zákazníkům nabízí. Od nynějška je však její sortiment kompletní, klientům nabízí prefabrikovaný elegantní domek na první pohled připomínající obydlí vyráběná z přepravních kontejnerů.

Foto: Vipp (9x)

Dánská firma vyrábějící dosud jen průmyslové zboží nabízí svým zákazníkům nově i kompletně zařízený minidomek.

Článek

Jak poznamenává výrobce, který kdysi proslul výrobou odpadkových košů s víkem ovládaným pomocí pedálu, domek, s prostým názvem „přístřeší” (anglicky shelter), je navržen a zařízen do posledního detailu. Jedinou volbou, kterou musí jeho majitel učinit, je, kam ho umístí.

Foto: Vipp

Stěny společenského prostoru jsou záměrně celé prosklené, aby si obyvatelé domku mohli do sytosti užívat kontakt s okolní přírodou.

Foto: Kasper Egelund

V určitém typu krajiny působí domek vcelku nenápadně.

„Je to taková stanice pro nabití baterií v člověku,” popsal domek s kovovou konstrukcí a velkým množstvím prosklených stěn výkonný ředitel společnosti Kasper Egelund.

Ačkoli dle jeho slov neexistuje žádné na první pohled zřejmé propojení mezi odpadkovým košem, kuchyní a chatkou, stačí do domku vstoupit a člověk si hned uvědomí, co je spojujícím prvkem všech produktů, které firma, specializující se především na výrobky z oceli, za 75 let své existence nabízí. Vždy je to něco, co je trvanlivé, funkční a ve své kategorii to představuje dokonalost.

Foto: Vipp

Příjemnou atmosféru a teplo v domě obstarává krb.

Foto: Vipp

Firma vybavila dům do posledního detailu svými vlastními produkty.

Přístřešek má jednoduchý kvádrový tvar, jenž je v interiéru rozdělen do dvou výškových úrovní. Jeho zvláštností je nečekaně velké procento prosklených stěn.

S okolním světem jsou díky velkoformátovým proskleným posuvným dveřím vizuálně propojeny prakticky veškeré společenské prostory, soukromí je zachováno pouze v koupelně a v ložnici. Ve druhé jmenované místnosti to ovšem zdaleka neznamená, že by neměla okno. Má ho, ale umístěné ve stropě. Usínající obyvatelé domu tak mají ničím nerušený výhled na oblohu nad sebou.

Foto: Vipp

Interiérové stěny jsou v matné antracitové barvě.

Foto: Vipp

Interiér domku je cíleně laděn do tmavých barev, aby vytvořil příjemný kontrast k barvám přírodního okolí.

Zajímavostí je volba tmavých barev v interiéru. Autoři domku to vysvětlují tím, že chtějí pozornost obyvatel soustředit výhradně na okolní krajinu a ničím člověka při pohledu na ni nerozptylovat. Výhled z domu je proto jakoby orámován.

„Naší tradicí je výroba průmyslového zboží. Termín 'přístřeší' je označením, které nám umožňuje definovat toto naše útočiště v moderním hávu jako produkt inspirovaný velkými objekty typu letadlo, lodě nebo ponorky,” vysvětluje šéfdesignér společnosti Morten Bo Jensen.

Foto: Vipp

Spojnicí mezi přízemím a horní úrovní je žebřík.

Foto: Vipp

Jediným obytným prostorem v horní části domu je ložnice s proskleným stropem.

Příbytek firma nabízí již plně zařízený a vybavený veškerým příslušenstvím vlastní produkce. Od osvětlení po bytový textil, od stolu až po štětku na toaletě, od poliček až po flakónek s tekutým mýdlem v koupelně.

Foto: Vipp

Půdorys domku

Dům, jenž svým obyvatelům nabídne 55 m2, je navržen stylem plug and play, stačí ho tak na připraveném pozemku už pouze připojit k existujícím inženýrským sítím, o nic dalšího se uživatel nemusí starat.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Prefabrikovaný domek se vyrábí v továrně severně od Kodaně, výroba jednoho kusu trvá půl roku, tři až pět dní zabere jeho instalace. Firma plně vybavený domek nabízí v přepočtu za 13 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám