Hlavní obsah

Elegantní bílou kuchyni doplňují v novém bytě mramor a tmavší dřevo

Designérka Andrea Hylmarová sklízí pracovní úspěchy nejen v televizním pořadu o bydlení, ale především svými soukromými projekty. I v jednom ze svých posledních děl se řídila krédem „méně je více“. Byla to trefa do černého.

Foto: Petr Hoffelner

Přáním majitelů byla bílá kuchyně. Věděli přesně, že chtějí kuchyni Bauformat od Oresi, s designérkou konzultovali finální materiály i samotnou koncepci.

Článek

Designérka byla oslovena už na samém začátku stavby, což je obvykle ideální výchozí bod pro to, aby interiérový koncept hladce navázal na technickou stránku stavby.

„Projekt domu byl vypracován architekty studia Projectstudio8, a to na základě výběru klientů. Dispozici jsme však konzultovali s klienty již ve fázi hrubé stavby, abychom se ujistili, že lze dům vybavit dle jejich představ. Ačkoli na jiných projektech občas lehké dispoziční úpravy děláme, tady nebylo potřeba ani jedné změny, dispozice byla vymyšlena dobře. Lehce jsem tak ovlivňovala pouze skladbu podlah, dveřní otvory a samozřejmě elektro- a vodoinstalace,“ říká autorka interiéru.

Investoři si designérku vyhlédli díky televiznímu pořadu Jak se staví sen, nicméně to hlavní rozhodnutí, že právě ona bude ta pravá, padlo až poté, co si prošli její předchozí realizace. Sedli si hned od začátku, což je, jak designérka říká, v této profesi alfou a omegou úspěchu.

Jasná vize

„Majitelé měli jednoznačnou představu o moderním bydlení. Od začátku jsme se bavili o využití stěrky, mramoru i tmavšího dřeva. Konkrétní představu neměli, ale z jejich i mých oblíbených prvků se výsledný návrh zrodil poměrně rychle.

Foto: Petr Hoffelner

Zádveří tvoří na míru vyrobená nábytková sestava s čalouněnými prvky.

Bylo skvělé, že i v situacích, kdy se nemohli zcela jasně přiklonit k jednomu řešení, dali spíš na mě a na moji zkušenost. Rozhodovali se obvykle rychle a svá rozhodnutí následně neměnili. To nám umožnilo udržet celý koncept v duchu úvodní myšlenky a samozřejmě realizovat vše na české poměry velmi rychle,“ pochvaluje si designérka a dodává:

„Od začátku byli majitelé velmi nakloněni použití velkoformátového mramorového obkladu a dlažby, což jsem kvitovala a volbu jsem podpořila. Lpěli snad jen na bílé kuchyni. Já jsem měla prostor pracovat s přírodními materiály a výraznými strukturami. Obecně mám v interiéru ráda tmavší dřevo, jako třeba kouřový dub nebo právě zvolený ořech. Hodně ráda používám odstíny antracitové a černou barvu. Tady jsme nemuseli mít strach z nedostatku světla, protože ve všech místnostech jsou velká okna a denního světla je stále dost.“

Hladký průběh

S odstupem času designérku skutečně těší, že se drželi původního konceptu. Sami klienti se v průběhu vybírání jednotlivých kousků neustále ujišťovali, zda zapadají do základního zvoleného stylu.

Víkendové bydlení pro pár, který rád hostí své známé a kamarády

Tipy a trendy

„Jsem ráda, že zejména v obývací zóně s kuchyní, která je navíc propojena se zádveřím, jsme mohli doladit všechny menší kousky včetně květin či dekorací. Zajímavým detailem bylo použití stěrky v imitaci betonu na stropě v hlavním obývacím prostoru. Stěrky v projektech využívám často, na stropě to byla moje první zkušenost,“ dodává designérka k projektu, na kterém pracovala zhruba rok a půl, s laděním doplňků a dekorací téměř dva roky.

Jednalo se o realizaci, jejíž přetvoření od skici do reality šlo velmi hladce, dalo by se říci, že právě takhle se staví sen.

Jak to vidí designérka

„Dům je zařízen v moderním současném stylu. Jeho základ tvoří kombinace ořechového dřeva, antracitové odstíny a hojné využití betonových stěrek. Klienti nám dali volnou ruku, díky tomu byla spolupráce skutečně příjemná,“ vysvětluje designérka.

Bytu po rekonstrukci vévodí střídmost a noblesa starých časů

Tipy a trendy

Prozradila nám, kde se nejvíce inspiruje: „Inspiraci hledám samozřejmě na veletrzích, v práci ostatních kolegů u nás i ve světě. Dá se říci, že mám zkrátka oči každý den otevřené, protože inspirace číhá téměř všude okolo nás. Aktuálně mě hodně baví glamour prvky, které se v současných moderních interiérech využívají čím dál častěji, a činí je tak elegantnějšími a vlastně i útulnějšími. Mám ráda lehký nádech dekadence.

Na druhé straně mě ale nikdy nepřestane bavit klid a čistota minimalistických skandinávských interiérů. Nejsem velkým fanouškem příliš dekorativních stylů, tíhnu spíše k purismu.“

Veronika Motyčková, www.modernibyt.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Do kuchyně dejte nadčasový a odolný nábytek

Trendový kuchyňský nábytek je spíše minimalistický. Kombinuje bílou a šedou s přírodními odstíny, čisté linie skříněk bez úchytů často tvoří hladkou stěnu...

Proměňte starou půdu ve stylové bydlení

Půdní prostory mají své nezaměnitelné kouzlo. K proměně na vysněné bydlení tak přímo vybízejí. Aby vám však dobře sloužilo bez jakýchkoliv zádrhelů, je třeba...

Výběr článků

Načítám