Hlavní obsah

Dům zasazený doprostřed zeleného ráje

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Terasu dvanáct metrů nad zemí a nádherný, ničím nepřerušovaný výhled po okolní lesnaté divoké přírodě nabízí dům, který vypadá, jako by byl zasazen v srdci samého ráje. Čtyřpodlažní stavbu je možné objevit v jihoafrické buši, jejími autory jsou architekti z jihoafrického ateliéru Fox Browne Creative společně s architektem Jackem Alexanderem.

Foto: Profimedia.cz

Jen sami, uprostřed jihoafrické buše. Takový zážitek nabízí tento dům, který vypadá jako stromový, ale stojí ve skutečnosti normálně na zemi.

Článek

Dřevěná stavba je navržena tak, aby na první pohled připomínala dům umístěný v koruně stromů. Tomu také odpovídá její pojmenování - Ngala Treehouse.

Ve skutečnosti ale stojí na zemi. Od nejbližších stromů ji odděluje bezpečná vzdálenost a rovněž tak elektrický ohradník a palisáda z trnitých větví. Tato opatření nejsou náhodná.

Dům je totiž nově otevřeným ubytovacím zařízením společnosti andBeyond přímo v Krugerově národním parku, kde se volně pohybuje spousta divokých zvířat, včetně velkých kočkovitých šelem.

Hosté mohou nocovat na střešní terase, případně si na ní vychutnávat pohled na západ či východ slunce. V případě nepříznivého počasí lze nad terasou roztáhnout plachtu.

Foto: Profimedia.cz

Dům chrání nejenom elektrický ohradník, ale také palisáda z trnitých větví.

Hned pod terasou je pak už běžná ložnice vsazená do v interiéru stavby. Její zdi jsou ovšem všechny prosklené. Před hmyzem a přílišným světlem chrání závěsy v krémové barvě.

Pod ložnicí je koupelna se sprchou jak interiérovou, tak exteriérovou. Mezanin pod ní slouží jako vyhlídková plošina, v přízemí je malá kuchyňka s barem.

Architekti stavbu navrhli jako zcela soběstačnou, má svůj vlastní solární zdroj energie, systém na sběr šedé vody i vlastní čističku odpadních vod. Jinými slovy, dům je určený pro přespávání na jednu noc pro dvojice i rodiny uprostřed africké divočiny.

Ač může vzbuzovat dojem, že jeho hostům v případě jakékoli nehody není nijak pomoci, je to trochu jinak. Z domu je možné se kdykoli spojit telefonicky s obsluhou a vyřešit s ní jakýkoli problém.

Anketa

Líbilo by se vám přespat v takovém domě?
Ano, a ne jenom na jednu noc!
60,3 %
Ano. Jednou by to šlo.
15,5 %
Nevím.
3,1 %
Raději ne.
11,1 %
Kdepak, připadá mi to nebezpečné!
10 %
Celkem hlasovalo 1003 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám