Hlavní obsah

Dům s krajinou uvnitř překvapí velice útulnou atmosférou

Novinky, Jana Nesvadbová

Pro rodinu mladého omítkáře navrhli příjemnou dvoupodlažní dřevostavbu ve městě Konan v japonské prefektuře Šiga architekti z ateliéru ALTS Design Office, který vede Sumiou Mizumoto. Stavbu charakterizují jako dům s krajinou zachycenou uvnitř. Důvod trochu nečekaného označení odhalí návštěvník hned při vstupu.

Foto: Kenta Kawamura

Směrem do zahrady hledí dům svou nejotevřenější fasádou.

Článek

Na pozemku o výměře 450 čtverečních metrů architekti navrhli dům s celkovou plochou podlah 140 čtverečních metrů, jehož přízemí zakrývá sedlová střecha. Z ní pak v centrální části vyrůstá druhé podlaží, jež je svou plochou o něco menší než přízemí.

Foto: Kenta Kawamura

Vstup do domu chrání mříž z dřevěných latí.

Dům je na pozemku orientován tak, aby jeho boční strana, jež je takřka celá otevřená velkými posuvnými okny sahajícími od země ke stropu, směřovala na sice menší část zahrady, za níž je však výhled do krajiny a nízkou domkovou zástavbu.

Směrem do ulice pak dům vystavuje svou uzavřenou stranu s několika malými okny.

Foto: Kenta Kawamura

Do domu se vchází po betonových vstupech kolem živého stromku.

Foto: Kenta Kawamura

Z chodby se po schodišti vystupuje do horního podlaží, které má menší plochu než přízemí. Jsou v něm dva dětské pokoje a ložnice rodičů.

Už vstup do domu návštěvníka velice příjemně naladí. Zatímco z pravé strany je zádveří chráněno mříží z dřevěných latí, po levé straně se může příchozí pokochat pohledem na živý strom vyrůstající z roztomilé, úhledné zahrádky.

Přes prosklenou stěnu je pak vidět na další, typicky japonský prvek, pojednaný ovšem jemně nevšedním způsobem. Je to tradiční japonská místnost s rohožemi na podlaze, jíž nechybí ani typický výklenek se zavěšeným svitkem. Této japonské místnosti ovšem dodává rys neobvyklosti právě dvojice protilehlých skleněných stěn, mezi něž je usazena.

Člověk hledající klid a prostředí k meditaci, nebo třeba jen k přemýšlení, má tak možnost usadit se v prostoru, který jako by byl uvnitř domu, ale zároveň venku. Strom u vchodu je pak přirozeným cílem jeho pozornosti.

Foto: Kenta Kawamura

Tradiční japonská místnost v tomto domě nabízí výhled do okolí. I možnost meditování s pohledem na živý stromek.

Foto: Kenta Kawamura

V chodbě nedaleko vstupu do domu je výklenek s umyvadlem.

Přízemí je pak rozděleno na dvě zóny, společenskou a hygienické zázemí, jež jsou jasně odlišeny typem podlahy. Prvá má dřevěnou, druhá dlažbu. Velikou pozornost věnovali architekti společně s klientem materiálům použitým na zdech, ať již v interiéru, nebo v exteriéru.

Mladý muž si vše udělal sám, naopak architektům při té příležitosti mohl prozradit užitečné zkušenosti ze svého oboru. Práce na tomto projektu tak byla pro všechny zúčastněné nejenom potěšením, ale zároveň i obohacujícím zážitkem.

Foto: Kenta Kawamura

Terasu před obývacím pokojem a kuchyní lze díky velkým posuvným oknům snadno propojit s interiérem.

Architekti provázali obývací pokoj s kuchyní tak úzce, jak jen to bylo možné, zároveň celá velká místnost může být díky šest metrů dlouhým posuvným oknům propojena se zahradou.

„V kuchyni tak díky tomu máte pocit, jako kdybyste vařili venku,” popisují.

Foto: Kenta Kawamura

Kuchyň se prolíná s obývacím pokojem.

Foto: Kenta Kawamura

Díky velikým oknům má člověk v kuchyni pocit, jako kdyby vařil venku.

Horní podlaží je řešeno velice prostě, jsou zde dva dětské pokoje a ložnice rodičů. Do chodby se podařilo zakomponovat vestavné skříně, s nimiž sousedí samostatná toaleta.

Foto: Kenta Kawamura

Denní zóna je v přízemí proteplena jak dřevem podlahy, tak dřevem stropů a části přiznané střešní konstrukce.

Foto: Kenta Kawamura

Povrchy zdí uvnitř i vně domu byly předmětem pečlivého promýšlení. Vše si nakonec majitel domu, profesionální omítkář, udělal sám.

Ať již je to část domu s dlažbou na podlaze, polootevřená japonská místnost, nebo obývací pokoj s velikými okny, kamkoli se návštěvník v domě vydá, má pocit, jako by byl napůl uvnitř, napůl venku. Právě tento rys se stal podnětem pro pojmenování domu.

Foto: Kenta Kawamura

V domě je koupelna v přízemí a v horním podlaží je pouze toaleta.

Foto: ALTS Design Office

Půdorys podlaží domu. Přízemí (vlevo): 1 vstup, 2 botník, 3 šatna, 4 spíž, 5 místnost s rohožemi, 6 kuchyň, 7 obývací pokoj, 8 šatna. Patro: 1+2 dětský pokoj, 3 ložnice rodičů

Foto: ALTS Design Office

Situace na pozemku s půdorysem přízemí: 1 vstup, 2 botník, 3 šatna, 4 spíž, 5 místnost s rohožemi, 6 kuchyň, 7 obývací pokoj, 8 šatna.

Může se vám hodit na Seznamu:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám