Hlavní obsah

Dům přišel při proměně o střechu, prospělo mu to

Novinky, nes

Úzký domek v rezidenční čtvrti brazilského Sao Paula si koupila žena, která v něm chce žít sama. Jeho interiér bylo třeba takovému stylu života mírně přizpůsobit, přišel kvůli tomu i o střechu. S žádostí o potřebné změny se obrátila na architekty z ateliéru SuperLimão Studio.

Foto: Maíra Acayaba

Odstraněním střechy mohli architekti vytvořit nad horním patrem příjemnou terasu, z níž je nádherný výhled do okolí.

Článek

Vzhledem k tomu, že dům měl mít pouze jedinou obyvatelku, navrhli architekti jako první úpravu přesunutí soukromé zóny domova do přízemí. Naopak v horním patře vytvořili společenskou zónu, tj. právě tam umístili obývací pokoj a kuchyň.

Foto: Maíra Acayaba

Hezkou novinkou je otevření fasády velikým oknem v prvním patře. Jeho robustní rám funguje samozřejmě jako stínící prvek.

Původní vstup do domu architekti proměnili v garáž. Vstupní dveře lze proto otevírat dvěma způsoby, podle toho, zda přichází pouze pěší člověk, anebo je třeba zaparkovat i motorku.

Foto: Maíra Acayaba

Naproti vstupu do domu je schodiště vedoucí do horního patra a toaleta.

Foto: Maíra Acayaba

Celou stěnu chodby v přízemí zabírají šatní skříně a botník.

Z garáže se vstupuje do chodby fungující zároveň jako šatna. Její celou stěnu lemují skříně na oděvy a boty. Teprve odtud se vchází do ložnice majitelky, za níž následuje koupelna.

Hezkým nápadem je odlehčení prostoru koupelny maličkou zahrádkou. Do ní dopadá světlo skrz mříž v podlaze terasy horního patra.

Foto: Maíra Acayaba

Klidovou zónu umístili architekti atypicky do přízemí domu. Je zde ložnice a na ni navazující koupelna.

Foto: Maíra Acayaba

Ložnice je zařízena v klidných světlých barvách.

Do kuchyně v poschodí architekti vložili jídelní stůl, obývací pokoj pak oddělili pouze opticky. Právě s kuchyní sousedí venkovní terasa. Část její podlahy tvoří mříž.

Na terase je příjemné posezení, také sem ústí točité schodiště, po němž se vystupuje na střechu sloužící jako horní terasa.

Foto: Maíra Acayaba

Minizahrádku v koupelně zalévá světlo přicházející světlíkem ve stropě.

Foto: Maíra Acayaba

Na terase vedle kuchyně je umístěna i miniaturní prádelna, sestávající z výklenku pro pračku a hlubokého umyvadla. Výklenek lze celý uzavřít pomocí rolety. Tím je jeho obsah chráněn před nepřízní počasí a také pohled na něj nijak neobtěžuje majitelku nebo její hosty v době, kdy právě nepere.

Foto: Maíra Acayaba
Foto: Maíra Acayaba

Jednu ze stěn nechali architekti záměrně otlučenou na cihlu.

Součástí změn, které architekti v domě provedli, byla výměna a především zvětšení plochy oken na úrovni horního patra. Jistou nevýhodou domu je jeho malá šířka, bylo proto potřeba obě krátké stěny co nejvíce otevřít, aby dovnitř domu mohlo co nejvíce světla.

Zároveň se společenská zóna domu nyní může pyšnit hezkým výhledem do okolí i do zahrady.

Foto: Maíra Acayaba

Interiér domu je moderně zařízen.

Foto: Maíra Acayaba

Masivní orámování okna slouží na straně interiéru jako sedátko.

Foto: Maíra Acayaba

Cihlová stěna funguje jako kontrapunkt k modernímu zařízení.

Zvláštností návrhu je otlučení jedné „dlouhé“ stěny až na cihlu a její ponechání v tomto stavu. Vznikl tak neustálý dialog mezi původním a novým, který reprezentuje nejen nově omítnutý a čistě bílý povrch všech ostatních stěn v domě, ale také veškerý moderní, do světlých barev laděný mobiliář.

Foto: Maíra Acayaba

Hlavní barvou v kuchyni je lesklá bílá.

Foto: Maíra Acayaba

Na venkovní terase v prvním patře je malý výklenek sloužící jako prádelna.

Na první pohled ovšem proměnu domu prozrazuje absence původní střechy. Architekti ji zcela odstranili a nahradili panely, které vodotěsně zaizolovali. Vznikla tím terasa přes celou délku domu, již bylo možné příjemně doplnit nejenom venkovním nábytkem, ale především zelení.

Foto: Maíra Acayaba

Mříž místo podlahy přivádí světlo do koupelny pod ní.

Foto: SuperLimão Studio

Uspořádání interiéru domu. Odshora: Přízemí, první patro, střešní terasa.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám