Hlavní obsah

Dům, který býval sídlem zpěváka skupiny Deep Purple, podléhá zkáze

Novinky, Jana Nesvadbová

Pocit smutku zaplaví srdce patrně každého fanouška legendární britské skupiny Deep Purple při pohledu na záběry sídla, jež patřívalo jejímu frontmanovi Ianu Gillanovi. Dům, na jehož renovaci vydal svého času statisíce liber, už čtvrtým rokem chátrá.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bývalé sídlo zpěváka Deep Purple Iana Gillana v Oxfordu chátráVideo: Caters News, AP

 
Článek

Sídlo postavené ve stylu tudorovské gotiky stojí ve Wallingfordu, v anglickém hrabství Oxfordshire. Zpěvák Deep Purple Ian Gillan je koupil už v roce 1973 a podle serveru Daily Mail měl údajně za jeho rekonstrukci utratit tehdy 443 tisíc liber, v přepočtu téměř 13 miliónů korun.

Kromě grandiózních oprav provedených na domě byla součástí proměny historického sídla i stavba velikého bazénu na zahradě. A to stylového, má tvar těla kytary. Nad jeho kalně zelenou vodou, památkou na poslední deště, se ovšem vznáší leda tak hejno komárů, nikoli kouř.

Ani interiér nevypadá vábněji. Zatímco v některých místnostech jsou stěny stále ještě obložené elegantními dřevěnými panely, jinde lze vyhlédnout ven skrz složitá velká okna, jimž tu a tam už chybí tabulky skla, na stropě někdejšího obývacího pokoje je stále možné obdivovat se nádherné bohaté štukatuře. Jakmile ale člověk zaměří pozornost na textilní části zařízení, je zle. Koberci i matracemi na postelích prorůstají plísně.

Foto: Profimedia.cz

Zpěvák Ian Gillan a kytarista Steve Morse při koncertu Deep Purple v newyorském Jones Beach Theatre v lednu 2018.

V roce 1995 koupili sídlo manželé Franklinovi, kteří je nechali proměnit na 32lůžkový hotel v golfovém resortu. Jeho název zněl: The Springs (Prameny) a v provozu byl až do roku 2014. Pak ale majitelům došly peníze, protože se ukázalo, že údržba nemovitosti stála více peněz, než kolik si jako hotel vydělala. Od té doby zůstává bez jakékoli péče a chátrá.

Hotelový ráz domu zůstal dobře patrný do dnešních dnů, jednotlivé místnosti mají na dveřích štítky s označením, přehozy přes postele či koberce nesou dobře rozpoznatelné logo. V přijímací hale zírají pootevřené osobní sejfy pro uložení cenností hostů, kteří již nedorazí.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Video se na internetu objevilo díky Warrenu Tepperovi z Hampshiru, který se věnuje tzv. urban exploringu, tedy prozkoumávání (často nelegálnímu a nebezpečnému) opuštěných míst vytvořených lidskou rukou. Záběry z domu i jeho okolí zveřejnil na svém youtubovém profilu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám