Hlavní obsah

Dům částečně postavený roboty čekají testy simulující běžné bydlení

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři lidé se v následujících dvou měsících nastěhují do neobvyklého domu uprostřed výzkumného centra pro stavebnictví ve švýcarském Curychu. Objekt pomáhali postavit roboti a k tvorbě mnoha jeho konstrukčních prvků výzkumníci využili digitálních technologií. Čtyřčlenný tým obyvatel v něm nyní bude bydlet a testovat, jak se dům bude chovat při běžném každodenním používání.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Curychu otevřeli digitálně prefabrikovaný dům postavený robotyVideo: GRAMAZIO KOHLER RESEARCH, ETH ZURICH, Reuters

 
Článek

Dům postavili na vyvýšené plošině určené pro inovační projekty. Během jeho stavby si víceoborový tým ověřoval možnost využití v praxi hned několika rozličných technologií. Jednou z nich bylo například využití robotů při stavbě nosných železobetonových zdí různě zaobleného tvaru.

Takovou lze objevit v obývacím pokoji. Roboti při její stavbě pomáhali umisťovat a prohýbat přesně podle návrhu jednotlivé ocelové pruty, svařovat je k sobě atd. Lidé pak nastříkali do vytvořené kostry betonovou směs. Výsledkem je odlehčená nosná zeď postavená bez bednění, a navíc s velkou úsporou materiálu.

Zeď slouží jako nosný prvek, na němž je položen strop odlitý z betonu do formy, kterou předtím autoři nechali vytisknout na 3D tiskárně. Jeho spodní strana má proto neobvyklý plastický tvar. Ten je zároveň funkční, protože je na něm použito jen nezbytné množství materiálu, a to přesně na místech, kde je to skutečně potřeba.

Dvojice robotů rovněž pomáhala se stavbou dřevěné konstrukce dvou horních podlaží. I zde bylo zapotřebí zejména jejich bezchybné přesnosti a preciznosti při usazování a kompletaci jednotlivých částí.

Na projektu spolupracoval tým výzkumníků ze Spolkové vysoké školy technické v Curychu a Švýcarského národního centra kompetence v oblasti výzkumu (NCCR) odboru Digitální výroby s obchodními partnery. Jejich cílem bylo ověřit, jak se osvědčí nové stavební technologie v podmínkách reálného stavebního procesu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Poté, co byl dům dostavěn, bude následovat doba, kdy lidé v něm bydlící budou zkoumat funkčnost veškerých systémů a technologií do něj zakomponovaných. Ty jsou buď zcela automatizované, nebo ovladatelné hlasem.

Reklama

Související články

Chata ukrytá pod kapucí

Podnebím zkoušený vrchol norské hory Imingfjell byl místem, na kterém měly architektky ze studia Arkitektværelset navrhnout chatu pro své klienty. Aby to...

Výběr článků

Načítám