Hlavní obsah

Dřevěný minidomek si majitel postavil tak, aby jej mohl kdykoli převézt

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svůj pártyhouse, nebo spíš tátyhouse, jak jej pohotově překřtily jeho děti, nám představil čtenář Petr z Tehova u Říčan. Jednoduchý dřevěný domek, který je možné kdykoli převézt z místa na místo, postavil s kamarádem během dvou týdnů. Stavení navrhl tak, aby v něm byl možný celoroční provoz.

Foto: Archiv čtenáře (6x)

Majitel na svém pártyhousu stále ještě pracuje. Brzy bude hotové zastřešení terasy.

Článek

Půdorys domku je obdélníkový, o rozměrech 6 x 3 metry. „Do osmnácti čtverečních metrů se mi podařilo umístit vše potřebné. Koupelnu s toaletou, kuchyň, jídelnu, obývák i ložnici. Vnitřní prostor je samozřejmě rozšířen rozměrnou, brzy zastřešenou terasou,” popisuje své dílo Petr.

Foto: Archiv čtenáře

Dům je navržen a postaven tak, aby jej bylo možné kdykoli převézt nákladním autem.

Dům je z vnějšku i zevnitř obložen palubkami ze smrkového dřeva o síle 19 mm. Ty v exteriéru jsou natřeny tenkovrstvou lazurou v odstínu ořech. Na interiérové majitel použil bezbarvý vodní lak.

Mezi obklady jsou vloženy izolační desky z lisované minerální vaty. Stejným způsobem je izolována i střecha s plechovou krytinou.

Foto: Archiv čtenáře

Interiér domku je obložen dřevem, stejně jako jeho exteriér. Vstupovat lze dvěma dveřmi.

Velikou pozornost věnoval čtenář kamnům. „Vařit budu na sporáku na dřevo, kterým hodlám domek i vytápět. Umístit jej plánuji do kovového výklenku, který vyzdím. Výklenek tak bude nejenom akumulovat teplo, ale zároveň vznikne bezpečné místo pro uložení sporáku,” upřesňuje Petr.

Foto: Archiv čtenáře

Na plochu 18 čtverečních metrů by se mělo vejít vše potřebné. Interiér je ovšem třeba ještě zařídit.

Ačkoli dům vznikl ve Všestarech, stojí v Tehově, kam jej majitel nechal převézt na nákladním voze. Terasy, jež k stavení v exteriéru přiléhají, jsou snadno oddělitelné.

Foto: Archiv čtenáře

Zatímco dospělí budou spát dole, pro děti je přichystáno spaní na malé galerii.

„V domku se vyspí tři děti nahoře na galerii a dva dospělí dole na válendách. Dispozice a konstrukce umožňují v budoucnu snadné rozšíření o další moduly do různých tvarů. Napojení na sítě je řešeno sdruženým napojením na boku domku,” uvádí majitel, který domek dále postupně dokončuje a doplňuje tak, aby jej mohl využívat celoročně.

Foto: Archiv čtenáře

V domku nechybí ani koupelna s toaletou.

Kromě vlastního nápaditého řešení si ovšem na svém tátyhousu nejvíc cení polohy a výhledu. Za jasných nocí se může kochat pohledem na osvícený Pražský hrad, za jasných dní z terasy vidí Říp i Milešovku.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám