Hlavní obsah

Dřevěné teepee poslouží jako útočiště v divočině i přístřešek doma na zahradě

Novinky, nes

Obydlí určená pro osamělý život v přírodě patří k oblíbeným námětům moderní architektury. Více či méně sofistikované příbytky mají umožnit různě dlouhý pobyt v odloučení od civilizace v podmínkách s proměnlivě velkým komfortem. Zatímco některé projekty udivují detailností propracování a mírou komfortu, který nabízejí, jiné jsou spíše vizí, nápadem, kudy se lze také ubírat. Konkrétní zájemce pak má možnost designérovu myšlenku dotáhnout do konce přesně podle svých představ a potřeb. Právě takové vize přináší i britský designér Antony Gibbon.

Foto: Antony Gibbon (6x)

The Nook neboli ústraní. Více než cokoli jiného příbytek připomíná stany severoamerických indiánů, zvané teepee.

Článek

Zatím posledním útočištěm určeným jak pro pobyt v divočině, tak třeba jen jako přístřešek na zahradu nebo do parku, který Antony Gibbon vymyslel, je dřevěný kuželovitý příbytek nazvaný The Nook - ústraní. Přestože projekt na první pohled vypadá jako teepee, stan severoamerických indiánů akorát ze dřeva, může podle designérova názoru pohodlně sloužit i jako kancelář, studio nebo dílna. Právě univerzálnost využití jej činí zajímavým.

Foto: Antony R. Gibbon

Výklenky mezi dveřmi lze využít k nejrůznějším účelům. Vše závisí na tom, jak bude dřevěný přístřešek využíván.

Autor v návrhu představuje variantu s jednoduchým dřevěným obložením, je si ale plně vědom toho, že interiér by v této podobě mohl hostit až nepříjemné množství hmyzích návštěvníků. Pro zájemce, kteří nemají tuto společnost v oblibě, nabízí proto možnost izolace objektu z vnitřní strany.

Foto: Antony R. Gibbon

Střecha je z tvrzeného skla, aby mělo sluneční světlo přístup do interiéru.

Střecha příbytku je z tvrzeného skla, díky čemuž do interiéru proniká dostatek denního světla, ale rozhodně ne déšť nebo listí či jehličí. Laťky dveří a oken lze zevnitř nastavit tak, aby poskytly dostatek zastínění. V případě, že by objekt měl fungovat jako kancelář, okna by pak nedosahovala až k zemi, ale jen k desce stolu.

Foto: Antony R. Gibbon

Co nejméně na sebe upozorňovat. Dřevěné obydlí je záměrně navrženo tak, aby zůstávalo skryté v přírodě.

Projekt počítá se stavbou z lokálních druhů dřeva, které tím, jak zestárne, snadno příbytek vizuálně začlení do okolní přírody. Zrovna tak se počítá s využíváním některého z obnovitelných zdrojů elektrické energie a pro přírodu nezatěžujícího typu sociálního zařízení. Dřevěný přístřešek lze postavit v mnoha různých prostředích: v horách, lesích, na mořském pobřeží a dokonce může i plout po klidné hladině.

Foto: Antony R. Gibbon

Objekt má svou vlastní podlahu, která je zvednutá nad úroveň země.

Foto: Antony R. Gibbon

Několik možností využití přístřešku v přírodě nebo třeba jen na zahradě či v parku.

Reklama

Související témata:

Související články

V kříži může bydlet duchovní i laik

Minidomky určené pro samostatně žijící jedince se těší stále větší pozornosti architektů. Díky moderním technologiím lze totiž tyto stavby umisťovat i mimo...

Výběr článků

Načítám