Hlavní obsah

Dřevěné panely dodávají bytu na zajímavosti a plní i důležité funkce

Atmosféru naprosté pohody a zemitý, čistý a lehký styl s nádechem tropů. Tak si pár majitelů představoval vzhled svého nového domova v brazilském São Paulu. Úkolu se ujaly interiérové architektky Camila Diraniová a Maira Marchióvá z ateliéru Dirani e Marchió Arquitetura e Interiores.

Foto: Mariana Orsiová

Rodina s dítětem si přála jednoduchý domov s prvky tropů.

Článek

Architektky pro manželský pár s malým dítětem zařídily byt o ploše 180 čtverečních metrů. Hlavním rysem, který upoutá návštěvníka na první pohled, jsou pro tento byt speciálně navržené dřevěné panely, s nimiž si architektky doslova vyhrály. Objevit je lze na mnoha místech.

Panely totiž netvoří jen prostý obklad stěn, ze stejného materiálu jsou vytvořené i posuvné skládací dveře, které tak umožňují některé zóny v případě potřeby soukromí oddělit od zbytku domácnosti a zároveň navodit pocit příjemného klidu a útulnosti.

Tímto způsobem lze propojit s obývacím pokojem, nebo naopak od něj oddělit pracovnu, ale také pokoj pro hosty, který ve volném čase slouží jako televizní místnost. Stejný vzhled pak mají i některé klasicky otočné dveře.

Velkou výzvou, jak přiznávají architektky, bylo byt prosvětlit a projasnit. Nakonec zvolily ten nejběžnější a velmi osvědčený prostředek – světlé barvy. Veškeré zdi, které nejsou obložené, stejně jako stropy, nechaly natřít čistě bílou barvou. Právě v bílé barvě je pak v obslužných zónách bytu i keramická dlažba.

Revitalizovaný dům architekt proměnil v moderní a útulný domov s modrou kuchyní

Tipy a trendy

Naopak v soukromých částech bytu byla ponechána původní dřevěná podlaha, která ovšem prošla pečlivou restaurací.

Největší slabinou celého bytu se tak nakonec ukázala být kuchyň, v níž zoufale chyběl zdroj přirozeného světla. Architektky jej proto nahradily dlouhými světelnými lištami vsazenými do stropu, jež místnosti dodávají nebývalou dynamiku.

Anketa

Dělali jste před narozením dětí nějaké větší úpravy v koupelně?
Ano, bylo to praktické.
10 %
Možná, pár...
5 %
Nevybavuji si nějaké konkrétní úpravy.
9,1 %
Ne, nebyl důvod.
75,9 %
Celkem hlasovalo 1143 čtenářů.

Přehlídka vánočních stromků našich čtenářů

Vánoční stromek nechybí snad v žádné z českých rodin. Každá má ale trochu jiný. Tu jej zdobí památečními ozdobami po předcích, jinde si naopak potrpí na nejnovější trendy a mají každý rok zcela jiný, tamo se zdobí jen čokoládovými ozdobami a v další rodině hledí hlavně na bezpečnost. Kvůli malým dětem nebo mazlíčkům...

Jak vypadá ten váš? Pojďme si užít Vánoce společně. Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 22. 12. 2021 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích přineseme ve vánočním článku v rubrice Bydlení.

Reklama

Související témata:

Související články

Pár utratil 120 tisíc za návrat do 70. let

Jakkoli neblahé vzpomínky mohou českého čtenáře pojit se 70. léty minulého století, zdravotnici Kyrie Jaggerovou z anglického Bristolu tehdejší západní styl...

Výběr článků

Načítám