Hlavní obsah

Dovolená doma na zahradě? Skvělý nápad

Zjistili jste během covidových opatření, že letní dovolená v poklidu na vlastní zahradě či terase není vůbec špatná a klidně si ji letos zopakujete? Směle do toho! Nejenže si ušetříte nervy, ale nejspíš i finance. A ty můžete použít na trvalejší investice. Třeba na opravdu relaxační a prázdninové vybavení zahrady.

Foto: Hornbach

Jako na dovolené si můžete připadat i na vlastní zahradě.

Článek

Stačí, aby byl exteriér stejně pohodlný jako obývák, což je v posledních letech trendem.

Stále také roste poptávka po zahradních pergolách a altánech.

Pohodlný nábytek pro chvíle pohody

Zahradní nábytek nemusíte umísťovat jen pod zastřešení, odolné plastové, ale i dřevěné kousky mohou stát i pod širým nebem.

„Plastový zahradní nábytek bývá odolný vůči dešti i UV záření, kvalitně naimpregnované a lakované dřevěné kousky také poslouží dlouhé roky,“ říká Magda Jandová, brand manažerka e-shopu Astoreo.

Připravte se na lenošení na zahradě

Tipy a trendy

Dřevěný nábytek krásně vynikne především v rustikálně pojaté zahradě s bujnou zelení nebo pod korunami stromů.

„Oblíbeným materiálem je i umělý ratan, který zákazníci oceňují pro vysokou odolnost vůči počasí a širokou nabídku dekorů,“ doplňuje Andrea Štěpánová, marketingová ředitelka společnosti Asko – Nábytek.

Podobně odolný je i kovový nábytek, který je většinou z hliníku. Je velmi lehký, stohovatelný a snadno přemístitelný.

Foto: Fieldmann

Sestava Rony II zahrnuje zahradní stůl FDZN 5030 (150 x 96 x 71 cm) s deskou z tvrzeného skla a konstrukcí s ocelovo-hliníkovými profily a 6 zahradních židlí FDZN 5010. Ergonomicky tvarovaná zahradní křesla mají rozměr 55 x 77 x 92 cm. Cena 6799 Kč

Dokonalý zahradní obývák také vytvoříte s modulárními zahradními sestavami.

„Zahradní nábytek se prodává v kompletních kolekcích obsahujících stůl, židle, křesla i lehátka. Doplnit se dají o lavice, taburety či výrobky šité na míru,“ popisuje David Benda, odborník z oddělení zahrady v projektových marketech Hornbach.

Bohémské nebe

Bohémskou atmosféru vykouzlíte třeba kombinováním a vrstvením barev, materiálů a motivů.

Experimentujte se vzorovanými koberci, pořiďte si rostliny různé výšky a vedle klasických zahradních židlí vyberte ještě nějaký ten kousek, na kterém se bude skvěle relaxovat.

Zhoupněte se do pohodové nálady

Tipy a trendy

„Závěsná houpací křesla se letos stala opravdovým hitem. Vypadají stylově a terase dodají bohémský a uvolněný vzhled,“ dává tip David Benda.

Pro větší pohodlí doplňte houpačku měkkými polštáři a dekou. Alternativou k závěsnému křeslu je houpací síť upevněná v rohu terasy, k trendům patří např. i proplétaná křesla.

Úkryt před sluncem a soukromí

Před slunečními paprsky se občas budete chtít schovat do stínu. Neobejdete se tak bez slunečníku. Nebo blahodárný stín poskytne zahradní altán, u kterého lze dokonce zatáhnout i boční strany, a tak vás spolehlivě ochrání i před deštěm.

Slunečníky vykouzlí příjemný stín. Nabízejí různé velikosti, materiál i LED osvětlení

Tipy a trendy

Také živé ploty a keře vás ochrání před nevítanými pohledy. Majitelé teras či balkonů zase ocení paraván, díky němuž se skryjí před zraky sousedů.

Foto: Hornbach

Terasu můžete snadno proměnit v komfortní letní obývák.

Osvětlení dodá atmosféru

Nezapomeňte ani na osvětlení venkovního prostoru. To je jak prvkem praktickým, tak i velmi efektním.

Když se po setmění rozsvítí solární lampy, vykouzlí to z vaší zahrady doslova pohádkový ráj. Různé lucerny a svícny pak příjemnou atmosféru večerního posezení ještě podtrhnou.

Venkovní svítidla nabízejí více než jen světlo

Zahrada

Dětský svět rovnou za domem

Kouzelné zázemí můžete na terase nebo zahradě snadno vytvořit i dětem. Bazének je prostě nutností, ty nejmenší určitě potěšíte pískovištěm nebo houpačkou, ať už klasickou, nebo v podobě houpacího kruhu.

A aby měly děti i vlastní zahradní relaxační koutek nebo místo, kde si mohou na čerstvém vzduchu malovat nebo jinak tvořit, pořiďte jim i vlastní židličky nebo soupravičku laviček a stolu.

Anketa

Dokážete si užít dovolenou i doma na zahradě?
Ano, naprosto bez problému
82,1 %
Asi by to šlo, ale nebylo by to ono
3,9 %
Ne, pořádná dovolená musí být mimo domov
14 %
Celkem hlasovalo 7589 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám