Hlavní obsah

Do elegantní vily se nenápadně vkrádá bazén, aby ji chladil

Novinky, Jana Nesvadbová

Hned tak neuvidíte rodinný dům, který by měl stejně výjimečný vzhled a elegantní křivky, jako má vila v indickém Novém Dillí. Autory jejího návrhu jsou architekti z indického ateliéru Studio Symbiosis. Jedním z mnoha nápadů, jimiž jejich návrh zaujme, je zanoření venkovního bazénu do objemu vily tak, aby ji v teplých letních dnech mohl co nejúčinněji ochlazovat. I proto se dům jmenuje Aqua Villa.

Foto: Studio Symbiosis

Návrh domu na první pohled upoutá ladnými křivkami.

Článek

Indičtí architekti si libují v přírodou inspirovaném stylu stavění, které zvládají i v projektech malého měřítka, tedy na úrovni rodinných domů. Tento má 680 čtverečních metrů plochy a stojí na pozemku o výměře 1290 čtverečních metrů.

Navržený je podle nejmodernějších trendů, tj. především s důrazem na minimální ekologickou stopu při jeho provozu. Jak architekti vysvětlují, dům musí odpovídat klimatickým podmínkám vlhkého subtropického pásma, ale zároveň polovyprahlého podnebí, jež vládne v Dillí. Architekti skvěle využívají přirozených způsobů, jak v interiéru stavby udržet po celý rok příjemnou teplotu.

Hlavním problémem je především přehřívání, čemuž zabraňují vsunutím bazénu v centrální části stavby až za úroveň její fasády. Stavba tak objímá bazén, a především sloupec chladného vzduchu, který je nad ním, a tím se ochlazuje i její interiér.

Zároveň k udržení příjemných teplot pomáhá i chytře navržená střecha. Tu pokrývají nejenom desítky fotovoltaických panelů, a otevírají světlíky přivádějící denní světlo do interiéru, ale zároveň ji pokrývá porost. Ten funguje jako účinná tepelná izolace. Zaizolované tradičním způsobem jsou pak i zdi domu, rovněž okna mají dvojitou vrstvu zasklení.

Máte rádi neotřelý luxus? Pak je tu něco pro vás - kostel s vlastním bazénem a vířivkou

Tipy a trendy

Vnitřní uspořádání domu, jehož půdorys připomíná vzdáleně bumerang, je rozčleněn podle tradičního logického schématu - v přízemí je obývací pokoj, do nějž přicházejí návštěvy a vede do něj i hlavní vstup do domu, odtud se volně pokračuje do jídelní zóny, s níž sousedí do organické zátočiny vložené schodiště.

Z jídelny se pokračuje chodbou k posilovně a druhému, méně formálnímu obývacímu pokoji. Skrz něj pak vede další vstup do domu.

Zcela samostatně je řešena kuchyň, jež má vlastní vstup. Vedle této místnosti doplněné spíží je pak samostatný pokojík pro služebnou. Ten doplňuje malá koupelna.

Žluté schodiště je hlavní páteří a ozdobným prvkem interiéru betonového domu

Tipy a trendy

První patro je soukromou zónou, kde lze objevit dva dívčí pokoje doplněné šatnami a koupelnami, třetí obývací pokoj. Celé jedno křídlo v tomto podlaží zabírá hlavní ložnice se dvěma šatnami, dvojicí koupelen a také vířivkou.

Velmi hezkým aspektem relativně velké vily je její provázanost a propojenost všech jejích zón. Přirozeným centrem je bazén, k němuž je možné vyjít ze všech částí přízemí.

Anketa

Máte rádi, když je bazén co nejblíže domu?
Ano, to je nejlepší. Čím blíže, tím lépe.
53,7 %
Je dobré, když je blíže.
9,6 %
Všeho s mírou.
6 %
Pro mě úplně blízko být nemusí.
3 %
Mám raději, když je bazén od domu dál.
2,4 %
Nepotřebuji bazén u domu vůbec.
25,3 %
Celkem hlasovalo 1524 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám