Hlavní obsah

Do chalupy patří tradiční materiály

Právo, Karolina Černá

Kanafas, len, konopí a ovčí vlna jsou vedle bavlny vítanými surovinami pro bytový textil v rustikálních interiérech. S rostoucím zájmem o nemovitosti na venkově dnes získávají na oblibě.

Foto: Na chalupu

Kanafas vynikne jako prostírání, závěsy a další doplňky podtrhující rustikální styl.

Článek

Pojmenování kanafas se v českém jazyce ustálilo již v 18. století. Vyzvání „je čas jít do kanafasu“ slýchávali naši předkové, když tkanina v různých barevných variantách a dekorech slavila úspěch nejen na lidových krojích, ale také v ložním povlečení, stolním textilu, na závěsech apod.

V Česku přibývá firem, které se k její výrobě vracejí. Využívají přitom bavlnu, len i konopí, které kanafasu dalo jméno (z lat. canabis). Látku charakterizují vzory tvořené podélnými a příčnými pruhy, jejichž společným použitím vzniká károvaný vzor. Výrobek může být opatřen výšivkou, zdobí jej či lemuje krajka, nejlépe paličkovaná. Výjimkou nejsou ani 3D potisky.

V českých luzích a hájích mají dále svou tradici len a konopí. Vynikají prodyšností, výborně odvádějí vlhkost, hodí se na povlečení, ubrusy, prostírání, utěrky a ručníky. Technické konopí (Cannabis sativa) je pevnější než len, tudíž i méně pružné.

Len vyniká pevností a charakteristickým zvrásněným povrchem. Typický je přirozený lesk a hladký povrch vlákna snižující přilnavost různých nečistot. V prostředí se zvýšenou vlhkostí tak len i konopí odolávají plísním a bakteriím, takže se nemusíme obávat jejich zápachu/zatuchlosti.

Oblečte svůj domov podle žhavých trendů

Tipy a trendy

Na chalupě bývá chladno i v letních měsících, proto se vyplatí vybavit venkovskou domácnost hřejivými plédy a dekami, nejlépe z ovčí vlny, jejíž choulostivost snižuje příměs bavlny.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Hebký ručník vás obejme, režný namasíruje

Koupelnám většinou vládnou ručníky a osušky z bavlny. Z bavlněných přízí vznikají obláčkově nadýchané tkaniny s vysokým vlasem i husté s kratším, vždy příjemné...

Jak si pojistit pohodu pro zdravý spánek

Klidný a zdravý spánek je základ příjemného dne. Zkuste se zamyslet, jak ho zkvalitnit. Máte vhodnou přikrývku a povlečení? Povlékáte peřiny do příjemného...

Prádlo do tropických letních nocí

Tropické letní noci jsou tu a vy už nevíte, čím se ochladit? Začněte nejdříve u sebe. Výběr správného nočního prádla totiž hraje prim. Sáhněte po modelech...

Výběr článků

Načítám