Hlavní obsah

Divoký mramor dodá koupelně mystický nádech

Návrat k přírodě je velkým trendem. A to i pokud jde o obklady a dlažby v koupelnách. Tedy samozřejmě ne doslova. Řeč je o designu, jemuž vévodí kamenný vzhled.

Foto: Rako

Z bílého mléčně zbarveného dna základu obkládaček 40 x 120 a 30 x 60 cm vystupuje různorodé strukturované šedo-béžové žilkování, typické pro kararský mramor ze série Cava.

Článek

Návrháři keramických obkladů a dlažeb hledají aktuálně inspiraci hlavně v přírodních materiálech. Největší pozornost přitom upírají na přírodní kámen.

Imitace jsou tak dokonalé, že je od původního kamene na první pohled ani nepoznáte. Takový keramický obklad, třeba s věrným vzhledem onyxu či mramoru, pak vdechne koupelně oslnivou, až mystickou krásu.

Škála obkladů a dlažeb s kamenným vzhledem je velmi široká, stejně jako v přírodě. K dostání jsou jak v neutrálních, tak v odvážných, až divokých tónech. Na své si tedy přijdou jak ti konzervativněji založení, tak i ctitelé extravagance.

Velké formáty i mozaika

Stále moderní jsou velké formáty. A to i pro malou koupelnu. Například rektifikované obkládačky 40 x 120 cm mohou prostor opticky zvětšit. Design mramoru, onyxu na velkém formátu skvěle vynikne, posune koupelnu na úplně novou estetickou úroveň.

Díky různorodosti sérií, s nimiž výrobci na trh přicházejí, si můžete navrhnout koupelnu zcela podle svých představ. Minimalistickou i zdobnější.

Foto: Hornbach

Obklad v přírodním odstínu osvěží obkladačky Peonia Rosa v pastelových tónech. Vyrábí se v rozměru 30 x 90 cm. Cena 699 Kč/m2

Na výběr bývá obvykle více barevných variant a několik typů dekorací. Třeba série Levante od Rako nabízí několik dekorativních i funkčních prvků, např. mozaiku 5 x 5 cm. Ta je vhodná nejen pro oživení větších ploch základních obkladů, ale také při obkládání oblých ploch, jako je vana nebo podlaha sprchového koutu.

Koupelnu trápí nejen vodní kámen

Jak na to

A proč se dává do sprchového koutu na podlahu mozaika? Dlažbu větších formátů může lidský mozek opticky vnímat jako pocitově více kluzkou, než je tomu u formátů malých, i když vykazují stejnou třídu protiskluznosti.

Mozaiky ale mají i objektivní výhody. Malé formáty vykazují větší procento spárované plochy na metr čtvereční, než je tomu u formátů větších. Spárami pak voda snadněji odtéká.

Výběr materiálů

Design není to jediné, co při výběru obkladů a dlažby do koupelny budete řešit. Na trhu je obrovské množství keramických materiálů a zorientovat se v nich nemusí být jednoduché.

Koupelnové baterie spojuje kvalita, design a technologie

Tipy a trendy

Důležité je rozdělit materiály pro stěny a pro podlahy. Poznáte to podle symbolů. Výrobky, u nichž najdete symbol ruky dotýkající se stěny, jsou obkládačky (nemůžete je použít v exteriéru na terasu ani v interiéru na podlahu).

Dlaždice poznáte podle symbolu zobrazujícího botu dotýkající se podlahy. Tedy u českých výrobků. U zahraničních mohou být jiné.

Foto: Hornbach

Cordoba, to jsou obklady z jemné kameniny. Koupelna s nimi získá punc luxusu.

Dalším parametrem souvisejícím se zatížením je otěruvzdornost, kterou sledujeme u glazovaných dlaždic. Čím vyšší stupeň otěruvzdornosti dlaždice má, tím větší zátěž provozu snese. Pro byty a rodinné domky postačí stupeň otěruvzdornosti PEI 3.

Doplňky v koupelně vnímejte jako šperk

Tipy a trendy

V koupelně je podstatná protiskluznost. Pokud zvolíte správný protiskluzný povrch dlaždice, dlažba nebude klouzat ani za mokra.

Pro mokré podlahy v interiéru se doporučuje použít protiskluzný povrch třídy R10/B pro chůzi v obuvi a chůzi bosou nohou.

Anketa

Líbí se vám koupelny obkládané mramorem?
Ano, moc. Vypadá to velmi luxusně.
84,3 %
Já nevím, já to mnohdy ani nepoznám!
2 %
Ne, to není nic pro mě.
13,7 %
Celkem hlasovalo 1456 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Drobnosti v koupelně už neztratíte

Se zmatkem a nepořádkem v koupelně malých rozměrů zatočí chytrá řešení v podobě přihrádek a krabiček v zásuvkách, různých stojánků a polic na stěnách...

Zaostřeno na koupelnový nábytek

Praktický pomocník i designový prvek v jednom - to je koupelnový nábytek. Vybírat můžete z nespočtu variant, z různých materiálů i povrchových úprav. Jak se...

Výběr článků

Načítám