Hlavní obsah

Designéry roku jsou Roman Vrtiška a Vladimír Žák. Jejich městská lavička skóruje už podruhé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Absolutními vítězi – Grand Designéry roku 2021 se stala etablovaná dvojice Roman Vrtiška a Vladimír Žák. Oceněni jsou hned za několik návrhů, z nichž lavička Reforma na české designérské scéně významně letos boduje už podruhé. Na kontě má i prestižní německé ocenění Red Dot.

Foto: Archiv soutěže Czech Grand Design, David Kraus, mmcité

Designérské duo Roman Vrtiška a Vladimír Žák a jejich městská lavička Reforma

Článek

Designérské duo Vrtiška & Žák zvítězilo v kategorii Designér roku – Cena Ministerstva kultury ČR a stalo se také Grand Designéry roku 2021.

Odborná porota ocenila především tři počiny, které zároveň vystihují i široký záběr typický pro tyto dva tvůrce. Oceněna je jejich zdařilá kolekce umyvadel a koupelnového nábytku, lavička a katamarán.

Městská lavička Reforma má i prestižní ocenění Red Dot

Designéři Roman Vrtiška a Vladimír Žák letos zaujali hlavně moderním pojetím tradiční betonové lavičky Reforma. Za tu nedávno získali i cenu Red Dot.

Lavička je tak jedním z nejlepších produktů poslední doby v kategorii městského designu. Soutěž Red Dot, založená Eero Saarinenem a Charlesem a Rayem Eamsovými, má šedesátiletou tradici a mezi oceněnými najdeme největší jména z historie i žhavé současnosti průmyslového a grafického designu.

Vítězství lavičky bylo možné tušit, oba designéři mají za sebou mnoho úspěšných sedacích prvků městského mobiliáře pro značku mmcité, rozesetých v parcích po celém světě. Zaujali třeba i modulárním systémem mobiliáře Sinus nebo kolekcí Limpido.

Foto: Archiv firmy mmcité

Designéři u laviček zachovali tvarovou jednoduchost, ale vyhráli si s detaily a vsadili na zaoblenou podnož.

„Reforma vychází z redesignu moderního archetypu lavičky v podobě betonových noh a dřevěné sedací části. Naší snahou bylo pozvednout ikonickou formu parkové lavičky a vdechnout jí výrazově současnější tvář,“ vysvětluje Roman Vrtiška.

V sérii najdeme klasické rovné lavičky s opěradlem vcelku, nebo děleným, i variantu zcela bez opěradla. Právě ta je zastoupena i v podobě modulárních elementů, které lze sestavovat do dlouhých řad, ale i do oblouku nebo kruhu.

Cenu Designér roku mají i za umyvadla a skládací katamarán

V soutěži Czech Grand Design porota ocenila také kolekci koupelnového nábytku a umyvadel Yard pro Ravak a skládací katamarán, který duo Vrtiška & Žák vyvinulo ve spolupráci s konstruktérem Tomášem Jandou a investorem Jaromírem Popkem.

„Jedná se o spojení závodního katamaránu a komfortního cruiseru. Elegantní loď totiž umožňuje jak rychlou adrenalinovou plavbu, tak pohodlný pobyt, který navíc vylepšuje 'provedení kabrio' neboli možnost složit střechu v případě hezkého počasí. Loď je zároveň demontovatelná, tím pádem ji lze snadno transportovat v lodním kontejneru nebo jako přívěs za auto kamkoliv po světě,“ uvedla u příležitosti vyhlášení cen za odbornou porotu kategorie Designér roku kurátorka Tereza Kozlová.

Jaké další vítěze letošní Czech Grand Design přinesl?

  • Objevem roku se stala Monika Martykánová za porcelánové sošky Alegorie Covidu.
  • Cenu pro Výrobce roku získala firma Master & Master za stolek Gon navržený Jakubem Pollágem a židli Mistra od designérky Lucie Koldové.
  • V kategorii móda porotu nejvíce okouzlily sneakers značky Pár. Za kolekcí stojí Jan Kloss a Darina Zavadilová spolu s designérkou Eliškou Horčíkovou.
  • Šperk roku je udělen za kolekci hodinek Aerodynamic, které pro značku Bohematic navrhlo legendární Studio Olgoj Chorchoj designérů Michala Froňka a Jana Němečka.
  • Fotografem roku je Vojtěch Veškrna.
  • Mezi grafickými designéry zvítězila Adéla Svobodová.
  • Na poli ilustrace má ocenění kniha s názvem Město pro každého od architekta Osamu Okamury, fotografa Pavla Horáka a tvůrčího dua Davida Böhma a Jiřího Franty.
  • Do Síně slávy letos vstupuje módní designérka, profesorka Liběna Rochová.

Ceny uděluje Akademie designu ČR. Tvorba vítězů a finalistů Cen Czech Grand Design 2021 je k vidění v Galerii České spořitelny do 10. 4. 2022 na výstavě Best of: CGD21. Expozice je pro veřejnost otevřena každý den zdarma od 10 do 18 hodin.

Designéři Roman Vrtiška a Vladimír Žák

Designéři Roman Vrtiška (1982) a Vladimír Žák (1980) se potkali při studiu na UMPRUM v ateliéru produktového designu. Společně pak absolvovali stáž na Alvar Aalto univerzitě v Helsinkách. Dlouhodobě se věnují projektům z oblasti architektury, interiérů a produktového designu. Vedou ateliér Design interiérů a nábytku na VŠUP v Praze.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám