Hlavní obsah

Čtyři bubliny vnášejí do hranaté zástavby ducha sci-fi

Novinky, Jana Nesvadbová

Jako čtveřice podlouhlých bublin uprostřed záplavy hranatých krabic okolní zástavby působí návrh nového ústředí společnosti OPPO, kterou do čínského Šen-čenu navrhli architekti studia Zaha Hadid Architects. Slavná architektka iráckého původu je již čtyři roky v architektonickém nebi, na své pokračovatele by však byla jistě hrdá. Jejich dílo připomíná záběry ze sci-fi filmu.

Foto: Zaha Hadid Architects

Nový komplex čtyř budov připomíná podlouhlé bubliny.

Článek

Projekt zdůrazňující elegantní oblé tvary čtveřice propojených budov vyšel jako vítěz z mezinárodní soutěže, kterou na návrh svého ústředí společnost vyrábějící od roku 2008 telefony vypsala.

Stavba má být nejenom dostatečně reprezentativní, ale musí hlavně nabídnout dostatek prostorů gigantovi, jenž má ve více než 40 zemích světa přes 40 tisíc zaměstnanců. Komplex má vyjadřovat jedno z hlavních hesel firmy, jímž je „propojení prostřednictvím designu”.

Nejvyšší budova ze čtveřice bude vysoká 200 metrů, které architekti rozdělili do 42 podlaží. Celková plocha podlah uvnitř budov má být 185 čtverečních metrů.

Srdcem projektu jsou dvě věže navržené jako plně přizpůsobitelný otevřený prostor napojený na dvacetipodlažní vertikálně orientované lobby a dvě servisní věže. V projektu je kladen velký důraz na vertikální cirkulaci, tedy na propojenost a snadnou prostupnost mezi všemi patry všech věží.

Vizuální propojenost prostorů i oddělení firmy

Skrz každé podlaží dvojice hlavních věží je navíc dokonale vidět, právě díky přesunutí všech obslužných funkcí do vnějších objektů. Zaměstnanci tak budou mít možnost snáze a rychleji mezi sebou komunikovat.

Velké atriové prostory pak vizuálně propojí všechny zaměstnance, od čehož si autoři návrhu a firma slibují i větší spolupráci jednotlivých oddělení. Hlavním přínosem je ale obrovské množství denního světla, které může volně prostupovat budovami a také velké množství různých pracovních prostředí.

Drobností, kterou architekti zakomponovali do návrhu sídla, je veliký počet cest, jimiž se lze z jednoho místa dostat na druhé. Zaměstnanci by tak měli mít příležitost dát prostor své spontaneitě a kreativitě, anebo mít prostě možnost si místo, kde budou trávit většinu dne, užívat a neustále prozkoumávat.

Foto: Zaha Hadid Architects

V nejvyšším podlaží bude sky lounge.

Všechny čtyři objekty jsou proto orientované tak, aby skrz prosklený plášť nabídly budoucím zaměstnancům i návštěvníkům centrály firmy ničím nerušený výhled do zátoky Šen-čen.

Na úrovni ulice nabídne nový komplex náměstí, uměleckou galerii, obchody, restaurace a přímé propojení se stanicí metra.

Také na úrovni desátého podlaží mohou nejenom zaměstnanci a návštěvníci společnosti, ale i místní obyvatelé navštívit vyvýšené náměstí, kde naleznou další podniky s občerstvením, ale také zařízení pro volnočasové aktivity.

Nejúžasnější zážitky pak čekají hosty i místní obyvatele v nejvyšším podlaží, které bude rovněž přístupné a bude sloužit jako vyhlídková plošina.

Výstavba budov začne ve druhé polovině tohoto roku, dokončeny by měly být v roce 2025.

Anketa

Máte raději stavby oblých, nebo hranatých tvarů?
Oblých
39,5 %
Hranatých
10,3 %
Tak i tak
26 %
Je mi to jedno
24,2 %
Celkem hlasovalo 673 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám