Hlavní obsah

Čistotu ovzduší ve městě zlepšil les plovoucí na vodě

Součástí přehlídky světového designu v italském Miláně se letos stala nevšední expozice, za níž stojí italský designérský ateliér Stefano Boeri Interiors. Jmenuje se Floating Forest (Plovoucí les) a ukazuje další ze způsobů, jak do hustě zastavěného městského prostoru umístit tolik důležitou zeleň, aby v něm zlepšila ovzduší.

Foto: Daniela Di Corletová

Plovoucí les byl součástí přehlídky Design Week Milano jako jeden z výstavních prostorů a zároveň rozšířil množství zeleně uvnitř města.

Článek

Plovoucí les vznikl na vodní ploše bývalých doků Darsena a jeho autory jsou architekti Stefano Boeri a Giorgio Donà, kteří spojili své síly ve studiu zaměřeném na tvorbu interiérů, design výstavních prostorů a produktový design.

Stefano Boeri je ovšem českému čtenáři lépe znám jako autor principu Vertikálního lesa, tedy architektury, jež do fasády staveb začleňuje zeleň, například v podobě „kapes”, do nichž jsou vysazovány stromy, keře a květiny. Stavby tohoto stylu vznikají po celém světě, pionýrským projektem byl Vertikální les právě v Miláně.

U příležitosti přehlídky designu v první polovině června tedy architekti připravili malý plovoucí les nazvaný Timberland, neboť byl určen pro stejnojmennou společnost jako výjimečný výstavní prostor. Les fungoval jako nezávislý ekosystém, tvořený 610 rostlinami 30 druhů, a stal se po tu dobu důležitým ekologickým přínosem pro danou část města.

Jak se žije ve Vertikálním lese

Tipy a trendy

„Les nabízí nejen prostředí, kde můžete znovu objevit důležitost biodiverzity a výhody přírody, ale také plně pohlcující zážitek, fyzický i virtuální, který si lze užít díky vůni květin a hmatovým vlastnostem vybraných druhů všemi smysly,” říkají architekti.

Na cestě instalací proto vytvořili čtyři zastavení, související s různými smysly.

Ústředním prvkem janovského údolí, kde se zřítil most, bude červený ocelový kruh

Tipy a trendy

Podobně jako Vertikální les, i tento projekt je průkopnický a architekti si na něm vyzkoušeli, zda lze principy městského lesa uplatnit i při využívání vodních ploch v urbanistickém prostředí.

V plovoucím lese využili javory, břízy i jabloně, z keřů pak aronie, hortenzie, mahony, slizoplody a vše doplnili trvalkami a travinami, konkrétně například kavyly, ozdobnicemi, pryskyřníky, denivkami, verbenami a pampovými travami.

Foto: Daniela Di Corletová

Stejně jako v přírodním lese, také v plovoucím jsou zastoupena všechna vegetační patra - byliny, keře i stromy.

Milánský plovoucí les byl pouze dočasnou instalací určenou po skončení přehlídky k rozebrání. Architekti ale rovnou promysleli, jak zeleň ve městě dále využít.

Všechny stromy, které tvořily les, věnovali místní neziskové organizaci Soulfood Forestfarms Hub Italia, která se podílí na ekologických proměnách městských ploch.

Starou továrnu nahradí zelenající se domy se stromy a keři

Tipy a trendy

Samotný ponton s velkými květináči a truhlíky, do nichž byla zeleň vysazena, byl sestaven na souši a zároveň navržen tak, aby jej po rozmontování bylo možné ještě dále využít k jiným účelům. Architekti se tak zaměřili na to, aby každá část lesa našla i po výstavě další smysl.

Základním výsledkem tohoto v jistém smyslu pokusu bylo ale ověření, že podobným způsobem lze pro instalaci zeleně ve městech využívat i vodní plochy.

Anketa

Líbil by se vám podobný les u vás v obci?
Ano, bylo by příjemné něco takového tu mít.
86,3 %
Asi ano.
1,4 %
Neumím si to moc představit.
2,7 %
Ani ne.
2,3 %
U nás by se to neuplatnilo.
7,3 %
Celkem hlasovalo 438 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak do nejvyšších pater mrakodrapu? Lanovkou

Smělý návrh multifunkční výškové budovy, jejíž nejvyšší podlaží mají být se zemí spojena mj. lanovkou, navrhli architekti z thajsko-čínského ateliéru HAS...

Výběr článků

Načítám