Hlavní obsah

Chtěli útulný domov na podzim života. Získali ho rekonstrukcí menšího bytu

Novinky, nes

Byt v domě z přelomu padesátých a šedesátých let zakoupili naši čtenáři Pavel s Annou. O tom, že jeho podoba i stav vyžadují kompletní rekonstrukci s úpravou dispozice, nebylo žádných pochybností. S výsledkem se nás rozhodli seznámit.

Foto: Archiv čtenáře (13x)

V obývacím pokoji zůstaly zachovány parkety.

Článek

Manželé bydlí na severu Čech. Každý z nich má už dospělé děti, a tak si pořídili nevelký, skromný domov, v němž by spolu chtěli strávit příjemný a klidný podzim života.

"Původní zůstaly pouze parkety v obývacím pokoji. Všechny rozvody jsou nové, omítky jsme zvolili stěrkové," napsal nám Pavel.

Foto: Archiv čtenáře

Byt je v domě z přelomu padesátých a šedesátých let.

Foto: Archiv čtenáře

V předsíni zaujme trojice stopních svítidel.

Foto: Archiv čtenáře

Vstup do komory i do koupelny vede skrz posuvné dveře. Koupelnové jsou průsvitné, díky čemuž může v omezené míře pronikat do předsíně denní světlo.

Místností, která prodělala největší změny, byla předsíň. Její původní tvar do písmene L se manželům jevil jako zcela nesmyslný a našli pro její řešení, společně s koupelnou a toaletou, jinou podobu.

Do písmene L má v současnosti tvar nová, větší koupelna, do níž se vešla nejen vana, ale i toaleta a vedle ní sprchový kout. V těchto místech je v koupelně zvýšená podlaha zhruba o výšku jednoho schodu, a to kvůli nově instalovanému podlahovému topení.

Prostor, který mezi sebou koupelna a předsíň svírají, slouží nyní jako komora, kam se ukládají sezónní věci.

Foto: Archiv čtenáře

Tvar koupelny je nyní do písmene L.

Foto: Archiv čtenáře

Koupelna s polečně s předsíní prošly nejrazantnější proměnou.

Foto: Archiv čtenáře

Do koupelny se vešel i sprchový kout.

"Prostor chodby je od komory a koupelny oddělen posuvnými dveřmi po celé její délce. Koupelnový díl je průsvitný pro osvětlení chodby denním světlem. Mezi koupelnou a komorou je úzká pevná stěna, která tvoří bok polic v komoře a zrcadlo v chodbě. Nově vybudované příčky jsou z tvárnic Hebel," upřesňuje Pavel a dodává:

"Vzhledem ke stáří domu, který stojí téměř v centru města, bylo nutné ve všech bytech vyměnit okna, sanovat balkóny a zateplit alespoň štítové zdi (obývák a kuchyň). Naše úsilí rozhodně směřuje k přesvědčení všech vlastníků bytů o účelnosti zateplení celého domu, což po realizaci výrazně ovlivní jeho standard."

Foto: Archiv čtenáře

Na stěnách kuchyně pokračuje světlý oranžový odstín, doplňují ho hnědé dlaždičky nad pracovní deskou.

Foto: Archiv čtenáře

Pro kuchyň manželé zvolili kombinaci bílých skříněk a nerezových spotřebičů.

Manželé v bytě tráví prozatím hlavně společné víkendy, protože přes pracovní dny je odloučí zaměstnání a Pavel pak přespává v ateliéru, kde pracuje.

"Na závěr mohu prozradit, že výběr barev měla na starosti pouze moje přítelkyně. A vybrala tak dobře, že již přes dva roky je mou manželkou," končí svůj dopis čtenář.

Foto: Archiv čtenáře

Hlavní místnost bytu - obývací pokoj - je laděn do teplé oranžové barvy.

Foto: Archiv čtenáře

Nevšedním dojmem působí i lustr v obývacím pokoji.

Foto: Archiv čtenáře

Průběh rekonstrukce

Foto: Archiv čtenáře

Porovnání původní (vlevo) a nové dispozice bytu.

Reklama

Související témata:

Související články

Želví roubenka sklízí zasloužený obdiv

Se svým dílem se nám pochlubil kolínský čtenář Jiří. Pro své dvě suchozemské želvy postavil venkovní příbytek, a protože je pečlivý, dal si na něm opravdu...

Nenápadný dům se spoustou nápadů

Do útulného domu nás pozvali manželé Martina a Radek z jihočeských Ledenic. Jejich domácnosti vládne vkusná kombinace tří základních materiálů – dřeva, skla...

Výběr článků

Načítám