Hlavní obsah

Český ateliér dostal v Německu architektonickou cenu za atrium

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český ateliér Vyšehrad dostal v Německu architektonickou cenu za nové atrium Fakulty stavební Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze. Cenu Contractworld Award čeští architekti převzali v Hannoveru. Ateliéru se podařilo vytvořit inspirativní prostor pro studenty.

Článek

Pražský Ateliér Vyšehrad Jiřího Smolíka a Zdeňka Rychtaříka obsadil první místo v kategorii přestavba/změna využívání v jedné z nejprestižnějších evropských soutěží. Porota vybrala i nejlepší počiny v oblasti kanceláří a administrativních budov, hotelů, lázní a stravovacích zařízení a v kategorii obchodů a předváděcích prostor.

V kategorii kanceláře, administrativní budovy zvítězil Wiel Arets Architects z Nizozemí s projektem V.Tower, v kategorii hotely, lázně, catering získal první cenu Alpenhotel Ammerwald v Rakousku navržený Albertem Rürfem. Za nejlepší stavbu v kategorii obchody, výstavní stánky byl zvolen Aesop Stores australského týmu March Studio.

Češi uspěli v kategorii "Změna užití objektu / konverze", která se zaměřuje na úpravy staveb, přestavby a rekonstrukce stávajících budov pro nové účely prostřednictvím nových progresivních návrhů řešení. Vítězi se stali díky řešení atria D, které v roce 2009 dokončili na Fakultě stavební ČVUT v Praze.

Prostor architekti přebudovali v dvoupodlažní halu s učebnami, konzultačním prostorem, dílnami a různorodou odpočinkovou zónou, která studentům i návštěvníkům dává prostor pro zamyšlení se a je impulsem pro delší setrvání v prostoru.

Studenti se v prostoru cítí inspirativně

Podle architekta Jiřího Smolíka bylo cílem, aby se mladí architekti, připravující se zde na budoucí povolání, cítili inspirativně a rádi do tohoto prostoru chodili. "Záměr dobře charakterizuje naše motto ze studie: „Továrna na nápady“. Chtěli jsme, aby se dvoupodlažní prostor stal centrem katedry architektury i centrem výuky pro studenty, což se snad podařilo," sdělil Smolík.

Prostor je barevně výrazný, dominují mu tóny pozitivní žluté barvy. "Kovové prvky jsou v odstínech šedostříbrné, stavební plošné konstrukce jako podlahy, podhled, stěny v přírodní a neutrální šedé," doplňuje Smolík.

"Barevně vystupují zavěšené konzultační boxy s výraznou zelenou voštinových desek z plexiskla a dále žluté mobilní kontejnery se skříňkami studentů, které zároveň slouží jako dělicí a výstavní stěny. Pro výrazné barvy jsme měli více variant, které vycházely z dostupnosti barev plexiskla," upřesnil Smolík.

Ateliér Vyšehrad za tuto přestavbu už získal několik ocenění. Cena Contractworld Award je pozitivním impulsem do dalších návrhů pro celé studio.

Ocenění je jednou z nejvýznamnějších evropských cen pro architekty a jeho vítězové si celkem rozdělí šedesát tisíc eur. Prestižní soutěže se zúčastnilo 525 ateliérů z 34 zemí světa.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám