Hlavní obsah

Červí díra přivede do města na břehu moře znalosti i zábavu

Novinky, Jana Nesvadbová

Návrh nové veřejné knihovny představili architekti čínského ateliéru MAD Architects. Vyroste na pobřeží Chaj-kchou, hlavního města ostrovní provincie Chaj-nan na jihu země. Název projektu je Wormhole Library, tedy knihovna Červí díra. A plná děr nová stavba tedy rozhodně bude.

Foto: SAN

Na mořském pobřeží v jihočínském městě Chaj-kchou vyroste nová knihovna přírodního tvaru.

Článek

Na samém pobřeží Jihočínského moře a jako součást místního Parku století, zároveň také blízko kampusu Chaj-nanské univerzity, vyroste nová knihovna.

Její projekt je součástí plánu místní radnice na revitalizaci a rozvoj pobřežní části města. Stavba je navržena jako multifunkční objekt sloužící nejenom jako knihovna, ale také jako pavilon, odkud je možné kochat se pohledy na moře, a také místo ke sledování venkovních představení a hudebních produkcí.

Knihovna každého příchozího na první pohled upoutá šedobílou barvou a jednolitým vzhledem. Architekti ji totiž navrhli tak, aby byla celá odlita z betonu jako jeden kus. Formu na ni vyrobí pomocí technologie CNC a trojrozměrného tisku. Povrch nebude proto nikde narušovat žádný spoj. Také veškeré rozvody vody, odpadu a elektřiny budou uvnitř skořepiny, aby jejich vedení nehyzdilo čistý povrch.

Výsledkem bude objekt připomínající veliký oblázek vyvržený na pláž z moře, jenž je protkán spoustou otvůrků a dutinek, z nichž mnohé jsou propojené. Svým způsobem může připomínat i zmiňovanou červí díru, jež - jak říkají architekti - přesahuje čas a prostor.

Foto: SAN

Interiér knihovny bude stejně elegantní jako její exteriér.

Zakřivené betonové stěny stavby se organicky proměňují ve stropy i podlahy, výklenky v nich pak vyplní dřevěné poličky s knihami. Zároveň velké množství otvorů přivede do interiéru denní světlo, křivolaké chodby nabídnou ale i stinná místa pro odpočinek v horkých dnech. Stín pomůže vytvořit uvnitř stavby také dlouhý přesah střechy.

Architekti vnitřní prostory knihovny rozdělili do dvou částí. Prostor určený pro čtenáře má plochu 690 m² a plánovanou kapacitu pro 10 tisíc svazků. Bude zde rovněž kavárna a terasa.

Dalších 300 m² je řešeno jako volná plocha k odpočinku veřejnosti. V této části bude i parkoviště pro kola, veřejné toalety a sprchy.

Stavba knihovny již započala, dokončena by měla být v roce 2021.

Anketa

Potřebuje vaše obec novou knihovnu?
Ano, jako sůl!
30 %
Asi by to bylo dobré.
4,5 %
Nevím, to neumím posoudit.
10,3 %
Asi ne.
8,4 %
Ne. To je to poslední, co tu chybí.
46,8 %
Celkem hlasovalo 310 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám