Hlavní obsah

Černá v koupelně? Nebojte se experimentovat

Právo, Dana Jakešová

Barva elegance a luxusu, to je černá. A platí to i v koupelně, jakkoliv se vám to může zdát netradiční. Kolik a jakých černých prvků v koupelně použijete, přitom záleží jen na vašem vkusu a odvaze.

Foto: JAP Future

Obklad nemusí být jen keramický. Alternativou může být některý z moderních materiálů, například černé lakované sklo.

Článek

Černá barva opticky zmenšuje prostor a pohlcuje světlo, proto se jí v interiéru většina z nás vyhýbá. Pokud ji ale volíte s rozmyslem, dodá prostoru šmrnc. Černá je totiž klasika, a to nejen v módě.

Aby však výsledek stál za to, je třeba mít na paměti pár pravidel. V interiéru je potřeba ji dobře rozvrhnout, zvláště pokud pomýšlíte na černou dlažbu.

„Velmi záleží na tom, jak máme v místnosti umístěná světla. Pokud budou směřovat na podlahu, musíme počítat s tím, že tmavá podlaha světlo značně pohltí,“ popisuje architekt Michal Janků, konzultant značky Jika.

Malé i velké vany nabídnou vždy něco navíc

Tipy a trendy

Hodně záleží i na tom, zda je dlažba matná nebo lesklá. Lesklá dlažba nebo obklad dodá interiéru pocit luxusu, reflektuje světla, odrazem vytvoří prostor a zvětší ho, matná ho naopak zintimní.

„Lesklá černá dlažba dokáže vytvořit velmi zajímavé efekty, například v kombinaci s bodovými světly, která vytvoří na podlaze jakési nebe světelných bodů,“ dává tip Michal Janků.

S čím černou kombinovat

Pokud zvolíme černou dlažbu na podlahu, stěny je vhodné doplnit světlým obkladem. Místnost pak bude působit opticky větší.

A stejně tak obráceně, při volbě černých obkladů volíme na podlahu světlejší dlažbu. Neměli bychom ani zapomínat na černou mozaiku, která může být zajímavým doplňkem nebo naopak dominantou celého prostoru.

Foto: Hornbach

I černá má více odstínů. Jejich kombinací lze dosáhnout atraktivního vzhledu.

Nadčasovou klasikou je potom černobílá kombinace. Pro tuto barevnou kombinaci je stěžejní dostatek světla.

„Pokud nemáte v koupelně okno, zaměřte se na dobré umělé osvětlení a vhodné doplňky, které prostor opticky zvětší. Skvělým řešením jsou například zrcadla,“ radí Marcela Bínová, odbornice z oddělení koupelen v projektových marketech Hornbach. Dodává, že černá by nad bílou neměla převažovat.

Pokud se tmavé dlažby a obkladů bojíte, můžete sáhnout po černých zařizovacích předmětech a doplňcích. Taková koupelna bude působit neotřelým dojmem.

Anketa

Líbí se vám černá barva v koupelně?
Ano, vypadá velmi elegantně!
67,7 %
Docela ano.
6,6 %
Je mi to celkem jedno.
2,4 %
Moc ne...
6,6 %
Ne. To se mi opravdu nelíbí.
16,7 %
Celkem hlasovalo 2061 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

V koupelně oceníte chytrá zrcadla

Zrcadlo neodmyslitelně patří do každé koupelny stejně jako umyvadlo či vana. Sloužit ovšem nemusí jen při každodenní hygieně nebo úpravě zevnějšku. Může také...

Sprchová hlavice dneška je prostě chytrá

Moderní sprcha rozmazluje nejen různými režimy vodního proudu, od jemného až k tlakové masáži, ale dokáže také šetřit vodu, případně ji i filtrovat.

Sestavte koupelnu na míru své rodině

Při výběru vany, umyvadla a toalety zohledněte nejen jejich typ, velikost i odolnost, ale také bezpečnost a snadnou údržbu. Většina dnešní sanity je šetrná ke...

Co se starými obklady v koupelně

Chystáte se rekonstruovat koupelnu a nechce se vám do bourání starého keramického obkladu? Zvažte, zda by nestačilo jen nalepit nové obkladačky na ty původní....

Výběr článků

Načítám