Hlavní obsah

Bývala to plovoucí kaple. Teď je z ní plovoucí obytný dům. Stojí jako byt v Praze

Novinky, Jana Nesvadbová

Jako by nestačilo už to, že dům v nádechu viktoriánského stylu býval kdysi kaplí. On navíc pluje na vodě! Nyní je pro zájemce po všech stránkách neobvyklé bydlení k mání. Jeho cena činí v přepočtu téměř devět milionů korun, což je cena luxusního bytu v Praze. V tomto případě je ovšem adresa trochu jiná - Palmetto, Florida.

Foto: Profimedia.cz

Plovoucí kaple slouží nyní jako obytný hausbót.

Článek

Nazývat tento dům hausbótem by bylo téměř urážkou, byť čistě z technického hlediska jím v podstatě je. Jeho původní účel ovšem nebyl obytný, jak je patrné na první pohled. Plovoucí sakrální stavba ve floridském Palmettu nyní kotví na řece Manatee. V okolí je známá jako Kaple v zátoce.

Kapli postavili v roce 2004 a zvolili pro ni lehce „cukrkandlový” nádech s poctivým odkazem k americkému koloniálnímu stylu. Bělostný dům s modrou střechou z falcovaného plechu a nezbytnou, byť jen drobounkou, věžičkou je usazený na pontonu, jejž lemuje romanticky tvarované bílé zábradlí.

Bedlivému pozorovateli jistě vyloudí úsměv na tváři roztomilé prolnutí stylů v případě oken. Kromě původních úzkých vysokých oken s vitrážemi a typickým lomeným obloukem přivádí světlo do interiéru i několik ryze námořních kruhových okének.

Kalifornský dům proměnila česká designérka v luxusní rezidenci

Tipy a trendy

Interiér domu je vymalován stejně čistě bílou barvou, kovové detaily jsou natřené šedě. V této barvě je rovněž většina nábytku, a dokonce i velká „americká” lednice v kuchyni.

Pocit útulnosti podporuje masivní dřevěná podlaha, jež tak jako dřevěné vstupní dveře i některé interiérové patří k původnímu zařízení kaple. Kusy proutěného nábytku pak dodávají domu i lehce ležérní šmrnc.

Foto: Profimedia.cz

Malý kuchyňský kout se pyšní velice pěknými pracovními plochami z leštěné žuly.

Do písmene L uspořádaný kuchyňský kout doplňuje ostrůvek s maličkým snídaňovým barem. Na hosty jistě učiní dojem zejména pracovními plochami z leštěné žuly, které se pyšní převelice hezkou a především pestrou kresbou.

Bývalá plovoucí kaple, jejíž vybudování a pozdější proměna na obytný dům stály dohromady 1,3 milionu dolarů (mírně přes 29 milionů korun), je momentálně na trhu k prodeji na realitním webu specialfinds.com za 400 tisíc dolarů, tedy 8,975 milionu korun. To je částka, za niž se v Praze prodávají byty spadající již do kategorie těch luxusnějších.

Mladá Skotka proměnila svou kuchyň velice levně téměř k nepoznání

Tipy a trendy

Dům, jenž slouží ke krátkodobým pronájmům, má pouze jedno podlaží, které doplňuje loft vytvořený z původního kůru. Hlavní denní místnost sloužící jako obývací pokoj s kuchyňským koutem a jídelní zónou doplňuje dvojice ložnic s koupelnami, z nichž jedna je na zmiňovaném loftu.

Užitná plocha interiéru není nijak velká, má 95,7 čtverečního metru. Terasu tomuto domu nahrazuje ponton s plochou 167 čtverečních metrů. Celé těleso váží dohromady 33 tun.

Anketa

Líbilo by se vám bydlení v bývalé plovoucí kapli?
Ano, to by byla nádhera!
37,6 %
Jako rekreační bydlení, proč ne?
20,6 %
Nevím, nemám v tom úplně jasno.
2,4 %
Asi spíše ne.
7,3 %
Jenom to ne! Pompézní nesmysl, který v sobě skrývá jen samé problémy.
32,1 %
Celkem hlasovalo 2487 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám