Hlavní obsah

Bývalá hospoda u slavného pivovaru je domovem snů všech milovníků piva a vína

Novinky, Jana Nesvadbová

Krémová fasáda, černé zábradlí balkónu a velké dveře téže barvy. Při pohledu z ulice jen málokoho napadne, že dům v londýnském Chiswicku je už 300 let starý a že kdysi býval hospodou. Komu se ovšem poštěstí navštívit jeho sklep s nádhernými klenutými stropy, nebude už tolik překvapen. Tím spíše, když si všimne, že hned v sousedství stojí snad nejznámější londýnský pivovar - Fuller's.

Foto: Profimedia.cz

Obývací pokoj v prvním patře sahá přes celou šířku domu a nabízí nádherný výhled na Temži.

Článek

Dům, který by mohl být snem každého pivaře, nese název Red Lion House, tedy Červený lev, a právě emblém s jeho vyobrazením je možné dodnes nalézt na stěně ve sklepě.

Před více než třemi sty lety byl postaven pro pivovar Thomase Mawsona, z nějž se později stal právě pivovar Fuller's. Dům sloužil jako hospoda téměř po dvě staletí a potkávali se v ní lodníci pracující na Temži s vozky rozvážejícími zboží po městě s místními štamgasty.

Foto: Profimedia.cz

Vinný sklep zabírá celé podzemní podlaží domu.

Foto: Profimedia.cz

V zadní části je nejenom klenutý cihlový strop, ale na zdi i emblém s červeným lvem. Právě tak se dům i jmenuje - Červený lev.

Licence na provozování hostinských služeb byla majitelům domu vystavena v roce 1722 a propadla v roce 1915, kdy byl dům upraven na rezidenční.

Foto: Profimedia.cz

Dům na první pohled vypadá nenápadně, jeho historie je ale velice zajímavá.

Foto: Profimedia.cz

Výhled z balkónu

V současné době je čtyřpodlažní dům s plochou podlah 504 m² zařízen jako rodinný, ovšem stále lze jeho sklep, proměněný na vinný, využít k pořádání společenských akcí nebo větších oslav.

V přízemí jsou dva obývací pokoje s okny na nábřeží, kuchyň a pracovna. Z kuchyně se vstupuje do koupelny, z pracovny se přes druhou, malou kuchyň, prochází do zimní zahrady. Ta nadchne především množstvím světla, vzdušností, a především svým romantickým vzhledem.

Foto: Profimedia.cz

Spodní velká kuchyň má stěny vymalované živou červenou barvou.

Foto: Profimedia.cz

Stěny pracovny jsou zaplněné policemi plnými knih.

Také v prvním patře je obývací pokoj, jenž sahá přes celou šířku domu (tj. 10 m) a z jeho oken a balkónu je nádherný výhled na Temži.

Vedle schodiště je v pořadí třetí kuchyň v domě, srovnatelně velká jako ta pod ní, v přízemí. Zbývající místností, naproti nad pracovnou, je první ze čtyř pokojů. Zbývající tři (mezi nimi i hlavní ložnice s vlastní šatnou) jsou ve druhém patře. Zde je také koupelna a samostatná toaleta.

Foto: Profimedia.cz

Všechna podlaží domu propojuje dřevěné schodiště v cukrově bílé barvě s výrazným červeným běhounem.

Foto: Profimedia.cz

V domě jsou čtyři ložnice, dvě z nich nabízejí výhled na řeku.

Poslední úpravy domu se ujal jeho současný majitel a strávil tím 40 let. V těchto dnech jej nabízí k prodeji za osm miliónů liber, tedy v přepočtu zhruba 230 miliónů korun.

„V ulici Chiswick Mall není mnoho domů, a navíc to není adresa, kterou by lidé rádi opouštěli. Proto se zdejší nemovitosti objevují v nabídce jen vzácně a je po nich neustále veliká sháňka. Myslím proto, že ani tento dům nezůstane na trhu moc dlouho,” cituje britský server Daily Mail realitního makléře Francise Stickneyho z kanceláře River Homes.

Foto: Profimedia.cz

Velmi hezkým doplňkem domu je zimní zahrada.

Foto: Profimedia.cz

Zimní zahrada je zařízena v romantickém stylu, který koresponduje se stylem interiéru domu.

Anketa

Líbilo by se vám bydlení v bývalé hospodě?
Ano, mělo by to atmosféru
77,8 %
Nevím, potřeboval/a bych to vidět na vlastní oči
11,1 %
Ne, určitě by tam byl ještě cítit kouř ze zdí
11,1 %
Celkem hlasovalo 27 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám