Hlavní obsah

Bytu po rekonstrukci dominují mahagon a černý mramor

Novinky, Jana Nesvadbová

Jako druhý domov slouží byt v brazilském São Paulu rodině z jiného brazilského města - Acre. Byt s výhledem na Památník Latinské Ameriky od architekta Oscara Niemeyera prošel nejenom důkladnou rekonstrukcí, ale zároveň získal nový vzhled, jenž je velmi zdařilou ukázkou brazilského stylu. Architekti z ateliéru Rua 141 + Rafael Zalc v něm spojili jednoduchost, účelnost a přírodní materiály.

Foto: Nathalie Artaxová

Byt má důsledně oddělenou společenskou a soukromou zónu.

Článek

Byt má plochu 70 čtverečních metrů a nově má typicky výrazně oddělenou společenskou a zároveň denní zónu od té soukromé, klidové. První jmenovaná část bytu je tvořena místností s půdorysem podlouhlého obdélníku, jejíž okna směřují k již zmiňovanému monumentu.

Do této místnosti majitelé hned vstupují, po pravé ruce míjejí stěnu pokrytou textilní tapetou v geometrickém vzoru, volný prostor vedle ní slouží jako kratší chodba. Po levé ruce, za velkými dřevěnými panely, je ukryta pračka s umyvadlem a pracovní plochou.

Na otapetovanou zeď za rohem je zavěšena televize, kolem níž se prochází k pokojům a koupelnám skrz téměř neviditelné bílé dveře vysoké od země ke stropu a zasazené do bílé stěny.

Foto: Profimedia.cz

Památník Latinské Ameriky od Oscara Niemeyera (část).

S posezením sousedí po straně místnosti lineárně řešená kuchyň, nejblíže oknům je pak ještě volný prostor sloužící jako jídelní zóna s jídelním stolem. Právě tato část bývala v minulosti terasou, jíž ale designéři nově začlenili do interiéru bytu.

Autoři návrhu kladli při zařizování bytu důraz na dva aspekty. Jedním byla volba materiálů, kterých není v bytě použito mnoho, zato jsou ale vždy ve velmi kvalitní podobě.

Ať již je to kožený materiál sedačky, dřevěné prvky z kubánského mahagonu, anebo měděné detaily, vždy jde o ukázku velmi kvalitního řemeslného zpracování.

Detailem, který při povídání v sedačce automaticky přitahuje veškerou pozornost, je konferenční stolek s deskou z černého mramoru s výrazným bílým žilkováním.

Foto: Nathalie Artaxová

Skrze zastínění může bedlivý pozorovatel rozeznat budovy Památníku Jižní Ameriky, jehož autorem je věhlasný architekt Oscar Niemeyer.

Druhým aspektem, na nějž se architekti soustředili, byla volba výhradně místních designérů a výrobců.

„Věříme v naši národní produkci a ceníme si práce nezávislých designérů. Některé objekty například rezignují na svůj původní charakter, protože získaly nový účel díky upcyklaci,” říká architektka Mona Singalová.

Anketa

Máte doma také důsledně oddělenou soukromou zónu od denní?
Ano. To je samozřejmost
75,2 %
Téměř
4,2 %
Spíš se nám to trochu prolíná
7,1 %
Ne. Nemáme
13,5 %
Celkem hlasovalo 939 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám