Hlavní obsah

Bytový komplex v pražském Karlíně zdobí ocelová obryně od Davida Černého

Socha stojící ženy i další části lidského těla od sochaře Davida Černého nově zdobí vznikající bytový komplex Fragment u pražské Invalidovny. Dominantním prvkem stavby je právě pětatřicetitunová postava ženy Lilith, která navíc vždy o půlnoci otočí hlavu.

David Černý: socha KarlínVideo: Novinky

 
Článek

„Když mě majitel Trigemy Marcel Soural oslovil s tímto projektem, tak jsem nejdřív přemýšlel nad celou koncepcí toho domu,“ sdělil Novinkám umělec David Černý, který má několik podobných instalací již za sebou.

Foto: Novinky

Socha ženy od Davida Černého v Karlíně

Inspiraci hledal právě v pojetí samotné stavby a také v nedaleké budově Invalidovny, která stojí jen několik desítek metrů od novostavby. „Ona je to stylizovaná ležící postava. Na jednu stranu jsou to nohy, na druhou stranu tělo bez rukou. A tu stylizovanou postavu podpírají právě sochy, části jiných postav. To je odkaz na vedle stojící Invalidovnu,“ vysvětluje umělec.

Zraky kolemjdoucích přitahuje unikátní pohyblivá hlava od Davida Černého

Domácí

Sto tun oceli

Dominantou objektu je socha ženy Lilith, která nahlíží do horních oken bytů. Váží 35 tun a měří 24 metrů. Hotové jsou ovšem už i další dvě sochy, jedna zpodobňující část nohy, druhá část ruky. Přibyde ještě čtvrtá, pohyblivá.

Všechny sochy jsou složeny z malých ocelových prvků se zrcadlově leštěným povrchem, které mají představovat buňky lidského těla.

Všechny sochy dohromady váží více než sto tun. „Noha a ruka podpírají konzole mostů. Větší z nich je noha, ta měří přes dvacet metrů, a z druhé části směrem do Sokolovské ulice je právě ruka,“ sděluje David Černý. Sochy se budou pravidelně čistit, a to s pomocí horolezecké techniky.

Foto: Novinky

Socha ruky podpírá část bytového komplexu.

Základní kámen stavby bytového nájemního komplexu byl položen již přede dvěma lety. Samotné plánovaní začalo ještě o dva roky dříve. „Architekti domu jsou ze studia Qarta, s těmi jsme to celé vymýšleli,“ vysvětluje David Černý a zároveň dodává, že během stavby docházelo k dílčím změnám.

„Zůstal ten základní koncept, to že je to vlastně rozpixelovaná fasáda. Došlo ale k mnoha změnám. Ta postava, která je na kraji, měla být statickou postavou, to se změnilo. V noze měly být původně výtahy a i tam došlo ke změně.“

Výduch z metra, který stojí hned vedle nové budovy, ozdobí ještě v budoucnu druhá ruka. „Bude koukat z toho výduchu a navíc se bude hýbat,“ říká umělec.

Foto: Novinky

Bytový komplex Fragment se sochou v popředí

Spolupráce Davida Černého se společností Trigema začala již na projektu přeměny okolí stanice metra Nové Butovice. Tam stojí jeho socha Trifot. „Já jsem chtěl dělat architekturu jinak. Tak jako se dělala kdysi. Když se kouknete na jakoukoliv hezkou dominantní stavbu, jako je Národní muzeum a Národní divadlo, tak to nejsou jen budovy jako takové, ale je tam spousta uměleckých děl a dává to nějaký obrázek doby,“ vysvětluje majitel společnosti Trigema Marcel Soural.

Foto: Novinky

Socha Davida Černého Trifot v Nových Butovicích

Fragment je dům se 140 byty určenými pro nájemní bydlení. Celková investice projektu je přibližně 1,4 miliardy, dokončen má být v dubnu příštího roku. „Jsou tam byty kategorie 1+kk až 4+kk, plus přibližně 1500 metrů čtverečních retailových ploch. Když jsme viděli výsledné vizualizace projektu, tak jsme si řekli, že by byla škoda ho rozprodat,“ dodává Soural.

Budova měla být zkolaudována již letos v září, kvůli pozdnímu dodání stavebních materiálů se ale její stavba opozdila.

Anketa

Líbí se vám nová socha od Davida Černého?
Ano
65,7 %
Ne
34,3 %
Celkem hlasovalo 3514 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám