Hlavní obsah

Byt v historickém domě zařídili architekti v moderním, a přesto tradičním stylu

Majitelé bytu v nizozemském Amsterdamu oslovili s žádostí o jeho zařízení tým architektů z tureckého ateliéru Ofist. Ten jim vytvořil moderní domov odpovídající jejich dynamickému a pestrému životnímu stylu, ovšem dostatečně útulný a pohodlný a ozvláštněný hravě barevnými uměleckými díly a doplňky.

Foto: On a Hazy Morning

Byt s hezkým výhledem do zeleně architekti zařídili pro manželský pár tak, aby v něm nalezl především útulný a pohodlný přístav.

Článek

Historický dům stojí v ulici Ceintuurban, nedaleko hezkého městského parku. Výhled krášlený zelení je proto jedním z příjemných rysů domova, který turečtí architekti vytvořili.

Podobně jako mnozí další stáli před úkolem co nejlépe využít a zapracovat do projektu všudypřítomné původní historické prvky v interiéru. Ať již to byly dřevěné dveře, dřevěné podlahy, bohatá štuková výzdoba stropů, které jsou navíc hodně vysoko anebo velká a vysoká okna. Svým způsobem, jeho charakter byl stejný, jako mají byty v historických částech mnoha českých měst.

Architekty atmosféra bytu a jeho architektura od první chvíle nadchly. Rozhodli se proto veškeré prvky s velikou pečlivostí zachovat. Na svém místě proto zůstaly například i staré litinové radiátory pod okny. Jakékoli zásahy prováděli jen s největší opatrností až ostychem vůči umění někdejších řemeslníků.

Jak říkají, jejich návrh se tak projevuje v tomto interiéru spíše ve formě nenápadných doteků, které vyšly vstříc potřebám moderního života páru, který v bytě bydlí.

Foto: On a Hazy Morning

Nápaditě vyřešené úložné prostory vytvářejí portál pro dveře vedoucí do ložnice.

Tomuto přístupu odpovídá i volba nábytku, jenž už od pohledu zve k odpočinku a uvolnění. Zároveň pak vytváří příjemné a klidné pozadí pro dvě výrazná umělecká díla, obrazy Rafa II od Gabriela Morena a W od Andrese Salgady.

Kuchyň, jež je propojena s obývacím pokojem, se zcela přirozeně stává součástí každodenního života, tomu tedy architekti přizpůsobili její styl.

V případě potřeby se promění v jídelní prostor, studovnu, anebo jen koutek k posezení nad kávou. Zpestřujícím prvkem je pak sada hravých talířů s reliéfem zaječích uší.

Revitalizovaný dům architekt proměnil v moderní a útulný domov s modrou kuchyní

Tipy a trendy

Překvapení čeká na návštěvníka v koupelně, kde objeví na stěně obraz Insomnia od Vorji Sancheze, jenž je vytištěn na bílých keramických dlaždicích.

Nápaditě pak oddělili architekti od zbytku interiéru ložnici, která je ale přesto zároveň jeho integrovanou součástí. Použili k tomu rám s prosklením a posuvnými dveřmi.

Na projektu nazvaném A2 Amsterdam House architekti ukazují, že moderní interiér lze vytvořit i v historickém prostoru a výsledkem může být přívětivé prostředí se stylovou atmosférou.

Anketa

Líbilo by se vám mít obraz na zdi v koupelně?
Ano, a hned vím, jaký bych tam chtěl/a!
28 %
Možná ano, záleželo by na tom, jaký by to byl obraz.
39,4 %
Asi spíš ne. Asi by mě to rušilo.
9,3 %
Ne, děkuji, to by nebylo nic pro mě.
23,3 %
Celkem hlasovalo 579 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám