Hlavní obsah

Byt v historickém centru Prahy získal po rekonstrukci mladistvý vzhled i hravost

Mladí a kreativní lidé - tak by se dal charakterizovat pár, který jsme navštívili v centru Prahy. Žijí spolu již sedm let a rozhodně se spolu nenudí. Pokud vás zajímá, jak současně a hlavně úspěšně studovat, podnikat, vybírat, nakupovat a rekonstruovat byt v historické části Prahy, věnujte pozornost následujícímu textu.

Foto: Iveta Kopicová, www.modernibyt.cz

Dominantou obývacího pokoje je nejen neobvykle řešené audiovizuální centrum, ale také jasně zelený zdobený lustr (Kare), který do pokoje vnáší osobité kouzlo.

Článek

Byt v centru Prahy je velmi žádaným zbožím. Jak se vám ho podařilo získat?

Byt jsme hledali a vybírali poměrně dlouho (téměř rok), protože jsme se pokoušeli skloubit naše osobní nároky a představy s polohou bytu. Navštívili jsme nespočet bytů, ale vždy se našlo něco, co znemožňovalo naše záměry (např. dispozice bytu, která z konstrukčních důvodů nešla změnit, nebo celkový vzhled domu, který nekorespondoval s okolní historickou zástavbou apod.).

Foto: Iveta Kopicová, www.modernibyt.cz

Vstupní hala je zdobená drobnými nástěnnými dekoracemi v podobě samolepicích zrcadel, designových háčků či nástěnných samolepek.

Dům je situován do staré pražské zástavby nedaleko centra. Víte něco o jeho historii?

O jeho historii příliš nevíme, o domě není mnoho dostupných materiálů a my jsme po nich ani tolik nepátrali. Víme, kdo byli dva předchozí majitelé, ale kontakty ani s jedním neudržujeme. Při rekonstrukci jsme ale objevili zajímavé fresky na zdech v podobě slona či palmy nebo nápisy jako „Slavie“ atp.

Foto: Iveta Kopicová, www.modernibyt.cz

Kdo tu žije… Martina (24 let) a David (25 let).

Jak se vám v této lokalitě a v bytě samotném žije? Nelitujete toho, že jste teď součástí rušného centra?

Naopak, bydlet v samotném srdci města byl jeden z našich zásadních požadavků, který v sobě zároveň skrývá další hledisko, a sice absolutní občanskou vybavenost a obslužnost (škola 5 minut chůze aj.). Vzhledem k tomu, že oba pocházíme z okolí Prahy, bydlení v pražských částech jako Řepy, Suchdol nebo Chodov pro nás nepředstavuje důvod bydlet v Praze. Byt jsme zrekonstruovali podle našich představ a preferencí, takže se nám zde samozřejmě žije naprosto pohodově.

Foto: Iveta Kopicová, www.modernibyt.cz

Ostrý kontrast použitých materiálů a barev poukazuje na mládí a jistou hravost majitelů i samotné designérky. Dominantním prvkem jsou jídelní židle Panton chair classic.

Vím, že jste si k rekonstrukci bytu přizvali odborníka. Koho jste oslovili a proč?

S prací architektů a designérů jsme už měli nějaké zkušenosti, tudíž jsme od samého začátku věděli, že bychom s někým takovým rádi spolupracovali i tentokrát. Doufali jsme, že najdeme designéra, který bude takříkajíc naladěn na stejné vlně. Chtěli jsme se vyvarovat situace, kdy designérova filozofie je zcela odlišná od té naší, jeho nápady a náměty se zcela míjejí s našimi představami a naopak naše požadavky či vize designérovi nesedí. Zkrátka dlouho jsme hledali někoho, kdo navrhuje interiéry, jak nám se líbí.

A náhoda tomu chtěla, že jsme potkali designérku Martinu Schultes, jejíž styl korespondoval s tím naším na 100 procent. Nejen věkem, ale také samotnou filozofií a pochopením pro přeměnu bytu se mezi námi vytvořila naprosto přirozená a harmonická spolupráce.

Foto: Iveta Kopicová, www.modernibyt.cz

Kuchyňský a jídelní prostor umocňuje odhalená stropní klenba z pálených cihel.

Do jaké míry jste realizaci nechali na designérce? Jak jste se na ní sami podíleli?

Měli jsme určité vize, nápady a představy, které jsme s Martinou konzultovali. Martina vnesla svoji invenci a tipy a spolu s našimi náměty vytvořila určitý rámec celkového designu interiéru tak, aby spolu jednotlivé prostory komunikovaly a konceptuálně do sebe zapadaly.

Jaká byla vaše prvotní vize před rekonstrukcí? Kde jste čerpali inspiraci?

Základní filozofie vycházela z toho, že chceme zachovat původní ráz bytu (klenuté stropy s bordurami, parkety, litinové radiátory…) a citlivě jej doplnit užitným moderním designem, který je nám poměrně blízký. Z tohoto základního půdorysu rekonstrukce vycházela a tak jsme jej také představili Martině.

Foto: Iveta Kopicová, www.modernibyt.cz

V ložnici se opakuje prvek sádrokartonové příčky s vestavným úložným prostorem.

Některé prvky vznikaly spontánně v průběhu rekonstrukce (např. odkrytí klenutého cihlového stropu). Inspiraci jsme čerpali z literatury, časopisů, katalogů i osobních zážitků a poznatků (například dlažbu v chodbě a kuchyni jsme poprvé uviděli v jedné restauraci, kde si nás naprosto získala).

Drželi jste se nějakého konkrétního stylu?

Ne, snahou bylo udělat citlivý mix prvků moderního designu a původního charakteru bytu. Nechtěli jsme strnule uvíznout v jednom stylu či kategorii a tomu se jaksi násilně podvolovat.

Foto: Iveta Kopicová, www.modernibyt.cz

Vedle lesklé bílé plochy vestavné skříně skvěle vynikají dobové parkety skládané do kazet. Navíc zdůrazňují design volně stojící židle Wiggle Side Chair.

Najdeme v bytě nějakou zajímavost či raritu, na kterou byste chtěli poukázat?

Stropy a parkety jsou skládané do kazet, a ne klasicky do stromku. Zajímavým momentem bude i malá zimní zahrada (jde o poslední prvek, který je potřeba ještě doladit). Neobvyklá je také nika pro sprchový kout, která vznikla díky vytvoření malé odvětrávané spižírny. Ta byla jedním z našich požadavků, protože dnes tolik oblíbené skříně na potraviny nám příliš nevyhovují.

Foto: Iveta Kopicová, www.modernibyt.cz

Za malou raritu je považována koupelna. Je zde vana, zděný sprchový kout, toaleta i bidet a nepůsobí nijak stísněně.

Měli jste nějaké zásadní požadavky, bez kterých by se rekonstrukce neobešla?

Tak jak jsme si v průběhu času upřesňovali, co bychom jednou chtěli mít v domě či bytě, vykrystalizoval nám jistý seznam několika prvků, které jsme skutečně chtěli při rekonstrukci realizovat: v koupelně jsme si přáli určité prvky s mozaikou, na podlahu jsme nechtěli dlažbu, ale od počátku jsme měli vybranou betonovou stěrku pandomo. Když jsme na webu Martiny zahlédli její „specialitu“ - sádrokartonové vestavné prvky - chtěli jsme i tento neobvyklý element v bytě realizovat.

Co se vám zde nejvíce líbí a které místo máte nejraději?

Celý byt. Máme rádi útulnou koupelnu, lenošení na pohovce nebo vaření, při kterém neaktivní člen domácnosti může podporovat „kuchaře“ z útulného, polštáři vyskládaného útočiště na širokém parapetu kuchyňského okna.

Foto: Iveta Kopicová, www.modernibyt.cz

Průhledová nika z jídelny do obývacího pokoje vznikla spontánně během rekonstrukce. Prostoru dominuje oblíbené křeslo.

Je zde něco, co vás překvapilo a s čím jste nepočítali?

Příjemně nás překvapila spousta věcí. Nejen co se týká samotné finální podoby, kterou byt po rekonstrukci získal, ale i mnohých zážitků a zkušeností, které jsme během této dlouhé cesty nasbírali. Rozhodně bychom však chtěli vyzdvihnout velmi příjemnou spolupráci s Martinou, která probíhala absolutně bezkonfliktně, ale zároveň byla nadmíru produktivní. Negativně nás při samotném užívání paradoxně překvapilo pandomo, které jsme už od počátku do bytu plánovali.

Zajímá vás současný design?

V rozumné míře, rádi si přečteme zajímavý článek či publikaci, aktivně ho však v současnosti již nevyhledáváme.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám