Hlavní obsah

Byt s výhledem na architektonickou klasiku je na místní poměry řešen odvážně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodina z brazilského města Acre si nechala zařídit v Sao Paulu druhý byt tak, aby v něm našla vždy příjemné a praktické zázemí, kdykoli zavítá do města. Práci na jeho interiéru svěřila architektům z ateliérů Rua 141 Arquitetura a Zalc Arquitetura.

Foto: Nathalie Artaxová

Architekti vytvořili majitelům příjemné zázemí pro pobyt ve městě.

Článek

Vyhlídka na díla Oscara Niemeyera, ikony moderní brazilské architektury, přidává bytu na přirozené estetické hodnotě. Jeho zařízení se proto line v duchu ryze moderního brazilského designu osvěženého sofistikovanými detaily.

Na ploše 70 čtverečních metrů je hlavním prostorem domova kuchyň propojená s obývacím pokojem. Kuchyň je řešena lineárně a lemuje obývací pokoj s jídelní zónou po celé jejich délce. Od zbytku místnosti i jiných funkčních prostorů ji odlišuje především tmavě šedý lak na skříňkách.

Právě spojení kuchyně a obývacího pokoje je v brazilském kontextu spíše výjimečné, architekti sami užívají označení odvážné. V této části světa bývá totiž zvykem kuchyň přiřazovat k tzv. servisním prostorům, velice často pak bývá propojujícím prvkem mezi částí bytu, jíž obývá rodina, a částí bytu vyhrazenou pro personál.

Na pozadí šedého laku pak hezky vynikají mosazné úchyty a madla. V obývacím pokoji pak zaujmou zejména prvky ze dřeva, konkrétně jde o dřevo stromů cabreuva, které je typickou dřevinou Amazonie.

Foto: Nathalie Artaxová

Předělujícím prvkem mezi jídelní a obývací zónou je prvek sloužící jako příborník a pracovní stůl.

Aby zvětšili plochu bytu, připojili architekti lodžii k interiéru. Místo, kde začíná, lze dobře rozpoznat dle přiznaného betonového trámu na stropě, ovšem vše sjednocuje podlaha z litého betonu.

Právě sem, na místo, které má nejvíce světla přicházejícího prosklením od země ke stropu, pak architekti umístili jídelní stůl. Hezkým nápadem je využití stejného kusu nábytku na předěl obývací a jídelní zóny coby příborníku a pracovního stolu.

Klienti si přáli mít ve svém bytě jeden kus nábytku, který by architekti vymysleli a navrhli přímo pro ně a pro tento interiér. Tím je právě jídelní stůl Equilíbrio vyrobený z materiálů použitých v celém bytě. „Na základě lehkého designu vršku si hrajeme s kováním čtyř podpěr, které se sotva dotýkají desky, a tam, kde je materiál v kontaktu, se železo změní na mosaz,“ vysvětluje architektka Mona Singalová.

Pýchou velkého bytu je dvojice krytých teras se zelenými stěnami

Tipy a trendy

Hned vedle kuchyně, ovšem striktně oddělena stěnou a také posuvnými dřevěnými dveřmi, je malá prádelní zóna s vlastním dřezem. V boxu, který je možné objevit hned u vstupních dveří, je pak koupelna se sprchovým koutem a toaletou.

Ložnice je pak ukryta za téměř neviditelnými dveřmi v obývacím pokoji.

Anketa

Líbí se vám přiznané betonové prvky v interiérech bytů?
Ano, vždycky to působí zajímavě.
43,6 %
Někdy i ano.
20,8 %
To nevím. Nemám na to nějaký názor.
2 %
Spíše ne.
9,8 %
Ne. To není nic pro mě.
23,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 734 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám